TEST: Mizuno Neo Vista. Když nechcete pomalé běhy běhat pomalu

17.07.2024

TEST: Mizuno Neo Vista. Když nechcete pomalé běhy běhat pomalu
foto: Mizuno

Oceánově modrý superpérák. Mizuno Neo Vista je rozhodně botou, v níž upoutáte pozornost. A v níž pravděpodobně přepíšete své rekordy na silnici. A v níž se budete cítit pohodlně jak při běhu, tak po něm. Hodně netypická konstrukce s maximem tlumení a rychlým odvalem, to vše ji dělá pozoruhodnou. Rozhodně to je jedna z nejzajímavějších bot letošního roku!

Měkká, extrémně tlumivá, ale už jsme si zvykli, že poslední roky díky technologiím a materiálům to nutně nemusí znamenat líná a neresponzivní bota. V případě Neo Vista to je pořádný “bounce-back” nakopávák. Ne, tohle není líná bota na regenerační nedělní výklus po sobotním závodě či longrunu. Tohle je bota na rychlost a současně i pohodlí.

Tkaný a vysoce prodyšný svršek, snad trochu málo materiálu v patě, takže pozor, pokud máte různé výrůstky atp. První dojem je pro zkušené běžce maličko váhavý – bota je klenutá tak, že nejvíc materiálu je… uprostřed. Prostě je to bota, která utlumí dopad na střed chodidla a zhoupne vás kupředu. Pro pomalou chůzi to není úplně super zážitek, pro hbitější běh naopak ano. Je to bota, u které se vyplatí pochopit, jak funguje, a přizpůsobit se jí. Pak vám to vrátí trojnásob.

Přestože je to bota rozměrově opravdu velká, je lehká. Ve velikosti UK8 váží 260 gramů, což je solidní průměr u této kategorie univerzálních obojživelníků (výklus-tempo-závod), pro které se vžívá označení supertrainer. Pokud máte úzké chodidlo a Mizuno máte zařazeno v kategorii “nebrat, dělají boty jen na široká chodidla”, dejte Vistě šanci. Zvládne se přizpůsobit a tkaný svršek lze snadno dotáhnout dle libosti, aniž byste chodidlo stáhli příliš pevně.

Určitě bychom ji doporučili na silniční dlouhé běhy, včetně ultraběhů, protože umí hooooooodně tlumit a je pohodlná. Zvládne i tempové tréninky a poradí si i s došlapem na patu, ale je to škoda v ní běžet dlouhým krokem s dopadem na patu, je to jako kdybyste v nadupaném autě nezařadili dvojku a vyšší stupně.


MIZUNO NEO VISTA JE SOUČÁSTÍ MOŽNÉ VÝHRY S ACTIGO!

ZAPOJTE SE DO LETNÍ VÝZVY S APLIKACÍ ACTIGO A MÁTE ŠANCI VYHRÁT BĚŽECKOU SADU OD MIZUNA V HODNOTĚ 20.000 KČ, VČETNĚ BOT MIZUNO NEO VISTA.

PODMÍNKY NAJDETE ZDE


Spodek boty napovídá, že je určena primárně na asfalt a rovné povrchy. S ohledem na její aktivní výpomoc při odvalu bychom ani neradili s ní vyběhnout mimo silnici či ovál, bota bude nestabilní a zážitek z běhu všelijaký. Ale na rovné kvalitní silnici to je vysloveně pumpa na dobré časy, takže pokud je drcení osobáků tím úplně nejvíc, čeho si vážíte, zvažte tuto investici.

Ale pozor – je fér rovnou říci, že výška pod patou 44,5 mm je přesně o 0,5 mm za hranicí, kterou Světová atletika považuje za přípustnou. Proto pozor, pokud si chcete tuto botu vzít na oficiální závody! Mizuno má pro tyto účely v nabídce závodní karbonku Rebellion Pro 2.

Když jsme u čísel, drop vychází na 8 mm, což spolu s pevnou nylonovou deskou se skelnými vlákny zaručuje, že budete přecházet do odrazu co nejrychleji.

Cenově Neo Vista vychází kolem 4500 Kč, nejde tedy o levnou, ale ani drahou botu. Plně se vyrovná botám s karbonem a oproti nim je opravdu superměkká při došlapu, což oceníte nejvíc při maratonu či podobně dlouhých rychlostních bězích.

Hodnocení: 92 %

(+) extrémně vysoké tlumení a přitom vysoká pružnost do odrazu

(+) bota je benevolentní pro všechny šířky chodidel

(+) lehká

(+) příjemný a tenký tkaný svršek pro letní vedra

(-) více tlumícího materiálu ve svršku v oblasti paty by neškodilo

(-) vyšší cena

(-) působí možná až přehnaně robustně

(-) nelegální pro oficiální závody

O portálu behy.cz

© Behej.com sro, využití obsahu jen po domluvě s provozovatelem webu
Design: yan (mupymup), programování: Liška webdesign