Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Garmin Fénix 8 je konečně tady! Má to nejlepší ze všech modelů značky

Garmin Fénix 8 je konečně tady! Má to nejlepší ze všech modelů značky
foto: Garmin Brno

Garmin Brno | 01.09.2024 | přečteno: 1610×

Tak jsme se konečně dočkali! Po dlouhých měsících čekání, rozličných spekulacích a zaručených zpráv, máme na ruce chytré hodinky Garmin Fénix 8. Pojďme si detailně představit jednotlivé novinky společně s naším Garmin expertem Lukášem, který přidá svůj vlastní pohled ke každé inovaci Fénixů 8.

Začněme nejdříve s novými funkcemi, technologiemi a vlastnostmi, které považujeme za klíčové. Na konci článku si představíme základní dělení modelů Fénix 8 včetně jejich cen a barevných kombinací.

Displej: typ, rozlišení, velikost

První zásadní změna oproti modelu předchozí řady Fenix 7. Chytré hodinky Fénix 8 jsou vybaveny AMOLED displejem. Výjimku tvoří pouze model Solar, kde najdeme transflektivní displej (MIP). Rozlišení displeje pro verze s AMOLED jsou dvě a to 416×416 px pro 43 mm pouzdro a 454×454 px pro pouzdro o velikosti 47 mm, respektive 51 mm. Verze SOLAR s transflektivní displejem nabízí rozlišení 260×260 px (pouzdro 47 mm) a 280×280 px (pouzdro 51 mm).

Velikost displeje začíná na 1,3 palcích pro nejmenší AMOLED verzi s pouzdrem 43 mm a verzi SOLAR s 47mm pouzdrem. 1,4 palce velký displej pak nalezneme u AMOLED verzí 47/51 mm a SOLAR 51 mm.

Lukášův názor: Display je úchvatný, stejně jako do FR965 se podařilo do verze 47 mm dát 1,4 palcový displej. Škoda jen, že do 51 mm nedali 1,5palcový. U verze 8S je o milimetr větší tělo (ženy by chtěly spíše menší hodinky), ale ten 1,3palcový displej za to stojí. Displej má navíc pěknější barvy než AMOLED u Epixu. Líbí se mi nové rozhraní hodinek. Menu je přehlednější a lépe graficky zpracované (záleží, jestli tohle nevyřeší nějakou aktualizací Fenix 7 a Epixu, nebo to nechají jen u Fenix 8).

AMOLED displej na hodinkách Fenix 8

Výrazné barvy zajišťuje AMOLED displej. Jak je patrné z předchozí části věnované displeji, nacházíme u Fénix 8 další drobný rozdíl oproti Fénix 7. Nejmenší “sedmičky” disponovaly pouzdrem o velikosti 42 mm, načež nové Fénix 8 nabízí o 1 mm větší displej, tedy 43 mm. Další zajímavostí je skutečnost, že nejlevnější provedení hodinek Fénix 8, konkrétně model E, se bude prodávat pouze s pouzdrem o velikosti 47 mm. Jednotlivým modelům se budeme věnovat až dále v recenzi, proto se nyní vrátíme zpět k tématu. Jen pro úplnost zmiňme i poslední velikost pouzdra a to 51 mm, které představuje to největší v nabídce modelové řady Fénix 8.

U Fénix 8 se setkáme s dvěma typy sklíček. Levnější varianty budou disponovat tvrzeným Gorilla Glass, dražší pak vysoce odolným safírovým sklíčkem. Stejně tak narazíme i na dva typy lunet a to ocelovou a titanovou.

Lukášův názor: Luneta je stejná jako u hodinek Quatix Pro a Descent MK3, díky menší lunetě hodinky vypadají větší a tenčí než Fenix 7, za mě je to krok správným směrem. Zmínil bych ještě svítilnu, která je o dost lepší než u F7. Má LED světlo a větší svítivost. Dále pak nové silikonové řemínky, které jsou příjemnější a dobře sedí na ruce.

Telefonování a hlasové ovládání

Ano, je to opravdu tak. Pro některé fanoušky Garminu poměrně ožehavé téma, ale Fénix 8 disponují integrovaným mikrofonem, který umožňuje telefonování a hlasové ovládání, je-li telefon v dosahu Bluetooth. Jedná se tedy o zásadní změnu oproti Fénix 7 či Epix PRO GEN 2, kde možnost telefonování budeme hledat marně.

Lukášův názor: telefonování zatím nejde vyzkoušet, protože hodinky nelze připojit ke Garmin Connect. Ale ze zkušeností s Venu 3 víme, že reproduktor je kvalitní a nic nešumí.

Senzor Guard aneb nově i do hlubin všech moří a oceánů

Když se podíváme na vzhled, tak na první pohled vidíme změnu v podobě ochrany bočních senzorů, tzv. senzor guard, který v kombinaci s nepropustnými tlačítky dává Fénixům 8 možnost potopit se až do hloubky 40 m. Již zmiňovaná možnost potápění bude podpořena i zbrusu novou aplikací pro potápění jak s přístrojem, tak i bez něj.

Výdrž baterie

U každé nové řady je výdrž baterie, potažmo rychlost dobíjení zásadní téma. Jinak tomu není ani u Fénix 8. Jelikož tento text vzniká v době, kdy první Fénix 8 máme na skladě jen chvíli, musíme se prozatím spokojit s údaji, které oficiálně uvádí Garmin ve svých propagačních materiálech. Reálné hodnoty pak představíme v obsáhlé recenzi Fénix 8, na které již usilovně pracujeme a vyjde v blízkých týdnech.

Verze AMOLED:

43 mm

Režim chytré hodinky – až 10 dní / režim always on – až 4 dny

Režim pouze GPS – až 28 hodin / režim always on – až 22 hodin

47 mm

Režim chytré hodinky – až 16 dní / režim always on – až 7 dní

Režim pouze GPS – až 47 hodin / režim always on – až 37 hodin

51 mm

Režim chytré hodinky – až 29 dní / režim always on – až 13 dní

Režim pouze GPS – až 47 hodin / režim always on – až 37 hodin

Pokud porovnáme hodnoty s hodinkami EPIX GEN 2 PRO, které také disponují AMOLED displejem, jedná se prakticky o stejné hodnoty výdrže baterie ve všech režimech.

Verze SOLAR

47 mm

Režim chytré hodinky – až 21 dní / režim SOLAR* – až 29 dní

Režim pouze GPS – až 67 hodin / režim SOLAR* – až 95 hodin

51 mm

Režim chytré hodinky – až 29 dní / režim SOLAR* – až 48 dní

Režim pouze GPS – až 95 hodin / režim SOLAR* – až 157 hodin

  • Platí pro celodenní nošení, kdy se hodinky vyskytují alespoň 3 hodiny při světelných podmínkách 50 tis lx.

Ve srovnání s Fénix 7 PRO SOLAR vidíme poměrně slušné navýšení hodnot pro výdrž baterie a to v řádu několika dní. V režimu GPS pak v řádu několika desítek hodin. Níže srovnání.

Fénix 7 PRO / Fénix 8 – 47 mm

Režim chytré hodinky – až 18 / až 21 dní

Režim SOLAR* – až 22 / až 29 dní

Režim pouze GPS – až 57 / až 67 hodin

Režim SOLAR* – až 73 / až 95 hodin

Fénix 7X PRO / Fénix 8 – 51 mm

Režim chytré hodinky – až 28 / až 29 dní

Režim SOLAR* – až 37 / až 48 dní

Režim pouze GPS – až 89 / až 95 hodin

Režim SOLAR* – až 122 / až 157 hodin

Lukášův názor: výdrž na baterce by měla být na perfektní úrovni a vyrovnává se transflektivním displejům, což je super. Mě už teď AMOLED vydrží 12 dnů a to hodinky sundávám jen do sprchy a mám hodinu aktivity denně, tady to vypadá na minimálně 15 dní.

Funkce

Fénix 8 disponují nepřeberným množstvím funkcí a jejich popis by zabral několik dalších stránek. Nemáme tedy ambici věnovat se každé z nich (všechny funkce samozřejmě zmíníme na stránce detailu hodinek), ale chceme “vypíchnout” funkce nové, či vylepšené. Dodejme, že Fénix 8 obsahují integrovanou svítilnu, technologii SATIQ, 24/7 monitoring zdravotního stavu, snímač tepové frekvence GEN 5, Garmin Pay, atd…

Vylepšené TopoActive Mapy: Pro milovníky procházek a turistiky nám hodinky nabídnou vylepšené mapy TopoActive s lepším zobrazením a detailnějším stínováním. Jako bonus jsou pak zabudovány mapy tisícovky golfových hřišť nebo lyžařských center po celém světě. Nutno zmínit, že tyto vylepšené mapy jsou přednahrány u modelů Sapphire.

Dynamické plánování tras: Tato funkce bude zohledňovat vámi zadané parametry jako celkovou vzdálenost nebo čas, do kterého se musíte vrátit na zvolené místo.

Pokročilý silový trénink: Funkce, který by měla umožnit zvýšení výkonnosti vašeho těla, a zároveň předcházet zranění pomocí cílených silových tréninků. Měla by také obsahovat různé typy tréninků pro rozličné aktivity.

Garmin Share: Garmin share je také novinka, na kterou se můžeme u nového modelu Fénix 8 těšit. Umožní uživatelům sdílet se svými přáteli, kteří mají kompatibilní zařízení, místa, různé cvičební plány a trasy.

Potápění: Již zmiňovaná možnost potápění bude podpořena i zbrusu novou aplikací pro potápění, jak s přístrojem, tak i bez něj.

Lukášův názor: Vzali to nejlepší ze všech svých řad a dali to do nového modelu Fenix 8. Nejnovější senzor Elevate 5 s přesným měření, pěkný 1,4 AMOLED display, tenkou titanovou lunetu, možnost telefonování, potápění, skvělá je i haptická odezva tlačítek. Jediné, co trochu mrzí, že nedali magnetický nabíjecí konektor jako u řady Marq.


NAVŠTIVTE NÁS VE ZNAČKOVÉ PRODEJNĚ GARMIN BRNO V OLYMPII

Jako jedni z mála máme chytré hodinky Fenix 8 v několika exemplářích u nás na prodejně. Konkrétně modely Sapphire v různých barvách (black, orange, titanium) a velikosti pouzdra 47 mm. Vzhledem k enormnímu zájmu si je hned ze showroomu neodnesete, ale můžete se s nimi detailně seznámit. Když vám padnou do oka, zhruba do dvou týdnů od objednávky je máte na svém zápěstí. Těšíme se na vás ve značkové prodejně Garmin Brno v Olympii.


Modely, barevné kombinace a ceny

Na konec jsme si nechali to “nejlepší”. Pojďme si představit jednotlivé kategorie hodinek Fénix 8, včetně jejich barevných kombinací a cen. Fénix 8 bude rozdělen do 5 kategorií: E, Glass, Sapphire, Sapphire solar a Premium.

Verze E (47 mm): Bude se jednat o nejlevnější verzi hodinek z řady Fénix 8. Pořídit se dají pouze ve velikosti pouzdra 47 mm s AMOLED displejem a Gorilla Glass sklíčkem. Barevné kombinace jsou dvě. Ocelově šedá s černým řemínkem a tmavě nerezová ocel s grafitovým řemínkem. Cena: 19 990 Kč.

Verze Glass (43 mm, 47 mm, 51 mm): Jak již napovídá samotný název, jedná se o verzi s Gorilla Glass sklíčkem. V nabídce nalezneme světle šedé hodinky s bílým řemínkem o rozměru pouzdra 43 mm s 1,3 palcovým displejem. Tuto barevnou kombinaci pořídíme pouze v rozměru 43 mm a je určena primárně pro ženy. Cena: 24 990 Kč.

Další barevná varianta verze Glass je ocelová luneta slate gray s černým silikonovým řemínkem a oranžovým krytím senzorů v rozměrech pouzdra 47 mm a 51 mm. Cena verze 47 mm je 24 990 Kč, verze 51 mm je v ceně 27 490 Kč.

Verze Sapphire AMOLED (43 mm, 47 mm, 51 mm): Dostáváme se k variantě se safírovým sklíčkem která bude ve dvou provedeních, a to Sapphire AMOLED a Sapphire SOLAR (s transflektivním displejem). Sapphire AMOLED bude na rozdíl od Sapphire SOLAR dodávaný ve třech rozměrech. 43 mm s 1,3palcovým displejem a dvěma barevnými variantami se zlatou ocelovou lunetou a béžovým řemínkem a s titanovou lunetou v klasické barvě carbon gray a černým řemínkem. Cena verze 43 mm je 27 490 Kč.

Rozměry 47 mm a 51 mm s 1,4palcovým displejem a barevnými variantami s titanovou lunetou carbon grey + černý řemínek a stříbrná titanová luneta s oranžovo černým řemínkem. Cena verze 47 mm je 27 490 Kč, verze 51 mm je v ceně 29 990 Kč.

Verze Sapphire SOLAR (47 mm, 51 mm): Sapphire SOLAR bude vyroben ve velikostech 47 a 51 mm a rozměry displejů zůstávají stejné jako u předchozího modelu Fénix 7 a to 1,3 palce a 1,4 palce. Barevné varianty opět titanová luneta carbon grey + černý řemínek a stříbrná titanová luneta se žlutým řemínkem. U všech těchto safírových variant je na pravé straně tzv. senzor guard vždy v barvě řemínku. Cena verze 47 mm je 27 490 Kč, verze 51 mm je v ceně 29 990 Kč.

Verze Premium (43 mm, 47 mm, 51 mm): Prémiové modely, které se dodávají v krásné krabičce a zpravidla obsahují dva druhy řemínků, případně titanový tah. Jsou také ve třech rozměrech a pouze s AMOLED displejem a safírovým sklíčkem. Nejmenší „dámská“ varianta bude v barvách, které již známe z předchozích modelů, a to s lunetou v barvě žlutého zlata a béžovým koženým řemínkem. Střední velikost 47 mm bude vyrobena se stříbrnou titanovou lunetou a titanovým tahem + náhradní silikonový řemínek. Verze 51 mm bude s hnědým koženým řemínkem + náhradní silikon. Cena verze 43 mm je 29 990 Kč, cena verze verze 47 mm/51 mm je 32 490 Kč.

Shrnutí? Bez problémů můžeme říct, že čekání na Fénix 8 stálo za to. Nejedná se sice přímo o revoluci, ale naopak o promyšlenou evoluci, která posouvá tyto multifunkční chytré hodinky zase o kus dál. Fénix 8 nabízí lepší displej, větší výdrž baterie, možnost telefonování a hlasového ovládání a řadu dalších funkcí, které se hodí k běžnému používání. Vítáme, že existuje vícero barevných kombinací i rozměrů. Vybere si opravdu každý. Jedinou “kaňkou” se může zdát vyšší cena oproti Fénix 7 či EPIX GEN 2 PRO, kde se mimochodem zdá, že právě řada EPIX bude nahrazena právě Fénix 8. Musíme nicméně brát v potaz, že vyšší cena je u generačně nových produktů běžná, navíc podpořená lepšími technologiemi a funkcemi. Pokud váháte, přijďte se na Fénix 8 podívat k nám na prodejnu. Máme je skladem a rádi vám je osobně představíme. Těšíme se na vás v Brně v Olympii.

Lukášův názor: Z hodinek jsem tak nadšený, že uvažuji i nad výměnou za své MARQ hodinky! Černá varianta nevypadá tak plastově a velmi dobře sedí na ruce. Garmin vzal opravdu to nejlepší ze všech svých modelů a udělal nové F8. Možná zamrzí, že nepřidal nějakou zbrusu novou funkci, ale i tak se jedná o nejlepší chytré hodinky na trhu.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

behej.com 28.08.2024 19:24:18

Tak jsme se konečně dočkali! Po dlouhých měsících čekání, rozličných spekulacích a zaručených zpráv, máme na ruce chytré hodinky Garmin Fénix 8. Pojďme si detailně představit jednotlivé novinky společně s naším Garmin expertem Lukášem, který přidá svůj vlastní pohled ke každé inovaci Fénixů 8.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.