Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Zdraví, nemoc, bolest » Přetížené svaly a technika

Přetížené svaly a technika

Nalezené položky: 7 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Celkem 1166 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:31 (2015)
půlmaraton: 1:36:33 (2015)
maraton: 3:57:36 (2015)

Martin81 muž 11.03.2012 20:09:48

Ahoj všem, jelikož je tu řada znalců, tak se zkusím zeptat jestli někdo netuší jaká chyba v technice (pokud přímo taková je) vede k přetěžování lýtek. Podle fyzioterapeutky mám silně přetěžovaná lýtka a je fakt, že pokud mě po běhu něco bolí, tak jsou to holeně/lýtka, ale třeba stehna mě prakticky nebolí. Mám v plánu konzultaci s atletickým trenérem a návštěvu ortopeda, ale než na to dojde tak by mě celkem zajímalo, jestli není něco, co by na to mohlo mít výrazný vliv a co bych mohl zatím zkusit upravit v technice běhu.

Brno

Celkem 19689 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:24 (2014)
půlmaraton: 1:17:52 (2016)

mulisak muž 11.03.2012 21:46:59

Já myslím, že je to v pořádku, lýtka jsou při běhu hodně namáhaný, jak při dopadu, tak při odrazu. Mě stehna bolí, až když vyloženě sprintuji. A pokud běháš po tvrdým, tak holeně trpí taky. Vyloženě vražedný je na ně běh současně po tvrdým a z kopce. Je samozřejmě možné, že děláš zbytečně dlouhý skoky nebo moc hopsáš do výšky, to by šlo posoudit jen dle fotek nebo nejlépe videa. Sám si můžeš změřit, jestli při rychlým běhu děláš aspoň 170 kroků za minutu. Taky, když se dívám na tvou nízkou letošní kilometráž, tak mě napadá ještě jeden věc, která se stala nedávno mně – cca 10 dní jsem neběhal kvůli nemoci a pak mě bolely lýtka i po prvním 5ti kilometrovém pomalém klusu po silnici. Lýtka si podle mě rychle odvykly na ty otřesy.

Motto: KISS (Keep it simple, stupid) in both running and programming

Sloviensko

rudo muž 11.03.2012 22:16:42

>> Martin81, 11. 03. 2012 20:09:48

bez toho aby ta niekto videl sa na to neda odpovedat keby si aspon dal nejake fotky. a zalezi ake mas boty v spojeni s bezeckou technikou.

Motto: you can't stop, what is coming !

Bušovice

Celkem 144 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:53:09 (2011)

ghibulo muž 12.03.2012 13:06:37

jo … jedna z mnoha věcí, která mě před rokem k běhu přivedla, byla právě namáhanost lýtek. Po pár prvních výbězích jsem zjistil, že jsem tuhle partii těla zřejmě dost opomíjel a běh se mi nabídl jako super treninková metoda :-) Je ale fakt, že si doteď úplně nezvykly, i když je to mnohem lepší.

Chtěl jsem se ale snad v souladu s tématem zeptat zkušenějších ještě na jednu věc. Při běhu mám pocit, že můžu nepatrně technikou měnit zatížení různých svalových skupin. Stačí trochu víc klesnout nebo se zdvihnout v bocích, pomáhat si více, či méně odrazem v nártu, zvedat více či méně nohy, hrát si trochu s těžištěm, měnit trochu délku kroku… Některé změny si vynutí stoupání/klesání… ale mnoho z nich můžu dělat klidně plánovitě. Myslíte, že existuje v těchle možnostech nějakej dokonalej bod, kterej bych se měl snažit nalézt a držet se ho, nebo nic takového neexistuje a naopak bych měl tyhle změny využívat podle pocitu/únavy/za­tížení…?

Motto: dělej co chceš, dokud můžeš

Brno

Celkem 19689 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:24 (2014)
půlmaraton: 1:17:52 (2016)

mulisak muž 12.03.2012 13:27:32

>> ghibulo, 12. 03. 2012 13:06:37

Určitě existuje optimální kombinace, pro každého trochu odlišná a najít si ji musí taky každý sám. Kromě toho tento bod závisí také na rychlosti běhu.

Motto: KISS (Keep it simple, stupid) in both running and programming

Sloviensko

rudo muž 12.03.2012 20:39:57

>> ghibulo, 12. 03. 2012 13:06:37

ten bod zalezi aj od toho ako ktory sval je silny a vytrvaly a zrejme techniku urcuje ten najslabsi clanok v retazi. To je zaujimava tema aj pre ebh aj pre chodzu a dost sa s tym hram po posilneni celeho chrbta a glutes a hams, som zistil v nedelu na 6H ze sa v novej technike, ktoru mi umoznil silny retazec zadnych svalov a vyliecene achilovky, zrazu ukazali prave lytka ako limitujuce a sli po niekolkych hodinach vyhrazania do krcov a musel som to vzdat, takze pri zleseni techniky po posileni slabych clankov retaze sa ukaal iny sval ako najslabsi v retazi, a takto to moze ist stale dokola, vzdy na vyssej urovni bude nieco co bude limitovat. Aj svetovy rekord v kazdej discipline je v tom momente limitovany tym ze bol niekde slabsi clanok

Motto: you can't stop, what is coming !

Bušovice

Celkem 144 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:53:09 (2011)

ghibulo muž 13.03.2012 09:40:14

>> rudo, 12. 03. 2012 20:39:57 >> mulisak, 12. 03. 2012 13:27:32

Díky za odpovědi… můj nejslabší článek budou asi taky ty lýtka, jsem zvědavej, co se objeví, až se o ně budu moci pořádně opřít…

Motto: dělej co chceš, dokud můžeš
Nalezené položky: 7 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.