Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Běh pro paměť národa si letos můžete zaběhnout kdekoliv po republice

Běh pro paměť národa si letos můžete zaběhnout kdekoliv po republice
foto: Paměť národa

tisková zpráva | 01.06.2018 | přečteno: 2068×

Připojte se k Běhu pro Paměť národa. V Praze nebo čtyřech dalších městech, ale klidně i kdekoli! Letos potřetí se koná charitativní Běh pro Paměť národa. Vybíhá se v sobotu 9. června. Ten, kdo zaplatí startovné, přispěje na další natáčení vzpomínek na 20. století pro stejnojmenný portál.

Znovu jsou připraveny trasy na 5 a 10 km (měřené profesionální časomírou), kilometrový běh pro ty sportovně opatrnější a různě dlouhé dětské běhy, včetně toho přes překážky. V tomto roce ale organizátoři – společnost Post Bellum – přinášejí několik novinek.

Tou největší je rozšíření běhu do dalších měst: k Praze nově přibyly i Plzeň, Olomouc, Hradec Králové a Třebíč. Tam se přípravy běhu ujali studenti místního gymnázia, jinak akci organizují pobočky Paměti národa v Plzni, na Střední Moravě a ve Východních Čechách. Všude se běží ve stejný den, tedy 9. června, a ve stejný čas (startuje se buď v 9.30 hod. – kratší běhy nebo v 11 hod.).

Další novinkou je možnost běžet pro Paměť národa v kategorii „kdekoli!“. Organizátoři vymysleli tuto variantu pro ty, kteří žijí daleko od míst, kde se běží nebo v zahraničí, a také pro ty, kteří prostě rádi běhají sami. „Mohou se normálně přes náš web zaregistrovat, dostanou od nás e-mailem nebo poštou startovní číslo a vyběhnout mohou ve stejný čas jako my opravdu odkudkoli. Budeme rádi, když budou při tréninku nebo běhu samotném sdílet svou fotku nebo video na sociálních sítích,“ popisuje Jakub Pánek, produkční ze společnosti Post Bellum.

Organizátoři vycházeli z loňských požadavků několika fanoušků, kteří se na ně obrátili, že běžet chtějí, ale bydlí daleko či za hranicemi ČR.

Podtitul běhu je „za všechny, kteří to nevzdali“. Ten, kdo se postaví na trať, může symbolicky běžet třeba za československé letce v RAF, Miladu Horákovou nebo za svého dědečka, kterého komunistická moc neprávem poslala do uranového lágru. „Je dobré si připomenout, že mezi námi žili a pořád žijí lidé, kteří se chovali statečně a nedemokratickým režimům vzdorovali. Že za svobodu a demokracii někteří položili životy. Jejich odkazu si vážíme,“ říká zakladatel a ředitel Post Bellum, Mikuláš Kroupa.

K Běhu pro Paměť národa se i letos přidávají jeho patroni: novinář Jindřich Šídlo, olympionici Vávra Hradilek a Eva Samková, sestry Geislerovy, herečky Lenka Krobotová a Petra Nesvačilová.

Kromě běhání je připraven i doprovodný program, tak, aby bylo něco pro všechny členy rodiny: koncert, dětské dílny, kurz první pomoci, ukázky netradičních sportů, foto koutek, výroba placek, deskové hry pro celou rodinu, odpočinková zóna, stánky s dobrým jídlem a pitím i stánek s knížkami a CD z dílny Post Belllum.

Všichni, kteří se k běhu připojí a zaplatí startovné, přispějí na další rozšiřování Paměti národa. Je to nejrozsáhlejší veřejně dostupná pamětnická sbírka v Evropě, kterou spravuje nezisková organizace Post Bellum společně s Ústavem pro studium totalitních režimů a Českým rozhlasem. Při registraci na webu běhu mohou běžci zvolit výši startovného, tedy rozsah svého příspěvku: od 400 do 1200 Kč. Podle toho, na kolik minut kompletně zpracovaného příběhu chtějí přispět (do částky je započítáno několikahodinové natáčení pamětníka, skenování fotografií či dokumentů, přepis jeho vyprávění, překlad do angličtiny, editace textu).

Loni se na start postavilo více než 1160 běžců a vybralo se 364 600 Kč. Lidé z pořádajícího Post Bellum letos doufají v pokoření čísla 3000.

• Běh pro Paměť národa (www.behpropametnaroda.cz)

• Sobota, 9. června. Praha, Plzeň, Olomouc, Hradec Králové, Třebíč

• Charitativní běh, kde zaplacením startovného přispějete na další dokumentování příběhů pro veřejný portál Paměť národa.

• Start závodu: 9.30/ 11 hod. (dle konkrétního města)

• Vzdálenost: 5 a 10 km (profesionálně měřený závod), 1 km (neměřený), dětské trasy (dle konkrétního města)

• Startovné: 400 – 1200 Kč (dle výběru každého závodníka), studenti: 200 Kč, členové Klubu přátel Paměti národa: zdarma, na místě: 600 Kč

• Běh najdete i na sociálních sítích Facebook a Instagram. Použít můžete hashtagy: #9cervna2018 #bezimpropamet­naroda #zavsechnykte­ritonevzdali #pametnaroda #behame #charityrun #10km #5km #postbellum #behpropametna­roda #bezim

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tiskovazprava muž 01.06.2018 12:47:26

Připojte se k Běhu pro Paměť národa. V Praze nebo čtyřech dalších městech, ale klidně i kdekoli! Letos potřetí se koná charitativní Běh pro Paměť národa. Vybíhá se v sobotu 9. června. Ten, kdo zaplatí startovné, přispěje na další natáčení vzpomínek na 20. století pro stejnojmenný portál.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.