Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Běhající fotograf Běhej.com se při focení dostává do totálního rauše

Běhající fotograf Běhej.com se při focení dostává do totálního rauše
foto: Hana Šlegrová

Petr Kostovič | 07.12.2012 | přečteno: 4306×

Když fotí běžecký závod, je v totálním opojení. Stoprocentně se soustředí jako dravec čekající na kořist. S fotoaparátem stojí, polehává na zemi či běhá podél trasy, aby pořídil ty nejúchvatnější běžecké snímky, jaké dokáže. Málokdo ví, že čtyřiapadesátiletý fotograf Běhej.com Martin Symon zároveň sám sportuje, běhá, miluje jízdu na horském kole, je dokonce mistrem republiky v rychlostní kanoistice.

„Neskutečný orgáč.“ Tento výraz používá pro situace a zážitky obzvláště vyvedené. Stát po kolena ve vodě potoka při focení Velké kunratické, zachytit emoce Jana Kreisingera, když se mu podařilo splnit olympijský limit v maratonu, „švenknout“ fotoaparátem mimo běžecký dav a ulovit snímek bohorovné paní sledující se svým psíkem běžecký závod z okna bytu, vylézt na Staroměstský orloj pro pořízení snímku řeky maratonců, to je jen pár příkladů za všechny.

„Fotoaparát jsem poprvé vzal do ruky, když mi bylo jedenáct let. To mi táta koupil plastovou Corinu na svitkový film,“ vzpomíná na své první snímky.

V mládí se věnoval rychlostní kanoistice, v mladším dorostu získal v tomto sportu titul mistra Československa v kategorii C5. Později si začal kondici udržovat během a jízdou na kole. Ke sportu ho to logicky táhlo i s fotoaparátem.

„Běhával jsem Běchovice. Když jsem si koupil první digitální zrcadlovku, vydal jsem se na ně po pár snímcích pořízených při hokejbalu. Bylo to v roce 2008. No a tam mě zlanařil redaktor Běhej.com, který závod sám běžel, pořizoval z něj reportáž a potřeboval k ní snímky,“ usmívá se, když se vrací k počátkům spolupráce s naší redakcí. Tam také zažil první rozpolcenost mysli běžce a fotografa v jedné osobě. „Ale co, poběžím je příští rok, dnes si vychutnám fotoaparát,“ mávl nad tím tehdy rukou.

„Čas, v němž dobíhá tenhle chlapík, bych dal. Nebo sakryš, tady bych rád běžel, řeknu si kolikrát, když fotím na nějakém pěkném závodě a pohltí mě skvělá atmosféra. Tu frustraci si léčím tím, že večer po závodě si jdu zaběhat sám,“ dodává k věčnému sváru své duše běžce a fotografa.

„Když jsem fotil letos na Silvě Nortice a potřetí za sebou jsem předbíhal a fotil jednoho maraton běžícího kladenského běžce, zazněla z jeho úst slova: ‚Ten fotograf už mě s..e‘. Po závodě jsme pak dali řeč a on mi následně napsal maila s úvodem ‚Zdravím běhajícího fotografa‘, a tak to vyřešil za mě,“ odpovídá na otázku o tom, zda se cítí být více běhajícím fotografem nebo fotografujícím běžcem.

Humor miluje. Zasměje se i při historce o tom, jak fotograf doběhne elitní skupinku, aby je vyfotil, pak je ještě několikrát předběhne a v cíli musí být přece také první, když je chce zachytit na cílové pásce. Takže kdo vlastně zvítězil v závodě?

Běhat ho baví kvůli tomu, že si člověk vyčistí mysl, uspořádá myšlenky, je sám sebou. „Běž a buď sám sebou,“ cituje slogan z oblíbeného filmu. „Vyčistím si hard disk,“ má i pro své běhání osobitý výraz. Miluje dny, kdy mu to sedne, běží to samo a z plánovaného desetikilometrového běhu je nakonec patnáctka. Když závodí, jde vždycky nadoraz. Až tak, že při letošní Českobrodské desítce, když to hodně přepálil, ho v cíli museli málem křísit.

„Běžci jsou zvláštní skupina lidí. Na start stejného závodu se vedle sebe postaví kardiochirurg, pokrývač, bankovní manažer i řidič městského autobusu. Vzájemně si mají co říci, poklepávají si po rameni, nezávidí si vybavení a při závodě pak vytvoří jednolitou hmotu. Tím se běh liší od ostatních sportů, i proto se v tomto prostředí rád pohybuji a rád je fotím,“ vyznává se ze svého vztahu k běhání.

Každý závod má podle něj osobitou atmosféru. Na Silvu Norticu jezdí fotit rád kvůli krásné přírodě a perfektní organizaci. Při Ústeckém půlmaratonu mu vyhovuje uzavřenější pojetí, jednodušší přecházení z pozice na pozici, různorodost trati. U obou akcí zmiňuje, že počet účastníků je „tak akorát“. „Na Velké kunratické zase cvakám podle chuti, nikdo mi neuteče,“ oceňuje závod s intervalovými starty.

Focením se podle něj dá živit jen těžko. „Je třeba si udělat jméno, mít marketingovou podporu… a samozřejmě dobré fotografie,“ zamýšlí se nad tím, co by z amatéra mohlo udělat profesionála. Přitom, jak říká, vybavení je hodně nákladné. Pro kvalitní sportovní fotografii je potřeba několika objektivů. I jeho fotografická výbava jich čítá několik, společně s fotoaparáty v hodnotě blížící se dvěma stům tisícům korun.

Připravit se na focení prostudováním trasy, vybrat zajímavá místa, na něž se lehce přesune, promyslet vše časově, taková je jeho příprava na práci fotografa. „Ve výsledku musí totiž snímky tvořit jakýsi průřez závodem, být minireportáží z něj, není možné stát celou dobu za jedním stromem a cvakat,“ vysvětluje nutnost důkladné přípravy. V případě pražského půlmaratonu společně se zachycením předstartovního mumraje tři hodiny focení, hurá domů, vytřídit dobré snímky, ty pak upravovat, popsat a nahrát do fotogalerie, to je jeho pracovní den při běžeckém závodě. Do postele se dostane pozdě v noci.

„Nebojte se fotit, vždyť i snímky zachycené kompaktem mohou zachytit situace, na něž se pak rádo vzpomíná,“ vzkazuje fotografickým začátečníkům. „Běžec by měl do prostoru, který fotografie zachycuje, vbíhat, ne z něj utíkat a lidé na snímku by neměli být malinkými figurkami utopenými v prostoru,“ upozorňuje na nejčastější chyby začátečníků v kompozici fotografie.

V roce 2009 jsem se s ním vypravil do Berlína fotit maraton pořádaný v rámci mistrovství světa v atletice. „Neskutečný orgáč,“ hodnotil Martin svým oblíbeným výrazem prožitek ze závodu při cestě autem zpět domů. Oddali jsme se pak poslechu cédéčka Rogera Waterse, člena skupiny Pink Floyd . Natolik, že jsme přestali vnímat okolí. Až se před námi objevila cedule Witajcie! Rzeczpospolita Polska. I takové běžecko-fotografické „orgáče“ zažijete s Martinem Symonem.

Komentáře (Celkem 5)

Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední

PetrK muž 07.12.2012 21:07:07

Když fotí běžecký závod, je v totálním opojení. Stoprocentně se soustředí jako dravec čekající na kořist. S fotoaparátem stojí, polehává na zemi či běhá podél trasy, aby pořídil ty nejúchvatnější běžecké snímky, jaké dokáže. Málokdo ví, že čtyřiapadesátiletý fotograf Běhej.com Martin Symon zároveň sám sportuje, běhá, miluje jízdu na horském kole, je dokonce mistrem republiky v rychlostní kanoistice.
Odkaz na článek

avatar

Praha

Celkem 29565 km
Minulý měsíc 119 km
10 km: 0:37:18 (2015)
půlmaraton: 1:24:10 (2010)
maraton: 2:58:07 (2013)

frankm muž 08.12.2012 22:00:05

Martine (jak říká Pepa Hlušička všichni běžci si tykají a ty jsi taky běžec, tak proto to oslovení), jestli ti to běhá tak jako fotí, tak ten limit na olympiádu dáš brzo taky :-) Jinak samozřejmě díky za parádní fotky, již několikrát jsem se na nich našel!

Motto: "If life gives you lemons, make lemonade."
avatar

Beroun

Celkem 41724 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:44 (2006)
půlmaraton: 1:26:27 (2007)
maraton: 3:17:01 (2004)

mirek hasal muž 08.12.2012 23:09:11

I já jsem se našel… :) Dokonce i moje profilová fotka je od Martina.

avatar

Praha 5

10 km: 0:39:46 (2002)
půlmaraton: 1:31:00 (2004)
maraton: 3:16:59 (2004)

mirekk muž 09.12.2012 10:24:51

Martine, sobecky si přeju, ať na závodech víc fotíš než běháš. Tak ať nám nafotíš ještě moc krásných obrázků. A někdy se přijď proběhnout.

avatar

Ústí nad Labem

Celkem 30811 km
Minulý měsíc 217 km
10 km: 0:39:10 (2015)
půlmaraton: 1:28:27 (2011)
maraton: 3:13:01 (2015)

1bubo.bubo muž 10.12.2012 18:35:57

Moc pěkný článek :-) Na Martinovi je poznat že je to sportovec a nejen fotograf :-) Martine, jen dodávám, že celá věta, kterou jsem letos na Silvě při našem 3 setkání na trase pronesl, byla: „Ten fotograf už mě s..e, on má snad křídla a lítá“ :-D Bylo to krásné setkání a rád na to vzpomínám. Díky za spoustu krásných fotek ze závodů a přeji ti, aby ti focení a běhání přinášelo jen samou radost a svými fotkami jsi přinášel radost i ostatním běžcům;-)

Motto: There is no failure, only feedback. (Mark Allen)
avatar

Celkem 566 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:33:06

Lhota Petr muž 10.12.2012 19:01:35

Pěkně napsané, Martine přejiti dobré světlo, aby jsme jako běžci měli hezké fotky díky Tobě. A Taky doufám, že ti to někdy budu moci oplatit a potkám tě na trati jak běžíš… Petr

Motto: Když nemůžeš tak přidej.
Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.