Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Jarní běžecký kalendář nabízí i "tak trochu jiné" závody

Jarní běžecký kalendář nabízí i "tak trochu jiné" závody
foto: Zdenek Krchák

Petr Říman | 09.05.2013 | přečteno: 3665×

Běžci začínají být národ rozmazlený, který chce být také baven. Už jim nestačí proběhnout se po poli s fáborky. Touží, aby jim někdo během sportovního zápolení pobavil drahou polovičku, ohlídal dětičky a kromě obligátního párku a medaile jim doběh zpestřil i nějakým tím kulturním či jiným zážitkem. Zde je nabídka tak trochu jiných jarních závodů.

Aby bylo hned od začátku jasno – tento článek není pro ty, kteří před závodem počítají snědené ovesné vločky, během něho sledují tepovou frekvenci a po něm nedočkavě nahlížejí do tabulek a žebříčků. Je pro ty, kteří si chtějí zasportovat, udělat si žízeň a pobavit se u nějaké té kapelky. Mnohdy tím vším ještě přispějí na bohulibý účel.

Silným emotivním zážitkem by se pro některé již tuto středu stát Noční běh pro Světlušku v pražské Stromovce. Běh, při kterém si aspoň vzdáleně můžete představit svět nevidomých, zpestří koncert s Anetou Langerovou a Matějem Ruppertem.

O tři dni později rozbalí svou kavárnu a stage tamtéž Ramaton – běh proti workoholismu, internetistu a konzumerismu „Znáte vůbec někoho, kdo není takto postižen?“ ptá se Jan Hána na stránkách akce propagované rovněž podařeným videoklipem.

U dalšího závodu je člověk trochu v rozpacích, jestli střet s tak rozsáhlou a tvrdě trénující základnou ještě zařadit mezi happeningové běhy. Závod, na který jeho převážně účastnice trénují většinou dvou- i vícefázově. Vychází se přitom ze zásady Járy Cimrmana, prvního trenéra pracujícího na opravdu vědeckých základech, a sice: „Běhejte jako ve skutečném životě“. Dámy a prý i pánové se představí ve své běžné tréninkové obuvi, tedy v lodičkách s podpatkem minimálně 8 cm vysokým. Tedy ve stejné obuvi, ve které trénují každé ráno „rovinky“ k přijíždějící tramvaji.

Možná byste to nečekali, ale svým běháním můžete pomoci dokonce i obyvatelům Středoafrické republiky, země tak trochu na okraji zájmu všech. Akce chystaná na 8. květen nese název Běh Praha – Bozoum a koná se na pražské Ladronce. „Občerstvěte se v čajovém baru,“ lákají pořadatelé. Za svou účast budete také odměněni designovým tričkem a koncertem kapely.

Opravdu všechno nabízí o deset dní později Mácháč running festival, běhá se tady opravdu téměř vše od 60kilometrové trasy, kterou můžete absolvovat jak sami za sebe, tak i se svým čtyřnohým parťákem. Je zde totiž vypsána kategorie dogtrekking. Dále se tam běží přece jenom „lidštější“ desítka, a to místy „kde borový zaváněl háj“ řečeno slovy barda spojeného s tímto krajem. Nechybí ani dva bosé závody: sedmička pro zkušené a patnáctistovka pro začátečníky. Organizátor slibuje písčité lesní cesty zaručeně šiškoprosté! Tanečky a podobné atrakce se zde nabízejí hned dvakrát: v pátek warm-up party a v sobotu afterparty s kapelami Superhero Killers a Divoký astma.

Menší servis, ale o to větší zážitek nabízí 15. června druhý ročník Jezerního běhu. Po loňském prvním ročníku, který se běžel od přestěhovaného kostela v Mostě na zámek Jezeří, se letos trať stala okruhovou. Běží se 21 km v okolí dolu Bílina a zázemí bude v Mariánských Radčicích, kde také proběhne závěrečná afterparty. Celá akce je nízkorozpočtová, startovné dobrovolné a občerstvovací stanice v parku Duchcovského zámku bude nabízet pouze pitnou vodu. O další občerstvení se tedy musejí účastníci postarat sami.

„Běž a zachraň gorily!“ vybízí pořadatel již čtvrtého ročníku běžeckého závodu z pražského hradu na Václavské náměstí. Má to ovšem háček – celý závod se běží v gorilích maskách. Pomoci můžete také odevzdáním starých mobilních telefonů, za každý na recyklaci určený telefon obdrží pražská ZOO příspěvek na vybavení kamerunských strážců pralesa. Termín konání: stejný den jako Jezerní běh, tedy 15. června.

Pojďte se společně pobavit i jinak, než pliváním krve ve finiši a křečemi v lýtkách den poté! :)

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

priman 22.04.2013 21:59:28

Běžci začínají být národ rozmazlený, který chce být také baven. Už jim nestačí proběhnout se po poli s fáborky. Touží, aby jim někdo během sportovního zápolení pobavil drahou polovičku, ohlídal dětičky a kromě obligátního párku a medaile jim doběh zpestřil i nějakým tím kulturním či jiným zážitkem. Zde je nabídka tak trochu jiných jarních závodů.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.