Nutriční hodnoty
Weider 22.04.2012 12:13:39
Ahoj, potřeboval bych poradit weby, kde jsou nejpřesněji vypsané nutriční hodnoty potravin. Jaké weby využíváte vy? Já znám pouze lucy.cz a kaloricketabulky.cz, existuje něco lepšího?
Dál by mě zajímalo, jak se třeba počítají nutriční hodnoty v potravinách, kde jsou hodnoty uváděny k suchému produktu. Tím myslím například rýži, kde udávají nutriční hodnoty k 100g suché rýže. Jak ale zjistím, kolik má kcal 100g uvařené rýže či jiných potravin?
Ještě bych se chtěl zeptat, kde můžu zjistit, kolik moje tělo spálí kcal v klidovém stavu, aniž bych se pohyboval.
Omlouvám se za hloupé dotazy, nikdy jsem kcal nepočítal a moc se tím nezabíral, ale nyní s tím chci začít a nevím co a jak, tak se chci zde s Vámi poradit.
Děkuji.
postaczech 12.08.2012 10:32:46
>> Weider, 22. 04. 2012 12:13:39
chemievjidle.cz
Brno
Petr Kaňovský 16.08.2012 16:26:01
Používám též lucy, přičemž pro kontrolu zjevných nesmyslů (které se tam občas též vyskytují) mám v excelu sloupec, který porovná, zda udávaná energetická hodnota odpovídá výpočtu z udávaného složení tuku, bílkovin a sacharidů.
Rýži vařenou na lucy mají, čtu tam T 0,8 B 2,7 S 27,3 E 540 kJ.
Skript pro odhad bazálního metabolismu je například zde , hodnotu je pak potřeba vynásobit koeficientem 1,2–1,6 podle fyzické náročnosti aktivit běžného dne a přičíst pak výdej ze sportovních činností snížený o BM za dobu sportování (toto použít zejména u energeticky málo náročných činností), případně použít například kalkulátor
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.