Maraton po nemoci
Černé Voděrady
MartiNo 14.09.2011 11:15:50
Prosím zkušenější běžce o názor na vyběhnutí na první maraton v životě pár dnů po překonání týdenní nemoci (bolest hlavy, kloubů, svalů – asi lehká chřipka?). Má vůbec smysl to zkoušet? Jde o manžela a sobotní maraton. Dnes je mu již dobře, ale že by se cítil v životní formě, to ne. Pokud by se cítil v pátek (sobotu ráno) vyloženě OK, rád by se do běhu pustil. Otázka je, zda se oslabení z prodělané nemoci neprojeví nějak fatálně během zátěže (větší riziko kolapsu…). Natrénováno na uběhnutí má (kilometráž v posledním půlroce cca 200/měsíc plus nějaké kolo), pouze poslední týden neběhal. Obecná vytrvalost velmi dobrá. Rychlost řešit nebude, ale tipuju ho za normálních okolností na M čas cca 4 hodiny (včetně započítání případného výraznějšího zpomalení při krizi v závěru – nemá ozkoušeno více jak 30 km). Tak co myslíte, je-není to o zdraví?
Ještě snad poznámka: pokud by měl jet za takových okolností třeba do hor (chodit, lézt, lyžovat – prostě celodenní zátěž), tak to experimentálně ověřeno není problém.
rudo 14.09.2011 21:13:43
>> MartiNo, 14. 09. 2011 11:15:50
bolest svalov a klbov moze znamenat vselico, nielen chripku a rozhodne by som maraton neodporucal, pokial som si nie isty co to bolo a ake su toho parametre teraz
to ze teraz klby a svaly vobec nebolia, nic neznamena
ak to bolo viralne alebo z inych mikrorganizmov, tak je mala sanca ze su vsetky von a moze nastat napriklad trvale poskodenie srdca
ak to bolo nejakymi nerovnovahami vbutorneho prostredia – alkalicka-acidozna nerovnovaha,, vydrazdeny imunitny system, hormony, ciastiocna nefunkcia ladvin, pecene atd
tak tak isto nie je zarucene ze telo je za par dni pripravene trpiet na maratone
nerpobil by som 3 tyzdne nic ine ako kratke 30 minutove rege behy pri tepe 120 a mensom
Praha
jirka v. 14.09.2011 22:24:35
Já jsem si v maratonu zaběhl po nemoci OR :) Ale jinak to podle mě není dobrý nápad.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.