Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

V Lounech se běžela nejrychlejší patnáctka v historii republiky

V Lounech se běžela nejrychlejší patnáctka v historii republiky
foto: Ladislav Bába

Petr Kostovič | 04.05.2013 | přečteno: 3089×

Pověst velmi rychlého závodu potvrdil letošní Memoriál Karla Raise, závod z Počerad do Loun. V České republice se dosud neběžel rychlejší závod na patnáct kilometrů. Alespoň si na rychlejší patnáctku nikdo z přítomných pamětníků nevzpomněl. Zvítězil keňský běžec Wycliffe Kipkorir Biwot z maďarského Benedek týmu časem 42:30. Rekordy však padaly nejen díky africkým běžcům.

„Před závodem mírně sprchlo, pročistil se vzduch, teplota vzduchu se pohybovala pod 15°C a hlavně, bylo bezvětří,“ hodnotil mimořádně příznivé podmínky závodu Jan Kervitcer, který vede tréninkovou skupinu Kerteam, a mezi jehož svěřence patří například výborný maratonec Petr Pechek.

Afričtí běžci, kteří přijeli z tréninkových skupin z Maďarska a Polska, běželi svou ligu. „Na tachometru jsem měl převážnou dobu závodu rychlost 24–25 kilometrů za hodinu,“ říkal po závodě cyklista, který jel před čelem závodu. Vítězný Biwot závod odběhl v tempu 2:50/km a vytvořil nový traťový rekord.

Na pátém místě doběhl první z českých vytrvalců, i když také afrického původu, Mulugeta Serbessa, v čase 48:25.

„Jsem prostě líný trénovat, tak jezdím po závodech a doufám, že si vyběhám na benzín na cestu,“ usmíval se Serbessa, když odpovídal na otázku, co ho motivuje k tomu, aby se vydal na běžecký závod takovou dálku. Letos dvaačtyřicetiletý běžec se připravuje na mistrovství republiky v maratonu, které se o příštím víkendu uskuteční v rámci Volkswagen Maratonu Praha. S aktuální formou musí být spokojen. V cíli jen kroutil nad výkony afrických běžců: „Nechápu, proč s touto výkonností nevyrazí na velké závody, vždyť běhají časy na světové úrovni.“

Za Serbessou doběhl Jiří Čivrný mladší z SK Nové Město nad Metují (49:25), třetím českým běžcem v cíli byl Roman Skalský (Salomon Czech – 49:50). Osm mužů dokázalo běžet pod 50 minut.

Spokojená s výkonem byla i nejlepší česká žena, Lenka Šibravová (Hvězda Pardubice). Za vítěznou Rumunkou Danielou Elenou Cirlanovou, která časem 50:14 zaostala jen o sedm sekund za traťovým rekordem, sice na druhém místě celkového pořadí závodu žen ztratila na vítězku více než devět minut (59:36), i pro ni byl však závod především testem před nadcházejícím maratonem. V něm by ráda posunula svůj osobní rekord a zaběhla pod dvě hodiny a 56 minut.

„Přijela jsem si vyzkoušet maratonské tempo. Plánovala jsem běžet 4:05 na kilometr, na desítce jsem se však cítila velmi dobře, a protože jsem věděla, že běžím ‚na bednu‘, nedalo mi to a zrychlila jsem,“ tvářila se v cíli Šibravová velmi spokojeně. Nakonec plánované tempo vylepšila o 6 sekund na kilometr na 3:59/km.

V nepřítomnosti původně ohlášené Kateřiny Kriegelové ji na stupně vítězů doprovodila výkony nestárnoucí Karla Mališová (USK Praha – 1:04:59). Bramborová medaile tak zbyla na Soňu Rybáčkovou (Maraton klub Kladno – 1:05:26), která se však připravuje na nejdelší, stokilometrovou štreku trailového závodu Silva Nortica Run.

Nový traťový rekord padl i v kategorii mužů do 69 let. Jiří Čivrný starší (AC Slovan Liberec) zaběhl čas 57:47. Osobní rekordy si v ideálních podmínkách vytvořili i další účastníci z řad kondičních běžců.

V Lounech se běželo z větší části na novém asfaltovém povrchu. Pořadatelé zvažují, že by na něm v budoucnu uspořádali i závod na inline bruslích.

Ještě tři další momenty, při nichž se tleskalo, je třeba připomenout v souvislosti s lounským závodem. V první řadě šlo o potlesk, který vozíčkářům připravili běžci na startu. Další velký potlesk připravili běžcům obyvatelé vesniček, jimiž vede trasa. Závod má svou tradici, ví se o něm, obyvatelé vesnic vyjdou před domky a povzbuzují probíhající běžce. A čekají až na toho posledního. Tím sice byla nestárnoucí Marie Polívková z AK Duchcov, pořadatelka Duchcovského viaduktu, ovace však měla možná větší než vítěz.

Když k pěkné atmosféře přičteme tradičně skvělou péči pořadatele o běžce, včetně občerstvení po závodě, které v takové šíři nabídky a množství má u nás těžko konkurenci, je jen s podivem, že si cestu do Loun nenajde větší počet než 120 běžců. Možná příští rok, závod je to po všech stránkách velmi pěkný a nově má i punc nejrychlejší patnáctky.


VÝSLEDKY

FOTOGALERIE

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

PetrK muž 04.05.2013 19:55:13

Pověst velmi rychlého závodu potvrdil letošní Memoriál Karla Raise, závod z Počerad do Loun. V České republice se dosud neběžel rychlejší závod na patnáct kilometrů. Alespoň si na rychlejší patnáctku nikdo z přítomných pamětníků nevzpomněl. Zvítězil keňský běžec Wycliffe Kipkorir Biwot z maďarského Benedek týmu časem 42:30. Rekordy však padaly nejen díky africkým běžcům.
Odkaz na článek

avatar

Pavel Frček muž 07.05.2013 20:40:08

Doufám, že svou poznámkou nespustím lavinu protichůdných komentářů, ale bylo by dobré trochu sejmout růžové brýle sladkého mámení. Nic proti nadpisu článku, ten je věcně správný, ale: Je třeba si uvědomit, že lounská patnáctka je výjimečná hned minimálně ze dvou důvodů: prvním je známá skutečnost – a pořadatel to seriózně v propozicích uvádí – že cíl je téměř o 60 m níž než start, což je v přepočtu dokonce víc než u maratonu v Bostonu, kde dosažené časy nelze podle pravidel IAAF (a ta platí i u nás, viz pravidlo 260, odst. 13) npočítat za regulérní. Druhým důvodem je i to, že podle dostupných informací tato trať není úředně certifikována, čímž vůbec nechci tvrdit, že je kratší.

Je všeobecně známo, že na této trati dosahují běžci běžně podstatně lepších časů než na kterýchkoliv jiných „patnáctkách“. Potvrzují to i letošní časy, byť počasí běžcům tentokráte mimořádně přálo a mohl k tomu přispět i nový asfaltový povrch na podstatné části trati.

Ani v nejmenším nesnižuji hodnotu vynikajících časů prvních závodníků, byli zřejmě v takové formě, že i jinde by v tento den uběhli 15 km hluboko pod 45 minut.

Jen bychom si měli být schopni upřímně říct, že to sice byla nejrychleji zaběhnutá patnáctka u nás, ale určitě ne s přívlastkem „rekordní“.

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.