Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Pohár behej.com: Jediná srpnová šance na pohárové body

Pohár behej.com: Jediná srpnová šance na pohárové body

Ivo Domanský, Petr Kostovič | 13.08.2008 | přečteno: 6392×

Jedinou srpnovou šancí na zisk pohárových bodů a zároveň možností, jak prověřit svou formu na desetikilometrové trati před velkými zářijovými „desítkami“, je sobotní Běh Hukvaldskou oboru. Do Mniší u Kopřivnice míří i lídři Poháru behej.com. K DNEŠNÍMU DNI EVIDUJEME 299 REGISTROVANÝCH V POHÁRU, KDO BUDE JUBILEJNÍ? BEZPLATNÉ REGISTRACE PROBÍHAJÍ ZDE

Běh Hukvaldskou oborou je jedním ze dvou pohárových běhů pořádaných v Moravskoslez­ském kraji.

V závodě hodlá dle aktuálního stavu předběžně přihlášených startovat druhý v celkovém pořadí Poháru behej.com, Miroslav Daňko. Daňko nenechává v klidu lídra soutěže, Jiřího Wallenfelse. Každý vynechaný start může znamenat změnu ve vedení Poháru. Dojde k ní v Kopřivnici nebo dorazí i Jiří Wallenfels? Šanci na slušný bodový zisk mají ale i všichni ostatní pohároví účastníci, Mniší nejsou Nasavrky.

Vyhledáváte-li start v závodě, pro který je charakteristická spíše rodinná atmosféra, je Běh Hukvaldskou oborou tou pravou volbou. Rok od roku roste počet účastníků závodu, důkaz jejich spokojenosti a nejlepší známka dobré práce organizátorů. 

K organizaci závodu říká přitom skromně jeho hlavní pořadatel, Jiří Bednařík: „Jsem potěšen, že náš závod byl do Poháru behej.com vybrán. Chtěl bych účastníkům vzkázat, že tento běh pořádám prakticky sám se svou rodinou a pár dalšími nadšenci. Nejsme žádný profitým, slibujeme jednoduchou organizaci a ceny, které získáme od drobných partnerů.“ 

Historie běhu není příliš dlouhá. První ročník se konal v roce 1999 a tehdy přijelo pouze osm závodníků. Počet se pak postupně zvyšoval, nyní pořadatelé zapisují do startovních listin kolem 70 běžců včetně juniorů a nejmenších dětí. Lze tedy reálně očekávat, že letos při jubilejním 10. ročníku padne účastnický rekord a možná i nějaké rekordy traťové. Ty prozatím drží u mužů frýdeckomístecký Petr Filipec (32:58 z loňského roku) a kopřivnická Irena Šádková (37:22 z roku 2006). 

Zájemce o start bude určitě zajímat profil trati. Podle Jirky Bednaříka je náročný, ale ne extrémní. Start je v sobotu v 10 hodin u kulturního domu v obci Mniší (asi 4 km východně od Kopřivnice), náročný je zejména první kilometr s prudším stoupáním do Hukvaldské obory, kde je na 5. km u Lišky Bystroušky otočka a po stejné, částečně zvlněné trase se běží zpět. Celá trať má jako podklad hrubozrnný asfalt. 

Po závodě jsou v Mniší pro běžce k dispozici sprchy. Předávání cen, které většinou věnovali místní podnikatelé, následuje brzy po doběhu posledních běžců. 

Junioři běží v rámci závodu 3 km a malé děti absolvují tzv. miniběh. 

Do Mniší se nejlépe dostanete, pokud v Příboře odbočíte z hlavní silnice Nový Jičín – Frýdek Místek jižním směrem, obec se objeví asi po 6 kilometrech. 

Nejen během živ je člověk a tak zvláště vzdálenějším běžcům doporučujeme prodloužit si pobyt v regionu alespoň do neděle a navštívit blízké Hukvaldy, spojené se jménem velkého hudebního skladatele Leoše Janáčka, který zde často pobýval. Za shlédnutí stojí také muzeum automobilismu v Kopřivnici nebo městská památková rezervace Štramberk, které vévodí sïlueta pověstné „Trúby“. Určitě narazíte na místo, kde prodávají krajovou specialitu Štramberské uši, jejíž originalitu musela uznat i Evropská unie.

Fotografie z loňského ročníku závodu 


Informace o závodu v termínovce

Přehled závodníků plánujících účast

Web závodu

Výsledky z roku 2007

Aktuální pořadí Poháru behej.com