Nepřenosti při snímání TF
RoobertG 05.10.2012 18:41:16
Posledních pár měsíců mi při delším běhu nastane při měření nárůst TF o 20 a více. Přisuzoval jsem to baterii, ale i po výměně je to stejné. Při kontrole na zápěstí je tep nižší. Stalo se mi to uz u dvou sportesterů různých značek. Nemáte někdo podobnou zkušenost a jaká by mohla být příčina? Předpokládám, že půjde o chyby v přenosu, ale neodhadnu důvod.
rudo 05.10.2012 22:41:58
>> RoobertG, 05. 10. 2012 18:41:16
dovodov moze byt velmi vela, ale najprv si treba uvedomit ze pri dlhom behu ma tep postupne narastat ako sa prehrieva vnutro tela, straca sa voda nastava nerovnovaha mineralov a ztuhnute svaly vyzaduju vyssiu namahu na udrzanie rovnakej rychlosti, zmena pomera paleniu cukrov a tukov atd atd. Prave narast tepu pri udrziavani rovnakej rychlosti je jeden z moznych testov vykonnosti pomocou tepov.
ak vsak tep je nizsi ako ukazuje merak, tak chyby mozu vznikat napriklad elektrickou statikou z umelinovych triciek, vonkajsim rusenim z vysielacov mobilov blziko elektriciek ci zeleznicnych trati a rozne ine vonkajsie mozne rusenia,
EKG by tiez mohlo ukazat relativnu zmenu spatnej vlny v EKG grafe nepamatm uz ci to je pismeno „T“ ?, a tak tato spatna vlna je potom v niektorych tepoch zaznamenava tiez ako hlavna vlna a tak je tep zaratany 2× (ako v tej rozpravke o Kyblikovi a Snehulienke) a tato zmena v tvare EKG moze byt vyvolana unavou alebo rozhadzanim mineraloveho prostredia
je mnozstvo inych moznych spekulacii
ak mas starosti o zdravie tak by si potrebopval bezat rovnako dlhu zataz na behatku a byt pripojeny na skutocnu EKG masinu.
RoobertG 06.10.2012 09:36:41
>> rudo, 05. 10. 2012 22:41:58
testy s měřením EKG jsem absolvoval na jaře a žádné odchylky nenastaly. Tep rovnoměrně stoupal až k ANP prahu potom byl test ukončen. Dnes jsem zaběhnul stejnou trat jako ve čtvrtek pouze v časech o minutu/km rychleji a měření bylo v pořádku. Měl jsem jiné triko. Chyba bude asi v kombinaci několika faktorů, které se doplňují: statický náboj vznikající třením umělých vláken, materiál nasáknutý vodou (ve čtvrtek triko s windstoperem) a také nižší vytrvalostní schopnosti. Zkusím si udělat příště test se stupňovanou zátěží v bavlně do 5 km jak se to bude projevovat. Mohlo by to něco ukázat.
rudo 06.10.2012 10:59:53
>> RoobertG, 06. 10. 2012 09:36:41
OK daj vediet
jmaselnik 06.10.2012 18:03:29
>> RoobertG, 06. 10. 2012 09:36:41
určitě by bylo fajn, kdybys dal vědět,jaké pásy používáš, resp. používal jsi. Třeba garminí nové textilní jsou dost háklivé na čistotu pásu a nemají se moc rády s aviváží na oblečení.
RoobertG 06.10.2012 23:32:57
Po testování vše podrobně popíšu. Garmin používá stejnou technologii přenosu ANT+ tak by to mohlo být přínosné i pro další uživatele. Osobně nyní používám Timex GT s textilní pásem.
RoobertG 12.10.2012 10:10:02
Tak záhada okolo odchylek při měření TF se začíná objasňovat. V minulých dnech jsem si udělal různé testy a výsledky se zdají průkazné. Nejprve jsem textilní část pásu důkladně vypral ve vlažné vodě s kapkou saponátu. Kontakty jednotky pro vysílání očištěny. Zarostlou část hrudníku jsem vyholil tak aby snímací plocha dosedala na pokožku. Tipy na údržbu jsem objevil zde Testoval jsem s bavlněným trikem s krátkým rukávem, polyesterovým trikem s windstoperovou vrstvou, polyesterovým trikem s dlouhým rukávem, bavlněným trikem a bundou se zátěrem, polyesterovým trikem a softshelovou vestou. Výchylky v měření se tentokrát projevily pouze v kombinaci nepropustný materiál (windstoper triko, bunda se zátěrem) a zvýšené pocení. V ostatních případech měření probíhalo korektně. Podle mého názoru dochází k odchylkám při vlhku vykondenzovaném na nepropustné ploše působí jako izolant pro signál ANT+ (podobně jako pod vodou signál neprojde vůbec) U ostatních materiálu k ničemu podobnému nedocházelo, vliv statické elektřiny je patrně zanedbatelný.
Lysá nad Labem
zdeno 12.10.2012 12:23:56
Tohle téma je zde mockrát diskutováno. Moje pozorování je (garmin 310), že to způsobuje statická elektřina. U stejného oblečení se někdy projeví, někdy ne, ale většinou je to tehdy, když jsem hodně propocený. Jednou jsem si vzal pás na kolo, kde to „třepotání“ trika bylo výrazné, a tepy jsem měl prakticky pořád o 30 až 50 výše.
RoobertG 12.10.2012 15:52:32
>> zdeno, 12. 10. 2012 12:23:56
tema zde bylo dikutovano mnohokrát, ale vysvětlení mnoho nebylo. Statická elektřina může rušení podporovat , ale samostatně asi velký vliv nemá. Působila by i před zpocením. Je to téma spíše pro fyziky.
rudo 12.10.2012 23:14:17
staticka elektrina by bola pricinou skor nasucho teda pred spocenim a toto referuje mnoho bezcov, ovsem v praxi vacsina to riesi tak ze pocas rozklusavania a rozcvicovania udajom nevenuju velku pozornost a ked uz je clovek lahko zapoteny a rozcviceny tak vynuluju meranie tepu a zacnu samotny trenink ako nove meranie. Toto je vacsinou ud dnez jasne kazdemu problem je v tom ze hobik casto ignoruje tie predtreningove rozcvicovacie cinnosti a vyrazi samotny trenink priamo od dveri domu.
casto tiez meranie nie je spravne kym je clovek nespoteny pretoze sucha pokozka neprenasa signal dobre ovsem je jednoduche elektrody naslinit.
Brno
Petr Kaňovský 20.06.2013 19:23:21
Mně pás měří špatně tehdy, pokud mám příliš mokré tričko, ať už kvůli dešti, nadměrnému polévání či nadměrnému pocení. Vesměs se to zlepší po odlepení mokrého trička od těla a zároveň zatlačení pásu do těla, ale ne vždy. Pokud prší dost, hlavně na maratonu, tak vesměs nepomůže nic.
RoobertG 20.06.2013 19:55:24
U většiny sportesterů se uvádí, že nelze měřit TF pod vodou (např. při triatlonu pod neoprenem) Usuzuji z toho, že příjem signálu je vlhkostí v materiálu oděvu rušen popř. zkreslován, ovšem např. u bavlny to tolik patrné není.
jm1 20.06.2013 20:47:26
>> kanovsky, 20. 06. 2013 19:23:21
Petře, dle popisovaného se u Tebe zřejmě mixují 2 efekty: nedostatečný kontakt pásu s tělem (viz „…se to zlepší po … zatlačení pásu do těla“) a efekt „stínění“ vysílací antény vodičem.
Mira123 27.06.2013 07:33:18
>> jm1, 20. 06. 2013 20:47:26
Podle mých zkušeností dělá výkyvy v měření tepu statická elektřina, nedostatečně vlhké elektrody nebo příliš volný pás. Namočení trička, nebo vrstvy oblečení na to vliv nemají. Dosah ANT+ snímačů je několik metrů. Kromě dokonalého odstínění ponořením do vody ani úplně mokré oblečení chyby nezpůsobuje. S navlhčením elektrod snímače úzce souvisí jejich úplné osušení po sundání pásu, který jinak vysílá, dokud elektrody neuschnou.
Ondřej S. (aka
poohDA)
27.06.2013 10:53:36
Mé středoškolské elektrotechnické vzdělání se specializací na lékařskou techniku a maturitní otázkou přímo na měření EKG, mě přivádí k názoru, že chyba měření způsobená mokrým propoceným tričkem je způsobena „zkratem“ elektrod přes to tričko.
Stínění bych považoval za zanedbatelné. Ale je to 20 let a měsíc, co jsem maturoval, svůj pás mám od včerejška (hurá, zase nová hračka) a empirické pozorování tedy jen z jednoho dne.
České Budějovice
bumbovka 04.07.2013 13:41:48
ahoj, se zeptám tady: první minuty mi načetl hp od Garmina 2 běhy za sebou šílený hodnoty nad 200, ačkoliv jsem se rozbíhala pomalinku a v pohodě (s kočárem to ani jinak nejde), pak celej běh normál kolem 150, má smysl měnit hp za jiný nebo to dělaj i jiný značky? tričko používám běžecký funkční, nepršelo, oholit není co, přitlačíno je myslim tak akorát. bych se na to měření i vyprdla, ale přece jen, věk tu je, dětí kupa, tak abych si neuhnala třeba nějakej infarkt nebo tak něco…
Ondřej S. (aka
poohDA)
04.07.2013 13:58:38
>> bumbovka, 04. 07. 2013 13:41:48
A elektrody byly mokré? Zpocené, či předem namočené? Začne to měřit trošku přesně až poté, co vznikne vodivý přechod mezi pokožkou a pásem. Do té doby se to chová jak sluchátka s natrženým drátkem – chrastí to.
České Budějovice
bumbovka 04.07.2013 14:45:50
>> poohDA, 04. 07. 2013 13:58:38 předem namočené podle návodu.
Brno
Petr Kaňovský 04.07.2013 14:54:49
>> bumbovka, 04. 07. 2013 13:41:48
Bylo mi doporučeno, abych k vlhčení elektrod používal SONO GEL, od té doby je spolehlivost výrazně vyšší než když jsem používal jen vodu.
RoobertG 04.07.2013 17:18:23
Lze použít i gel na vlasy, popř. jiný vodivý materiál. Mám odzkoušeno
České Budějovice
bumbovka 04.07.2013 17:41:55
zkusim gel na vlasy, dík za rady
České Budějovice
bumbovka 05.07.2013 17:20:57
vyzkoušeno, funguje dokonale, dík. (byl to sice gel ne na vlasy, ale vedl dokonale). takhle krásnou křivku tepové frekvence jsem viděla prvně :)
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.