Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Ani halda Ema běžce Salomon Citytrailu Ostrava neuvařila

Ani halda Ema běžce Salomon Citytrailu Ostrava neuvařila
foto: Ladislav Adámek, STRC

Salomon Trail Running Cup | 20.07.2015 | přečteno: 3832×

Vítězství favoritů a zajímavé zážitky pro víc než čtyři stovky přímých účastníků přinesla premiéra Salomon Citytrailu Ostrava ve spalujícím žáru moravsko-slezské metropole. Ano, moravskou i slezskou radnici si mohli ti, kdož ještě vnímali, prohlédnout na trati. A předtím ještě obě řeky Lučinu a Ostravici a jejich mosty, moravskoslezský hrad, schodiště a vily rezidenční čtvrti a pak hlavně haldu Ema.

Zajímavý úkaz, přes čtyři miliony kubíků hlušiny, který ani v zimě nezamrzá, neboť uvnitř tepe teplota 1 500 stupňů a vládne subtropické klima a v létě vypouští ven podivuhodné siřičité plyny.

Nahoru na vrchol do výšky 315 metrů se šplhalo a dolů padalo dvakrát. Paradoxně možná tady ve stínu stromů bylo nejlíp…

A pak ještě přišla nekonečná rovina podél vody. Když už jste viděli cílovou bránu, zbývala ještě kilometrová smyčka, která dokonale prověřila psychické síly… Celkem třináctikilome­trovou zajímavou štreku proměnil čtyřicetistupňový žár na přímém slunci ve žhavou torturu.

„Ani jsem nečekala, že se tady najdou tak zajímavé běžecké terény,“ říkala spokojeně vítězka Pavla Schorná (53:12), původem z Ostravy, nyní Jihočeška, sedmá žena letošního mistrovství Evropy vrchařů. „Jenže po seběhu z Emy někde na sedmém kilometru mi z toho horka došlo a jen jsem si hlídala Pavlu (Zahálkovou) za sebou.“

„Z vrcholu Emy jsem si užila ty výhledy, kdo ví, kdy se sem zase takhle dostanu,“ dodala třetí Kamila Gregorová. Její rodina pobrala více medailí. „Taky má více dětí,“ nezlobila se Pavla Schorná, která přivedla aspoň nejmladšího účastníka.

Nejmenší kategorie běžela svůj okruh raději celý pod střechou. Jako prozřetelné se ukázalo zřízení zázemí závodu s úschovnou materiálu i dětským koutkem v Trojhalí, v místním Manhattanu v Nové Karolíně. Jinde by běžci vysílení horkem těžko hledali úkryt. Do sousedního areálu Dolních Vítkovic pak vyrazila na festival Colours of Ostrava jen hrstka statečných – a odměněných účastníků, neboť mezi pořadateli obou podniků zavládla družba.

Trať ocenil i druhý vítěz Lukáš Olejníček (46:32), letošní mistr z dráhy na 10 000 metrů a 3 000 metrů překážek. „Závod se mi hodil do přípravy, začínám zase objemy a chystám se na soustředění na Štrbské Pleso. Kopce nebyly nijak extrémní. Ostatně já bydlím na kopci, takže taky něco zvládnu,“ usmíval se a přislíbil i účast v dalších bězích STRC, nejvíc ho lákají „motolské jamky“.

Do čela šel tady už na třetím kilometru na prvních schodech a definitivně na špici osiřel na pátém. Zbavil se tak dalšího „rovináře a silničáře“, blanenského krajana Jana Kohúta. Třetí skončil sparťan Lukáš Kozlík. Skyrunnera Jana Zemaníka a milovníka beskydských mlh spálilo vedro, doběhl pátý.

Naopak přežil tradiční účastník Salomon Trail Running Cupu, 80letý Jaroslav Gaman z Havířova, tentokrát bez svého věrného psího kamaráda. O hudební aranžmá se postaral Josef Melen, který skvěle obstál i jako moderátor. Navíc nejlepším věnoval balíček kávy vlastní značky!

Kompletní výsledky a průběžné pořadí seriálu najdete na www.strc.cz. Dalším podnikem série je očekávaná premiéra Krkonošského skymaratonu na 47 km po vrcholcích českých velehor už 8. srpna.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

STRC muž 20.07.2015 06:06:44

Vítězství favoritů a zajímavé zážitky pro víc než čtyři stovky přímých účastníků přinesla premiéra Salomon Citytrailu Ostrava ve spalujícím žáru moravsko-slezské metropole. Ano, moravskou i slezskou radnici si mohli ti, kdož ještě vnímali, prohlédnout na trati. A předtím ještě obě řeky Lučinu a Ostravici a jejich mosty, moravskoslezský hrad, schodiště a vily rezidenční čtvrti a pak hlavně haldu Ema.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.