Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Železná Ruda pokřtěna! Šumavskou divočinu si užilo přes 1 200 běžců

Železná Ruda pokřtěna! Šumavskou divočinu si užilo přes 1 200 běžců
foto: Běhej lesy

Běhej lesy | 03.06.2024 | přečteno: 638×

Premiérová zastávka Běhej lesy v Železné Rudě byla horským závodem se vším všudy. Šumava přivítala přes 1 200 závodníků počasím, které ani jednomu z nich nedalo nic zadarmo, o to z lepšího pocitu se však lesní parťáci mohli radovat v cíli.

Předpověď počasí se naplnila a vytrvalý déšť prověřil, že lesní smečka skutečně není z cukru. Už brzy ráno vyběhli vytrvalostní běžci na extra dlouhou trasu (39 km) s největším převýšením celé série. Na start se postavilo 96 trénovaných závodníků a do cíle jako první doběhl s časem lehce přes tři hodiny David Flak, první ženu Sabine Wallnerovou z Německa jsme v cíli vítali o necelou minutu později.

Dopoledne patřilo již tradičně dětským závodům Dr. Max. Lesním mláďatům na start téměř přestalo pršet, a tak o úsměvy nebylo nouze. Mláďata umí vždy divákům připravit pořádné drama, od tras na 100 metrů po těch na 1 kilometr se závodilo do posledního metru a viděli jsme nejeden dechberoucí finiš, ale nejdůležitější je, že bezmála 200 malých velkých závodníků doběhlo až do cíle.

Po obědě začalo stoupat takřka 800 běžců z dospěláckých tras Nova 13 km a 18 kilometrů k Čertovu jezeru, kde se pokochali výhledem na typickou šumavskou krajinu. Poté na krátké rovince nabrali dech do plic a vydali se do největšího stoupáku na trase k Černému jezeru. Krátký závod nakonec ovládli Jiří Procházka a Gabriela Veigertová, kteří uběhli kopcovitou trasu bezpečně pod hodinu. Na delší trase triumfoval mistr světa v běhu na lyžích Martin Koukal, první ženou v cílové rovince byla Lenka Šatavová. Po doběhu se všichni mohli zahřát a doplnit vydanou energii v jídelním stanu Penny.

Sprinteři si museli šetřit své síly až do konce, protože prémie na Conti Speed Section v podobě pneumatik za 5 000 Kč si vyběhl z každé trasy vždy pouze nejrychlejší muž a nejrychlejší žena na speciálním měřeném úseku.

Všichni běžci doběhli do cíle promočení, ale důležitější je, že také šťastní. Drsné podmínky a náročné trasy v Železné Rudě umocnily zážitek, který jen tak nevybledne, a naprostá většina závodníků na něj bude dlouho vzpomínat. Divoká Šumava se svými kopci a trailovými trasami ponořenými do mystické mlhy se postarala o premiéru, jak se sluší a patří.

Železná Ruda rozhodně nebyl „obyčejný závod“, ale ta pravá specialitka nás čeká teprve 21.-23. června na Vysočině, kde se uskuteční druhý ročník Týmovky. Každá parta 8 závodníků si rozdělí 220 kilometrů, týmy o čtyřech členech si budou moct vybrat, jestli uběhnou stejnou vzdálenost, nebo „jen“ polovinu. Nebudou chybět ani dětské závody a kdo nemá parťáka nebo raději běhá sám, tak si vychutná charitativní Penny běh. K tomu na všechny čeká doprovodný program dnem i nocí. Svou „vstupenku“ na skutečný běžecký festival ulovíte na www.behejlesy.cz.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

behejlesy muž 03.06.2024 10:49:51

Premiérová zastávka Běhej lesy v Železné Rudě byla horským závodem se vším všudy. Šumava přivítala přes 1 200 závodníků počasím, které ani jednomu z nich nedalo nic zadarmo, o to z lepšího pocitu se však lesní parťáci mohli radovat v cíli.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.