Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TEST: Garmin Forerunner 165: Jak ušetřit za Garmin a přitom nelitovat

TEST: Garmin Forerunner 165: Jak ušetřit za Garmin a přitom nelitovat
foto: Garmin

Michaela Jiráková | 17.06.2024 | přečteno: 847×

Nový Garmin za sedmičku? Levněji to už nejde! S novým modelem Forerunner 165 Garmin odchytává šetřivější běžce, aby mu neutíkali k levnější konkurenci. Přitom 165tky jsou lehoučké, funkcemi nabité a rozhodně nikterak zásadně neošizené. A mají krásný, jen trochu zmenšený Amoled displej, což ocení ženy s drobnějším zápěstím. Co víc si přát?

Sporttester s cenovku 6 990 Kč (nebo 7 990 Kč ve verzi MUSIC) láká na oblíbené funkce jako je placení hodinkami s Garmin Pay, které je díky dotykovému displeji ještě jednodušší, než je tomu u tlačítkových kolegů, oblíbené měření spánku a zdřímnutí, poslech hudby bez připojeného telefonu, měření běžecké dynamiky a zaznamenávání zdravotních funkcí (jako je variabilita srdeční frekvence nebo unikátní garminovskou Body Battery) s relativně optimistickou cenovkou s ohledem na ostatní modely značky.

Zní to dokonale? Garmin sice přišel se slušnými hodinkami, ale má to háček: Jde v základě o to, zda oželíte některé funkce a velikost displeje, když pošetříte pěknou řádku tisíc, jež byste dali za top model.

Hodinky na první pohled září Amoled displejem, který je zatím nabízen jen v jedné velikosti 1,2”. Displej překvapí možností tlačítkového i dotykového ovládání. To lze celkově nebo jen v režimu aktivity vypnout, což je chytré řešení vzhledem ke ztíženým podmínkám dotyku při některých trénincích. Plastové tělo, displej z tvrzeného skla, silikonový vyměnitelný řemínek a jeden velký digitální mozek v podobě neuvěřitelných 39 gramů.

Jejich hlavní doménou je jednoznačně běh a tomu také odpovídá bohatý výběr běžeckých aktivit. Běžci vybírají mezi během, trailovým během, během na dráze, ultra během, virtuálním během nebo běžeckým pásem. Škoda jen, že tato škála není doplněna i o běh na lyžích nebo lyžování ve volném terénu, který hodně běžců zařazuje v zimních měsících. Nabízený výběr aktivit tvoří takový základ pro celoroční běžce, co občas rádi běžecký trénink doplní o kolo, plavání nebo cvičení, ale neprovozují zimní sporty.

Příznivci cyklistiky mají možnost volby mezi kolem venku a kolem uvnitř. U kola je možné připojit cyklistický radar, kdy displej zvládne zobrazovat a barevně odlišovat vzdálenost od blížícího se vozidla. Naopak bohužel u vnitřního kola chybí možnost propojení s chytrým trenažerem. Pozn. Garmin: Tréninkové aplikace pro indoor cyklistiku obvykle posílají data přímo do Connectu (Tacx, Rouvy, Zwift) a navíc FR165 umí připojit cyklistické čidlo kadence a rychlosti pro data, která vysílají chytré trenažery. To, že neumějí připojit chytrý trenažer znamená, že ho neumějí řídit a také že nedokážou připojit wattmetr. To největší omezeni je tedy v tom, že s nimi nelze měřit wattový cyklistický trénink.

Z vodních sportů hodinky nabízí plavání v bazénu i v otevřené vodě. Trochu zvláštností zůstává fakt, že přestože jsou hodinky skvělé na běh a plavání, nepodporují duatlon, ani triatlon. Multisportovní nadšenci tedy budou muset sáhnout po jiných modelech, třeba Forerunner 265.

Zobrazení displeje je napříč aktivitami omezené na maximálně čtyři datová pole, což uživatele často nutí překlikávat mezi více obrazovkami. Některé modely z vyšších řad umožňují šest i osm datových polí na jedné obrazovce. Na druhou stranu ale v kombinaci s velice pěkným a ostrým displejem umožňují vyšší přehled nad důležitými funkcemi.

Po ránu potěší automatická RANNÍ ZPRÁVA. Hodinky bez ohledu na budík rozpoznají probuzení a bezprostředně po něm nabídnou ranní zprávu, která zhodnotí úroveň spánku, stav regenerace a na základě toho doporučí nebo zobrazí plánovaný trénink, seznámí s venkovní teplotou a nezapomenou namotivovat do produktivního dne. Večer je naopak vítán NOČNÍ REŽIM, kdy je displej zhasnutý a černobílé podkreslení zobrazuje jen čas. Zobrazená data lze navíc upravovat dle vlastních potřeb.

Trailoví běžci a milovníci pochodů ocení zabudovaný barometr a výškoměr k lepší orientaci ve složitém terénu, alespoň co se převýšení týče. Přestože hodinky nedisponují mapovým podkladem pro GPS, je možné do nich nahrát trasu ve formátu .gpx. Displej pak při aktivitě zobrazí slepou mapu s navigací, díky které lze přehledně sledovat směr a zbývající vzdálenost či výškové metry, a to i graficky.

165tka samozřejmě umí monitorovat spánek a rozpozná i zdřímnutí během dne, což je u Garminu poměrně nová funkce. Věděli jste, že 20minutový šlofík je zdravý pro vaše tělo? Hodinky změří, kolik z tělesné baterky jste doplnili, ale když doporučovanou dvacetiminutovku přesáhnete, tak vás nepochválí. Šlofíčky vám zároveň doplňují hodnotu Body Battery, jakýsi stav energie vašeho těla.

Mimo pokročilá data z aktivit jsou vhodným pomocníkem i pro běžné fungování. Například díky měření hodnot noční VST (variabilita srdečního tepu) lze vysledovat možné zdravotní problémy. V kombinaci s výpočtem 7denní klidové tepové frekvence je možné vypozorovat blížící se nemoc, nebo naopak připravenost k tréninku či na závod.

Na základě všech dostupných metrik posbíraných při aktivitě i běžném nošení, Garmin aktivuje digitálního trenéra a doporučí tréninky. V kombinaci se závodním kalendářem, do kterého si přes aplikaci Garmin Connect navolíte závod, dokonce dokáže na základě předešlých aktivit předpovědět odhadovaný čas, za který závod dokončíte. Tomu napomáhá i měření hodnot VO2max, doplněné o průběžné VO2max testy, které můžete aktivovat přímo z hodinek. Ty však vyžadují propojení s hrudním pásem.

Přesnost veškerých zdravotních statistik a ukazatelů je však nejúčinnější pouze tehdy, používáte-li hodinky jak přes den, tak v noci na spaní. To je jedním z důvodů, proč nosit hodinky ve dne i v noci. Množství čísel, tipy a tréninky jsou do jisté míry naprosto fascinující.

Samozřejmostí je možnost připojení hrudního pásu či sluchátek (v případě Music edice). Za tisícikorunový příplatek si z hodinek můžete udělat přehrávač a uložit hudbu z hudební knihovny (např. Spotify) a poslouchat oblíbené skladby nebo podcasty bez nutnosti telefonu. A co říká výdrž baterie na funkcionality a dotykový displej? Při celodenním nošení s průměrně 90mi­nutovým tréninkem denně vydrží zhruba 5 dní a rychlonabití je otázkou jedné hodiny.

Forerunner 165 potěší začínající nebo rekreační sportovce, a hlavně běžce všech úrovní, kteří ocení lehké hodinky s moderním displejem, relativně dobrou výdrž baterie a přiblížené mobilní funkce jako je placení díky Garmin Pay nebo poslech hudby ze Spotify, ale zároveň chtějí vědět dost informací o svých výkonech a zdraví. Taky budou pohodlným doplňkem pro ty, co mají svého trenéra a nepotřebují tolik zkoumat údaje týkající se tréninkové zátěže a připravenosti. Naopak neuspokojí triatlonisty ani lyžaře nebo náročnější uživatele vyžadující maximální množství funkcionalit a ostatních sportů, než je běh či plavání nebo cyklistika.

Hodnocení: 90 %

(+) krásný dotykový Amoled displej

(+) lehké, vhodné i na spaní, a na menší ruku

(+) poslech hudby bez telefonu – verze MUSIC

(+) ranní zpráva, měření spánku, zdřímnutí

(-) omezený výběr sportů – zaměření na běžce, chybí zimní sporty

(-) chybí některé metriky např. připravenost k tréninku, stav tréninku

(-) navigace neukazuje mapu

(-) pouze čtyři datová pole na jedné obrazovce

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

mjirakova žena 17.06.2024 17:22:19

Nový Garmin za sedmičku? Levněji to už nejde! S novým modelem Forerunner 165 Garmin odchytává šetřivější běžce, aby mu neutíkali k levnější konkurenci. Přitom 165tky jsou lehoučké, funkcemi nabité a rozhodně nikterak zásadně neošizené. A mají krásný, jen trochu zmenšený Amoled displej, což ocení ženy s drobnějším zápěstím. Co víc si přát?
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.