Bolení nohou při běhu - začátečník
pospichalales3 16.06.2012 18:37:26
Ahoj,
chtěl bych se s vámi poradit ohledně běhání. S běháním jsem začal přibližně před měsícem, předtím jsem neměl žádnou jinou sportovní aktivitu, až na nějaké trochu rychlejší procházky okolo 20 nebo 30 minut, četnost si již nepamatuji.
S dýcháním zatím nemám problém, to si dokáži regulovat, zvlášť v počasí, jaké v posledních dnech bylo, ale to co mě trápí a taky kazí radost z běhání je bolení nohou. V prvních dvou až třech týdnech mě bolela obě lýtka a někdy i na pravé noze oblast tuším kolem holeně. V posledním týdnu to je bolení levého stehna z vnější strany, spodní část pravé nohy, případně i oblast několik centimetrů nad patou. Bolení se projevuje především při běhání a krátce po něm. Za celou dobu se stalo snad jen 2× nebo 3×, že by mě nohy výrazněji bolely i večer nebo další den. Když už je bolest nesnesitelná, tak musím zastavit a počkat nějakou chvíli, než se nohy uvolní a pak to zase několik metrů vydrží.
Výjimkou bylo minulé úterý, kdy bolest nebyla žádná nebo jen ze začátku a vydržel jsem pak běhat docela dlouho, až jsem byl sám překvapen. Ale jak se mi to povedlo, zatím nevím.
Běhat chodím v neděli, úterý, středu a čtvrtek. Brzy plánuji čtvrtek zrušit a nahradit ho pátkem kvůli odpočinku. Boty mám tyto: http://store.nike.com/us/en_us/?… Povrch je asfalt nebo kombinace lesní/nezpevněné cesty + asfalt.
Jsou podle Vás tyto bolesti způsobeném jen tím, že nohy na tento pohyb nebyly zvyklé (a pokud ano, tak po jaké době by se to mohlo zlepšovat), nevhodnou obuví nebo úplně něčím jiným?
Předem děkuji za odpověď.
rudo 16.06.2012 20:38:10
>> ales16, 16. 06. 2012 18:37:26
mozne faktory :
zla technika behu, prilis rychle tempo, prilis vela behania zrazu pre nebezca
poznas pravidlo 10% ?
akykolvek narast treninku kazdy jeho paramater by sa mal z tyzdna na tyzden navysit menej ako 10%
jasne ze z nuly je 10% zase nula, ale ak zacnes z imaginarneho 1km za tyzdemn a a tiez pre dlzku kazdeho indivindi behu 1k tak o kolko % si vsetko navysil zrazu, z niceho nic jako kdyz utne ?
bezec sa tvori 6 rokov pravidleneho rozumneho behania a az po 6 rokoch sa dostane do stavu ked ma zmysel zacat spekulovat o zlozeni treninkoveho systemu pre max vykonnost vo vybranej discipline
pospichalales3 17.06.2012 08:07:15
>> rudo, 16. 06. 2012 20:38:10
Asi to opravdu bude v tom počtu kilometrů – třeba ve středu to bylo celkem 3.5km, první souvislá část běhu měla asi 1.5km, potom jsem mohl přidat tak dvakrát 300m, 1km a nakonec asi 400m.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.