Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Nedělní mrazivě-hřejivá vzpomínka na Iva Domanského

Nedělní mrazivě-hřejivá vzpomínka na Iva Domanského
foto: Jitka Narovcová

Radek Narovec | 13.01.2013 | přečteno: 4044×

Je neděle, venku mrzne a z postele se mi nechce ani náhodou. Ale vím, že prostě musím. A chci. Za dvě hodiny startuje na nedalekém Kladně jeden z mnoha malých běhů, které tak miloval (a skoro všechny i osobně objížděl!) Ivo Domanský. Náš redakční spolupracovník, kamarád a chodící encyklopedie českého běhu. Ten dnešní závod byl navíc čerstvě věnován právě jemu.

Ivo zesnul loni v listopadu. Kamarádi z kladenského maratonského klubu se rozhodli po něm pojmenovat právě jeho Zimní běh na pět kilometrů a pár drobných. „Ivo s ním spojil téměř 40 let svého života,“ vzpomíná dnešní ředitel klubu František Tůma. „Dokonce byl proslulý tím, že s sebou přitáhl věcné ceny pro všechny účastníky!“

To už by dnes asi nezvládl, protože na start se jich postavilo rekordních 139…

Kladeňáci jsou povahy přímé a strohé. Stejně jako byl Ivo, který přitom původem z Kladna nebyl. Kdo na to není připraven, udiví jej rázné pokyny šéfa závodu Zdeňka Kučery: „Jakmile doběhnete, neotravujte v cíli,“ nebere si servítky těsně před startem. „Na Iva jsme dosud vzpomínali pietně, od teď budeme už jen sportovně,“ dodá bez zbytečně dlouhých proslovů.

Výstřel a jdem na to. Trať se vine lesem na kraji Kladna. Trochu to klouže, brzo po startu už se válí jeden z nepozorných. Předbíhat moc nejde a ani se o to moc lidí nesnaží. Na druhém kilometru cítím rozvázanou tkaničku. Ach jo, jak dlouho že už běhám na to, abych si dokázal udělat dva uzle?!?

Ale co, není závodní sezona… „Jezdím sem rád. Místo abych brečel, že mám doma likvidovat vánoční stromek, uteču na závod,“ svěřuje se jeden z účastníků.

Brzo po startu se od pole odpojí pozdější vítěz, nadějný Ondra Čadek, který chce letos srazit osobák na půlmaraton pod úctyhodných 1:10. Ať se mu to podaří, je to fakt sympaťák! Do cíle za ním dorazí domácí Pepa Poduška, kterému by málokdo vzhledem i výkony hádal padesátku. Dokonce i vítěz kategorie 70 let a starší, příbramský Honza Svoboda, dobíhá v čase na mé úrovni. Chachá, tomu říkám povzbuzení sebevědomí…

Při vyhlášení tiše závidím nejlepším jak lahev vína, tak obří čokoládu. Až tady se dozvídám, že jsem na startu prohodil pár slov s v kulichu zakuklenou Katkou Kriegelovou, se kterou jsme před časem dělali rozhovor coby skokankou roku. Dnes tato drobná hobby běžkyně z Velkých Losin s přehledem vítězí. To mne nepřekvapuje. Stejně jako čas teprve třináctileté Elišky Kohlertové – o 47 vteřin lepší, než byl ten můj. Inu co, přijel jsem spíš nasát atmosféru a trochu rumu v cílovém čaji, ne?

Mám tyhle akce rád. Zcela se vymykají nablyštěnosti megazávodů v centrech měst, které mám rád naprosto stejně, a namísto účastnických triček a medailí si odvezete maximálně tak tatranku a namrzlý nos, běží-li se v zimě. Ač mistrovsky zvládnuté, pouťáky určitě nepřitáhnou k pravidelnému běhu začátečníky. Z prostého důvodu – jsou zcela mimo zájem médií. Jejich skrytost však dává fajnšmekrům šanci být mezi svými. Nestrkat se s tisícovkami, po závodě počkat na vyhlášení nejlepších v kruhu „takybláznů“ a smát se přitom, jak nám namrzaj palce u nohou v letních, pořádně odvětraných běžeckých botách.

Je samozřejmostí, že po závodě se jde do blízkých hospod na kus nějaké energetické šlehy, proloží se to pivkem a snad i něčím ostřejším.

Byla to krásná neděle, ještě že jsem z té postele vylezl! Ivo, buď v klidu, vše jede, jak má. Jen ty tvé decibely v cíli trochu chyběly!


KOMPLETNÍ VÝSLEDKY ZÁVODU

WEB POŘADAJÍCÍHO MARATÓN KLUBU KLADNO

NEJBLIŽŠÍ DOMÁCÍ ZÁVODY V TERMÍNOVCE

Komentáře (Celkem 3)

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 13.01.2013 15:51:23

Je neděle, venku mrzne a z postele se mi nechce ani náhodou. Ale vím, že prostě musím. A chci. Za dvě hodiny startuje na nedalekém Kladně jeden z mnoha malých běhů, které tak miloval (a skoro všechny i osobně objížděl!) Ivo Domanský. Náš redakční spolupracovník, kamarád a chodící encyklopedie českého běhu. Ten dnešní závod byl navíc čerstvě věnován právě jemu.
Odkaz na článek

avatar

Roudnice n.L.

Celkem 7722 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:20 (2015)
půlmaraton: 1:38:07 (2015)
maraton: 3:52:42 (2014)

Baca42 muž 13.01.2013 16:06:56

Líbilo se mi to, ale nemohl jsem to udýchat. Asi budu muset víc a líp trénovat:-).

Motto: Trpělivost růže přináší. No uvidíme.
avatar

Celkem 13 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:11 (2016)
půlmaraton: 1:34:04 (2016)
maraton: 3:52:41 (2015)

houseelf muž 13.01.2013 17:50:06

Super závod, po lesních cestach, ideálně strávené nedělní dopoledne. Čas 24:32 na 5,3 km je nic moc, ale přísáhám, že jem se hodně snažil :-) Říkal jsem si, že na každém kilometru si na pana Domanského vzpomenu a dodržel jem to. Zkrátka závod s duševním i fyzickým rozměrem a perfektní organizací. Moc děkuju a pokusím se do příštího ročníku zlepšit :-)

avatar

Ústí nad Labem

Celkem 30811 km
Minulý měsíc 217 km
10 km: 0:39:10 (2015)
půlmaraton: 1:28:27 (2011)
maraton: 3:13:01 (2015)

1bubo.bubo muž 16.01.2013 07:22:35

Pěkný článek o ne zcela obyčejném závodě na Kladně. Sportovně jsme si na Iva vzpomněli všichni na hranici našich běžeckých možností a měli jsme z běhu a také běžeckých setkání radost :-)Tak že zase příští rok na Zimním běhu na Kladně na viděnou.

Motto: There is no failure, only feedback. (Mark Allen)
Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.