Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Králem Velké Moravy je opět Lukáš Kučera

Luděk Durďák | 09.04.2017 | přečteno: 1801×

Brněnský Lukáš Kučera znovu po roční přestávce vládne Mikulčicím. Scénář tradiční silniční desítky Velká Morava třímal pevně v rukou a cílem v čase 31:57 proběhl s pohodlným náskokem. Populární jihomoravský závod napsal v sobotu už svoji třiačtyřicátou kapitolu a je tradičním otvírákem pro řadu běžců z moravskoslo­venského pomezí. VÝSLEDKY

Na start se postavilo přes dvě stě čtyřicet závodníků, hned v úvodu se od ostatních odpoutala šestičlenná skupinka, v níž si pozdější vítěz v pohodě hlídal pozici. „Kluci začali svižně, první kilometr byl jen těsně nad tři minuty. Druhý kilák už se trochu zpomalilo, a tak jsem se chopil iniciativy,“ popsal začátek závodu Lukáš Kučera.

V tu chvíli už na čele pracovala pouze čtveřice. Kromě Kučery kroměřížský Navrátil, David Kákona z Hodonína a břeclavský mílař Roman Paulík. „Poprvé jsem cuknul někde na čtverce, to už jsme zůstali jen dva. Na další mírný nástup před otočkou nezareagoval ani Tomáš Navrátil a pak už jsem si to pohlídal,“ přiblížil rozhodující momenty Kučera, staronový král Velké Moravy. Otočka je právě na Slovanském hradišti z doby velkomoravské zvaném též Valy, odtud získal závod svůj název.

Bojovalo se i o další pozice. Druhou příčku si i přes tenčící se náskok udržel při své premiéře v Mikulčicích Tomáš Navrátil v čase 32:26. O bronz se ale sváděla bitva až do posledních metrů. Roman Paulík v závěru ztrácel. Na svého tréninkového parťáka Davida Kákonu se však zezadu dotáhl výborně běžící Martin Rebenda. Věkem junior nakonec ve finiši ztratil na Kákonu pouhé tři vteřiny. Čas 32:37 je v devatenácti letech přesto vynikající.

Mnohem méně napínavý děj měl závod v kategorii žen. Drnovická Irena Pospíšilová nemá na jihu Moravy příliš konkurenci, a tak o jejím triumfu při neúčasti reprezentantek nebylo pochyb. Podle svých slov si celý závod pouze hlídala tempo a na soupeřky se velmi neohlížela. Cílem nakonec proběhla na dvaatřicátém místě absolutního pořadí v čase 38:33, druhá Erika Farkašová reprezentující AŠK Grafobal Skalica zůstala zpět o více než dvě a půl minuty. Třetí doběhla Zuzana Švejdová, teprve čtnáctiletý slovenský atletický talent. Deset kilometrů zvládla za 41:54.

Mikulčický závod již poněkolikáté ozdobila svou návštěvou olympijská vítězka Dana Zátopková, která se tradičně ujala role startéra. Závodu přihlíželi i další slavní sportovci let minulých, předseda Českého klubu olympioniků Oldřich Svojanovský, zápasník Karel Engel, hokejisté Josef Horešovský a František Pospíšil, házenkář Ivan Satrapa, cyklista Karel Kaňka nebo veslař Pavel Svojanovský.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Dusty77 muž 09.04.2017 08:49:19

Brněnský Lukáš Kučera znovu po roční přestávce vládne Mikulčicím. Scénář tradiční silniční desítky Velká Morava třímal pevně v rukou a cílem v čase 31:57 proběhl s pohodlným náskokem. Populární jihomoravský závod napsal v sobotu už svoji třiačtyřicátou kapitolu a je tradičním otvírákem pro řadu běžců z moravskoslo­venského pomezí. VÝSLEDKY />Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.