Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Češi si během čistí hlavu, nejvíce jich běhá v první polovině roku

Češi si během čistí hlavu, nejvíce jich běhá v první polovině roku
foto: archiv

tisková zpráva | 30.05.2022 | přečteno: 1080×

Češi běhají především v jarních měsících a průměrně 41 minut. Nejčastěji nazouvají běžecké boty po práci, aby si vyčistili hlavu. Pravidelní běžci dosahují také lepšího spánku a kvalitnější regenerace, jak ukázala data společnosti Zepp Health získaná pomocí chytrých hodinek Amazfit. Proč je běhání stále populárnější a jak si vlastně Češi jako běžci vedou?

Pravidelný výklus snižuje hladinu stresu v těle. Tu mají Češi obecně vysokou, což dokazují i data Amazfit, podle nichž se na žebříčku úrovně stresu nacházíme na pátém místě v Evropě. Více se stresují například v Itálii či Španělsku, nejméně pak v Turecku a Nizozemí. Obout tenisky a vydat se do přírody na alespoň půlhodinový běh zažene stres a zlepší spánek.

Ten je kvalitnější u lidí, kteří pravidelně běhají než u těch, kteří tomuto sportu neholdují. Dokazuje to tzv. Sleep score, což je škála od jedné do sta, podle níž se hodnotí kvalita spánku. Výsledné číslo je kombinací dvou faktorů: míry regenerace a délky spánku.

Průzkum mimo jiné ukázal, že Češi jsou "odpoledními běžci”, nejraději totiž kilometry pokořují mezi 12. a 18. hodinou odpolední. Těchto běžců je až dvakrát více než těch, kteří vybíhají raději ráno či dopoledne. Běhání tedy slouží jako nástroj pro odpoutání se od pracovních starostí.

Průzkum rovněž ukázal, že Češi začínají běhat nejčastěji v lednu a v únoru, právě nyní ve druhém čtvrtletí nastává vrchol běžecké sezóny, respektive lze venku spatřit největší množství lidí, kteří se za poklusu vydávají na své oblíbené trasy. Důvodem je pravděpodobně teplejší a příznivější počasí, stejně tak to, že se blíží letní sezóna, kdy spousta z nás odjíždí na dovolenou. Sportovci ale nezahálejí ani v dalších částech roku, konkrétně na podzim a v zimě, kdy na běžeckých trasách potkáte jen o třetinu méně lidí než v první polovině roku.

Průměrně Češi běhají 41 minut a spálí necelých 400 kilokalorií (téměř 1700 kilojoulů). Tento údaj je však velmi individuální, záleží totiž na každém jedinci, jeho tempu, váze, kondici a dalších proměnlivých faktorech. Spalování kalorií pak bývá nejefektivnější mezi 30. a 60. minutou běhu, opět ale i tento údaj se liší běžec od běžce.

Kromě běhání Češi vyznávají i další sporty, na přední příčky žebříčků se řadí například procházky, jízda na kole či plavání. Oblíbené je i cvičení v posilovně. Všechny tyto aktivity, stejně jako jakýkoliv jiný pohyb, jsou samozřejmě přínosem pro naše zdraví, udržují nás v kondici a slouží jako prevence před mnohými civilizačními chorobami.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tiskovazprava muž 30.05.2022 20:09:07

Češi běhají především v jarních měsících a průměrně 41 minut. Nejčastěji nazouvají běžecké boty po práci, aby si vyčistili hlavu. Pravidelní běžci dosahují také lepšího spánku a kvalitnější regenerace, jak ukázala data společnosti Zepp Health získaná pomocí chytrých hodinek Amazfit. Proč je běhání stále populárnější a jak si vlastně Češi jako běžci vedou?
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.