Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Zajíc s Hrochovou hladce zopakovali vítězství na Běchovicích

Zajíc s Hrochovou hladce zopakovali vítězství na Běchovicích
foto: Běchovice - Praha

Radek Narovec | 29.09.2024 | přečteno: 2004×

Martin Zajíc se může radovat a krapet smutnit zároveň. Hladce obhájil titul z Běchovic, ale o dvě sekundy mu unikl čas začínající číslicí 29, konkrétně finišoval za 30:01. To závod žen se vyvíjel napínavěji. Až obávaný Hrdlořezák rozhodl o tom, že duel olympioniček pro sebe rozhodla silovější Terka Hrochová.

Panovalo ideální počasí, ani moc nefoukalo, nepršelo a teplota se držela přijatelných cca 13 stupňů Celsia. Už od startu bylo jasné, že se letos v mužích utká jen dvojice závodníků – favorizovaného Martina Zajíce se až do půlky držel René Sasyn. Jenže Martin při neúčasti Damiána Vícha a Vladimíra Marčíka (rovněž Jan Friš dnes dal přednost mikrofonu a komentování závodu) neměl soupeře a následným zrychlením Reného setřásl a došel si v poklidu pro svůj již čtvrtý titul na silniční desítce.

To na Sasyna začal zle dorážet nestárnoucí Vít Pavlišta, který ucítil, že by předlouhá rovinka nemusela úplně svědčit Renému, jenž se předlouho snažil uviset Zajíce. Nakonec oba dělily čtyři sekundy ve prospěch Reného. Tomu časomíra ukázala 30:53 (i tak velké zlepšení osobáku z běchovické trati), Pavlišta finišoval za 30:57.

„Dneska trochu foukalo, ale hlavně mi malinko chyběli soupeři, abychom se navzájem vyhecovali k lepším časům. Ale jsem spokojen, na Běchovice jsem úplně formu neladil, šel jsem je z přípravy na půlmaraton ve Valencii, kde bych rád zaběhl čas pod 1:04, možná někam k 1:03, na což podle časů na desítku mám,“ uvedl v cíli dnešní vítěz, svěřenec trenéra Róberta Štefka.

V ženách jsme se těšili na duel maratonkyň z Paříže. Čekalo se, že desítka bude více svědčit Moiře Stewartové, jenže ta si v týdnu před závodem spíše léčila nachlazení, než ladila formu, což se projevilo i v samotném závodě. Už první kilometry byly výrazně pomalejší, než se čekalo, a byla to spíš Tereza, která udávala tempo, byť měla v nohách půlmaraton z uplynulého víkendu. Čišelo z ní větší odhodlání se o titul poprat a jakmile se přiblížilo stoupání, zabrala a rychle Moiře poodskočila a vítězství si už nenechala vzít. Byl z toho i skvělý čas 33:10 a nové maximum české závodnice v celé předlouhé historii Běchovic!

„Jsem hodně spokojená, ten čas je super. Mohl být klidně i lepší, čekala jsem, že Moira zato v úvodu vezme více a naženeme si nějaký náskok, ale i tak super. Kopec mi sedí, jsem víc silovější závodnice, tak jsem na to i dneska vsadila,“ uvedla Hrochová, které letošní sezona opravdu vychází na jedničku, a to ještě možná není zcela u konce. Terka potvrdila, že po soustředěních v Itálii a Španělsku se možná ještě před koncem roku objeví na startu maratonu.

Stewartová dnes doběhla se ztrátou 17 sekund v čase 33:27, třetí skončila reprezentační triatlonistka Tereza Zimovjanová za 34:03. Závod juniorů vyhráli Jiří Špiroch (32:39) a Jana Johanová (34:56).

Závodu se zúčastnily tři tisícovky běžců. Namátkou se podívejme na časy některých zajímavých jmen: do Běchovic se vrátila jejich legenda Petra Kamínková a zvládla trasu za nádherných 39:01. Taktéž 38:05 jiné ikony českého a československého běhání, Róberta Štefka, je přenádherných, zejména uvážíte-li ročník narození 1968. Ale pozor, i říčanský Miloš Smrčka se po dlouhé zdravotní pauze vrátil do formy, dnes zaběhl skvělých 39:42 a to je prosím čerstvý sedmdesátník! Na startu se objevil i Miloš Škorpil a i jeho 54:23 je úctyhodných, protože krátké běhy již dávno neběhá a mnohem více se nyní věnuje dálkovým pochodům. 1:13 a nějaké drobné je čas vítěze veteránské kategorie nad 85 let Jana Rejenta. Z žen veteránek nás zaujala třeba mostecká Zuzana Vítková (60–64 let) s časem 47:02.

VÝSLEDKY MČR

VÝSLEDKY VEŘEJNÉHO ZÁVODU

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 29.09.2024 12:22:54

Martin Zajíc se může radovat a krapet smutnit zároveň. Hladce obhájil titul z Běchovic, ale o dvě sekundy mu unikl čas začínající číslicí 29, konkrétně finišoval za 30:01. To závod žen se vyvíjel napínavěji. Obávaný Hrdlořezák rozhodl o tom, že duel olympioniček pro sebe rozhodne silovější Terka Hrochová.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.