Běhání po operaci ACL (přední křížkový vaz v koleni)
Def 05.08.2012 08:24:15
Ahoj všem.
Nyní jsem 5 měsíců po operaci ACL. Hybnost nohy v koleni mám téměř jak u zdravé nohy a na kole vydrží obě nohy stejně.
Jediný problém mám s běháním… Nemůžu uběhnout ani 30 metrů, aniž by mě v koleni silně nepíchalo. Když doběhnu (i tuto krátkou vzdálenost), bolest asi do 10 minut odezní. Doktor říká, že to chce cvičit – co ale čtu, úplně běžné to není…
Jak to probíhalo u vás? Netušíte co s tím?
zajicek8 09.08.2012 10:09:11
Ahoj, taky jsem po plastice ACL (1 rok), ale hybnost se mi nevrátila a před necelýma 2 měsícema jsem byla na operaci, kdy mi odstranili kostní výrůstky, srůsty a Hoffovo těleso (pod čéškou, čéška po něm klouže a to umožňuje pohyb nohy). Abych pomohla rehabilitaci, rozhodla jsem se běhat. První zážitek byl téměř totožný s Tvým, uběhla jsem pár desítek metrů a musela přestat. Tak jsem doma na koberci zkoušela „běhat“, až jsem přišla na takový zvláštní typ běhu, možná spíš klusu. Dělám úplně maličkaté krůčky, hodně pomalu (8,30min/km) a uběhla jsem tak nejdřív 2,5 km a druhý den 5km. Když si koleno zvyklo na zátěž, tak zkusím vždycky na pár metrů přidat rychlost a protáhnout krok a když se zase ozve, tak zpomalím, ono se zklidní. Pořád nohu úplně nenatáhnu, takže se u běhu dost legračně kolíbám, jedna noha běží po špičce (operovaná) a druhá přes patu, tak můžeš zkusit i běh přes ty špičky ;) Jestli to třeba nepomůže.
Držím palce!
Def 27.08.2012 06:40:43
Tak uz beham. Problem byl 1) v tom ze jsem na koleni nemel dostatek svalu. Opticky i merenim to vsak nebylo Poznat, upozornil me az lekar. 2) musel jsem pri behu jit hodne pres bolest. Zrejme sby se v tom koleni vsecko „osoupalo“ a „ojezdilo“. Rychly start mi jeste dela potize, stejne jako delsi beh, pri kterem Se snazim delat co nejdelsi kroky – i tady je ale poznat, ze beh od behu je to lepsi.
Rada pro vsechny, kteri resi to co ja: Kousnete se a vydrzte, uvidite, ze to pujde! :)
Praha 4
Dav 27.08.2012 09:36:33
>> Def, 27. 08. 2012 06:40:43
V tomto případě se mi rada „jít přes bolest“ zdá docela nebezpečná. Rozhodně bych tomuto řešení nepřikládal obecnou platnost.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.