TEST: Kiprun MT3 Trail. Hodně velký univerzál za levný peníz

20.06.2024

TEST: Kiprun MT3 Trail. Hodně velký univerzál za levný peníz
foto: Decahlon

Od trailových bot čekáte hlavně dobrý grip, nízkou hmotnost a pohodlí na delší běhy. Ideálně za dobrou cenu. Kiprun MT3 Trail z dílny Decathlonu splňuje všechna tato kritéria, takže je na vás, zda akceptujete mírný kompromis v designu a nízké odolnosti vůči mokru. Určitě to je spolehlivá, a hlavně hodně univerzální bota do různých terénů!

Když jsme dostali k testování nový model trailových bot Kiprun, moc se nám nelíbily. Na první dotek příjemně lehké, ale na pohled nijak blyštivé. Ale co. Hlavní je u bot do terénu jejich funkčnost. Cena 1999 Kč a stále ještě ne úplně silný brand evokují spíše nižší očekávání. Už teď prozradíme, že jsme se mýlili…

Kiprun MT3 Trail nepřináší žádné velké technologické změny, na první pohled nic nečekaného. Bota je široká ve špičce a pocitově pohodlná, pod patou silně tlumená. Od prvních kroků vnímáte měkký došlap. Zvyknete si rychle a není na úkor stability, v botách se od začátku cítíte bezpečně. Tomu přispívá i vyztužená špička, a hlavně perfektní grip.

Vyzkoušeli jsme je trailech v pražské Šárce s výběhy a seběhy na různých površích. Na všech obstály. Hlína, písek, kameny, mokré listí… Pětimilimetrový vzorek ztrácí jen v extrému – podklouzávali jsme v prudkých kopcích a na cestách rozbahněných po dešti. Boty samozřejmě zvládnou i přeběhy po mokrém asfaltu a podrážka nejeví známky opotřebení. Výrobce udává její trvanlivost 1000 km.

Výborně fungují ploché tkaničky. Oproti dražším značkám podrží, téměř se nerozvazují. Stalo se to snad jen jednou, po delším běhu v mokré trávě. To se celá bota nacucala, což se dalo čekat, nemá vodotěsnou úpravu. Bota je ale dobře prodyšná ve špičce a rychle schne.

Hmotnost 310 gramů (u velikosti 43) je vyšší, než nabízí srovnatelné modely dražších značek, ale boty na noze skoro necítíte. Hlavně jsou pohodlné, přiměřeně polstrované (včetně jazyku) a vydržíte v nich i delší dobu. Neběželi jsem v nich žádné ultra, ale vzali jsme je na několikadenní trek, kde posloužily dobře.

Nebojte se je vzít na orienťák do lesa mimo cesty. Grip je výborný a svršky něco vydrží, po více než měsíci běhání nejeví opotřebení. I na skále boty podrží, nebáli jsme se to v Šárce napálit v seběhu přes kluzké kameny. Kde jiní na vícedenním treku ve skalách podkluzovali, my se cítili jistě.

Dost možná se z nich stanou vaše nejpoužívanější trailové boty, taková trailová univerzálka. To je jejich s přehledem největší přednost. Sami si musíte říct, jestli vydržíte chvíli nekomfortu v mokrých botách, které rychle schnou, nebo hledáte iluzorní sucho. Mokrá stébla jsou zabiják i pro mnohé goretexové pohory.

Bota je bohužel dostupná v jediné barevné variantě (černá v kombinaci se slonovou kostí, ev. černo-levandulovo-zelená v dámském provedení), v tom vám musí barvy sednout, jestli je to pro vás zásadní aspekt.

(+) grip, pohodlí a měkký došlap

(+) poměr cena / kvalita

(+) univerzálnost použití

(-) bez barevných variant

(-) není do mokra

Celkově: 90 %

Komentář Decathlonu: MT3 jsou ideální pro sportovce, kteří běhají po lesních nebo kamenitých stezkách. Podešev je schválně širší, aby poskytla výbornou stabilitu. Obsázka na špičce a po stranách vás chrání před nárazy do kamenů. Pochvalovat si budete podrážku s 5mm vzorkem, která má perfektní přilnavost. Na MT3 je tak spoleh i na dlouhých ultratrailech do 170 km. Z toho důvodu boty nemají nepromokavou membránu. Prodyšnost je pro takový několikahodinový běh alfou a omegou.

O portálu behy.cz

© Behej.com sro, využití obsahu jen po domluvě s provozovatelem webu
Design: yan (mupymup), programování: Liška webdesign