Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Plzeňský půlmaraton vyhráli Sekyrová a Bene

Ivo Domanský | 06.10.2012 | přečteno: 3610×

Slunečné, leč poněkud větrné počasí provázelo pět stovek běžců na okruhové trati Hervis Plzeňského půlmaratonu. Kromě běžeckých nadšenců z celé republiky startovali také maďarští profesionálové ze skupiny manažera Benedeka a etiopský vytrvalec Erkolo Ashenafi. Bohužel se však nenašel ani jediný špičkový český vytrvalec, který by s Maďary a Etiopanem změřil síly na tříokruhové trati se startem a cílem u hotelu Mariott v centru města. Naproti tomu v soutěži žen kvalitně reprezentovala Ivana Sekyrová.

Osobně tento nezájem považuji za velkou chybu trenérů českých vytrvalců, ale i jich samotných. Na příkladu slovenského závodníka Juraje Vitka, který aspoň částečně tuto mezeru překryl a po takticky bezchybném výkonu finišoval na druhém místě, lze dokázat, že zahraniční konkurence byla letos k poražení. Mimo jiné i proto, že se na poslední chvíli omluvil pro únavu z náročné sezóny moldavský olympionik Roman Prodius, původně ohlašovaný jako největší favorit letošního půlmaratonu.

Naopak světlým jevem byl start Ivany Sekyrové, které se podařilo zlepšit traťový rekord závodu (pravda, dosažený na poněkud jiné trati), do letoška držený Ruskou Olgou Firsovou časem 1:19:12 na 1:18:56. Ivana si našla dobré místo ve skupině výkonnostně přibližně stejných mužů, s nimiž dokázala držet krok prakticky až do závěru. Soupeřkami Sekyrové měly být obě maďarské vytrvalkyně – Tunde Szabóová a Agnes Kissová – ty však naší olympioničce od prvních metrů absolutně nestačily.

Maďarští běžci Barnabas Bene a Lajos Berecz se spolu se svým etiopským kolegou patrně domnívali, že závod se odehraje zcela v jejich režii. Nestalo se tak – i v Praze dobře známý Juraj Vitko si rozvrhl síly naprosto přesně. V posledním sedmikilometrovém okruhu po zrychlení předběhl Berecze a rozdíl v cíli mezi ním a vítězem závodu, kterým byl někdejší krosový juniorský mistr Evropy Bene, byl pouhých 24 vteřin.

Z českých vytrvalců byl tentokrát nejrychlejší liberecký Martin Staněk na pátém místě, kterému cílové zařízení naměřilo čas 1:17:35.

Přestože profil trati asi nebude nikdy svědčit špičkovým časům, mohou být plzeňští organizátoři spokojeni aspoň s tím, jak se povědomí o běhu ve světové metropoli piva rozšiřuje do světa. Ve startovní listině se objevila jména běžců z řady evropských, ale i zámořských zemí. Plzeňskou dlažbu letos okusili běžci a běžkyně z Německa, Maďarska, Chorvatska, Francie, Velké Británie, Slovenska, Etiopie, Japonska a USA.

Pátý ročník Hervis Plzeňského půlmaratonu proběhl v přátelské atmosféře, kdy pomalejší závodníci přímo na trati aplaudovali těm, kdo je v cílové rovince předbíhali o kolo – mimochodem, v kterém jiném sportu se s tímto setkáte? Do sportovního rámce závodu, který tradičně podporuje statutární město Plzeň, byly vhodně zařazeny ukázkové závody na koloběžkách pro širší veřejnost, jejichž organizátoři dokonce věnovali jeden závodní „stroj“ do závodnické tomboly. Škoda jen, že rodinný běh s VZP, který mohl být masovou akcí a v některých městech jí skutečně je, zřejmě oslovil relativně malé množství rodičů. Užší spolupráce se školami by možná byla v tomto ohledu na místě.

VÝSLEDKY ZÁVODU

Komentáře (Celkem 4)

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední

idomansky 06.10.2012 21:36:44

Slunečné, leč poněkud větrné počasí provázelo pět stovek běžců na okruhové trati Hervis Plzeňského půlmaratonu. Kromě běžeckých nadšenců z celé republiky startovali také maďarští profesionálové ze skupiny manažera Benedeka a etiopský vytrvalec Erkolo Ashenafi. Bohužel se však nenašel ani jediný špičkový český vytrvalec, který by s Maďary a Etiopanem změřil síly na tříokruhové trati se startem a cílem u hotelu Mariott v centru města. Nakonec se pro přetrvávající zranění omluvil i Martin Frei. Naopak v soutěži žen kvalitně reprezentovala Ivana Sekyrová.
Odkaz na článek

avatar

Stověžatá. Většinou.

meri žena 07.10.2012 10:24:15

Jen škoda, že na druhé občerstvovačce došla voda, v tom horku to bylo nepříjemné. Jinak byl závod i atmosféra vynikajicí.

P.S. organizátorům doporučuji z plánku závodu propříště vynechat sprchy, pokud nejsou. Po doběhu tam bloudila spousta marně hledajících.

Motto: "Tam, kde nacházíme vážnější rozpory, je to vždy skutečnost, kdo nemá pravdu."
avatar

Roztoky

Celkem 40221,67 km
Minulý měsíc 203,98 km
10 km: 0:49:36 (2014)
půlmaraton: 1:52:23 (2014)
maraton: 4:02:04 (2014)

Helča žena 07.10.2012 12:16:34

Musím pochválit organizátory. Byl to můj první půlmaraton a hezky jsem si ho užila a mám na památku i funkční tričko. Nepříjemný bylo větší teplo a ten vítr, především v první části okruhu směrem k ZOO. Ale s tím musí člověk počítat.

Jediné mínus pro mne byla chybějící ve třetím kole druhá občerstvovačka u ZOO. Už jsem se fakt těšila, jak se tam napiju a došla jim voda. Naštěstí jsem si nesla s sebou vlastní a to poslední deci mě zachránilo, ale bylo mi dost líto těch za mnou. To jen pro organizátory pro příště.

avatar

Praha 8 Dolní Chabry

Celkem 8683 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:45:20 (2010)
půlmaraton: 1:43:56 (2010)

dolezalj muž 07.10.2012 12:16:46

>> meri, 07. 10. 2012 10:24:15 To s tou vodou je pravda, já jsem to ještě stihnul, ale věřím, že brzy po mně došla a to jsem doběhnul cca v třetině závodního pole. A sprchu jsem neřešil, protože mám v Plzni mámu, u které jsem se odparfémoval.

Motto: Nikdy není pozdě na změnu
avatar

Plzeň

Celkem 499 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:57:52 (2013)

orca muž 07.10.2012 12:24:47

Můj první běžecký závod a rovnou tento. Jsem uchvácen atmosférou. Organizace skvělá, snad jen ta hygiena po závodě byla slabší – mytí u umyvadla není to pravé. Naštěstí „bufety“ byli lépe rozvrženy než na plánku. Za rok přijdu opět …

Motto: Never give up !!!
Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.