Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TEST: Puma Deviate Nitro 3. Asi nejlepší bota, co jsme kdy nazuli

TEST: Puma Deviate Nitro 3. Asi nejlepší bota, co jsme kdy nazuli
foto: Puma

Radek Narovec | 09.07.2024 | přečteno: 418×

Znáte nás, neradi používáme rozjásané superlativy. Ale přenádherná tempovka Deviate Nitro 3 od Pumy je prostě to nejlepší a nejkrásnější, co jsme měli v historii tohoto webu na nohou. Však i samotná německá značka, která pro blížící se olympiádu obula i dvě české maratonkyně, tvrdí, že nikdy nic lepšího neměla. A ta šíře uplatnění!

Lehoučká, pohodlná, designově dokonalá (i neběhající sousedé v obci si svítivě oranžových bot všimli a pochválili). Kromě oranžové je v nabídce čtvero dalších barev, včetně sněhově bílých. A funkčně? Prostě vytuněná. Bota na tempový trénink, bota na výklus, na závod, klidně i na silniční ultra.

Už Velocity 3, kterou jsme testovali na jaře, si získala naše srdce, ale Deviate 3 jde ještě dál. O deset gramů lehčí (250 g vs 260 g u Velocity), ne tak tuhá, s nesmírně pohodlným svrškem a tlumením, které jí neubírá na mrštnosti. Prostě doběhnete náročnější tempový trénink a je vám fajn, ani nechcete boty sundávat z nohou.

Karbon uvnitř boty ji nedělá tvrdou při dopadech, tlumící materiál ji nedělá superměkkou při rychlejších tempech. Šířka tak akorát, aby uspokojila různé šířky chodidel. Klasická tkanička z textilu zvládne svršek dotáhnout na míru, aby chodidlo neplavalo, ani nebylo uškrcené v jinak docela hutném a polstrovaném svršku.

S cenou 4299 Kč se, pravda, nejedná o levnou záležitost, ale tuhle botu si rádi vezmete na nohy i mimo sport, což se rozhodně o všech karbonových kopýtkách říci nedá. Deviate 3 není jen botou pro vysoké rychlosti, i při chůzi a dlouhém stání je stabilní, cítíte se v ní pohodlně i po několika hodinách a na mokru neklouže.

Poměrně agresivní sklon 10 mm (výška pod patou 39 mm, pod špičkou 29 mm) botě pomáhá do snazšího odvalu, ale není to došlapový diktátor, ve kterém byste museli za každou cenu běžet “přes špičku”. Vlastně je to této botě jedno, zda si chcete pomoci prsty do tempa, anebo v únavě plácnete na asfalt prostředkem podrážky. Způsob dopadu neucítíte ani subjektivně. Některé starší modely karbonek od Pumy bylo třeba maličko pochopit a uzpůsobit druh došlapu, Deviate 3 je spolehlivý všeživelník. Ať jste superhobík, nebo eliťák hledající botu na rychlé delší tréninky, tato kráska si rychle získá vaše srdce.

Existuje k ní ještě superzávodní varianta Elite, v níž běhají i obě naše olympioničky. Tu nyní rovněž testujeme a recenzi přineseme ještě před olympiádou.

Snad jedno jediné minus jsme u Deviate 3 objevili – bota není úplně vhodná pro nadměrné pronátory na delší tréninky a závody. V tomto případě hledejte boty s větší podporou.

Hodnocení: 99 %

(+) ta bota je prostě vymazlená

(+) lehká, hbitá a přitom dostatečně tlumená

(+) nádherný design

(-) není vhodná pro silné pronátory na delší běhy

(-) vyšší cena

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 09.07.2024 13:12:35

Znáte nás, neradi používáme rozjásané superlativy. Ale přenádherná tempovka Deviate Nitro 3 od Pumy je prostě to nejlepší a nejkrásnější, co jsme měli v historii tohoto webu na nohou. Však i samotná německá značka, která pro blížící se olympiádu obula i dvě české maratonkyně, tvrdí, že nikdy nic lepšího neměla.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.