Nachladnutie/viroza a beh
Mato 02.10.2012 10:28:37
Som si isty a pamatam sa, ze sa tu uz nie raz diskutovalo o nachladnuti a behani, takze dovod pre zalozenie tohto vlakna nie je ani tak obecne informovanie o druhoch viroz a ich posobeni na organizmus bezca. Skor ma zaujima Vasa skusenost s roznymi virusmi a Vas pristup na boj s nimi (ci ich ignoraciu).
Ak Vase telo bojuje s virusom, behate? Ak ano, menite trening? Cim si pomahate a ako dlho bojujete s virusom, pripadne ho citite pri zacati s behanim po dolieceni?
Zacnem od seba – pri nadche beham, pokial nemam zvysenu teplotu, pripadne sa necitim naozaj pod psa (pocity ako pri chripke). Pri chripke, ak ju dostanem (teraz castejsie, kedze mam male deti v skolke), samozrejme hned zalahnem a pokial mozno sa nehybem vobec a ani nesedim. S nadchou sa snazim behat bez zmeny treningu, ale ked sa prida kasel (asi 50% z pripadov), tak som nuteny trening menit a velmi znizit intenzitu. Pomaham si zvysenym prijmom tekutin (asi 1,5× nasobok proti normalu), glukonanom zinku (na cmulanie), C-ckom cca 1500mg/den, vit D3 a E vitaminom. Nic ine sa mi neosvedcilo. Na kasel si robim caj s pluzgierky islandskej, co zabera zazracne, ale chuti strasne, strasne hnusne. Do nosa si davam iba morsku vodu/vincentku, lebo bezne kvapky vzhladom na rychle budovanie zavislosti na oxymetazolone (tusim to je HCl) a podobnych latkach, nemozem a nechcem uzivat. Coldrex a podobne maskujuce lieky by som zakazal, lebo iba pomahaju sirit virusy medzi ludmi (vid reklama, ako uzasne sa budete citit pri chripke a ako skoro mozete ist do prace).
r4d3k 02.10.2012 10:44:56
>> Mato, 02. 10. 2012 10:28:37
Snad se vlákno rozjede a něco se tu pro sebe dozvím, protože já s léčením nachlazení nebo viróz (nějak nepoznám co zrovna mám) docela bojuju. Jak se probudím ráno s knedlíkem v krku nasadím vyšší dávky vit. C a začnu popíjet zázvor. Ale to už je asi pozdě a stejně to vždy přejde postupně v rýmu a kašel, teplotu večer kolem 38,5 a trvá to tak týden. Když chci úlevu tak nasadím farmaka :( tedy tak dva dny po sobě večer paralen a stříknutí do nosu. Dvakrát do roka si tohle prostě prožiju (jaro, podzim) a postupně celá rodina, jen u dětí to má rychlejší průběh, jsou dřív OK. Bombony a šumáky taky nepoužívám.
Praha
jirka v. 02.10.2012 11:21:49
Zabírá vitamin C a jiné antioxidanty, ideálně v přirozené formě, protože bývají lépe využitelné. Kdo na to má morál, nastrouhejte si zázvor, česnek, cibuli, zalijte to čerstvou citrónovou šťávou a v průběhu dne to pijte.
Hlavně žádnou chemii, kterou nám vnucuje většina lékařů odchovaná moderní medicínou pod vlivem farmaceutických společností.
Bratislava
Esteban 02.10.2012 11:53:11
Ked je zle, tak je zle a lezim.
Ale ked je len trosku blbo, kratsi (40–60min) pomalsi beh casto aj pomoze. Predpokladam ze telesna teplota zvysena behom a dobre prekrvenie pomoze prirodzenej imunite lepsie bojovat s votrelcami.
r4d3k 02.10.2012 12:00:09
>> hihik, 02. 10. 2012 11:21:49
Hlavně žádnou chemii, kterou nám vnucuje většina lékařů odchovaná moderní medicínou pod vlivem farmaceutických společností.
Farmakům se snažím vyhýbat, ale když mám třeba noční a venku 5 st C a teplotu 38,5 tak prostě ten paralen pomůže hned. Není to úplně dobře, být v práci a ještě zobat tabletu. Přijde mi, že viroza je prostě na týden jak bez farmak, tak s farmaky a tableta prostě jen na chvilku uleví příznakům.
Okříšky
LiNo 02.10.2012 12:15:42
prosím český název :) Na kasel si robim caj s pluzgierky islandskej, co zabera zazracne…
dík Libor :)
Slaný
EdCable 02.10.2012 12:27:34
>> LiNo, 02. 10. 2012 12:15:42
jmaselnik 02.10.2012 12:28:53
s intenzitou to mám dost podobně jako Ty, nachlazení teď ubylo, protože děti už trochu odrostly a tolik toho ze školy netahají. Co mi funguje výborně, je slivovice. Při nachlazení náběhu na ně si dávám hned po doběhu malého panáka (20ml). Zatím jsem nenašel lepší věc.
Slaný
EdCable 02.10.2012 12:32:53
Ted jsem pri pocinajicim nachlazeni (bolest v patre) cucal tri dny cesnek a normalne behal a je pryc. Otazkou samozrejme je, jestli to pomaha nebo slo o nahodu, to nikdy nerozsoudim:-)
Mato 02.10.2012 13:00:28
>> jmaselnik, 02. 10. 2012 12:28:53
Hmm, zaujimave. A myslis, ze je to vylucne tou slivovicou, alebo kvalitnym alkoholom? Mam totiz dobry rodinny zdroj domaceho kalvadosu a slivovice nebyva vzdy dost, tak sa pytam, ci aj jablcny destilat pomoze… Osobne som sa alkoholu vzdy pri virozach vyhybal, kedze som mal dojem, ze skor oslabuje imunitu. Musim skusit a dik za tip.
EdCable- to si naozaj cucal cely den strucinky cesnaku a nezjedol si ich? Kolko denne a nevadila spolocenska stigma znacneho zapachu? Osobne si cesnak davam pri pocitoch oslabenia – surovy k jedlu, kludne aj pol hlavicky. Na druhy den vsak dost smrdim…
Praha 9 - Prosek
hf 02.10.2012 13:25:08
Aktuálně jsem nachcípaný, pravidelně po Běchovicích. Ale jak to léčím, je to úplně jedno. Prostě 1. týden prosmrkám a necítím se ve své kůži. Zvýšenou teplotu naštěstí nemám, tak zkusím dnes klusat, snad mi to nesleze na průdušky. Pěkně se to čte ty Vaše návody na léčbu. Rád bych tu slivovici, ale tu bohužel nemám a česnek, ten do práce nemohu, tak mi zbývá jen ten zázvor, citron, med aj. vitaminy. Ještě mohu zkusit echinaceové kapky. Tak se mějte zdravě.
Okříšky
LiNo 02.10.2012 14:29:36
>> EdCable, 02. 10. 2012 12:32:53
Jj, mohu potvrdit, česnek je opravdu hodně účinný – čerstvý chleba, máslo, plátky česneku – super :) no a čaj + med + velká slivovice + zázvor a zalehnout – není nic lepšího, hlavně po pátém hrnku :)
foreteller 02.10.2012 14:38:49
ja sa riadim podla cinskeho (tusim ) porekadla, ktore hovori „Chripku vyhladuj a nadchu nasyt“.Takto sa da aj jednoducho zistit co to vlastne leze. T.j.ked ti je zle a nemas chut jest-chripka.A okrem toho vsetko zdrave , ako prirodny vitamin C,teraz surova cvikla a vela tekutin.
Slaný
EdCable 02.10.2012 15:06:46
>> Mato, 02. 10. 2012 13:00:28
Vezmu strouzek, dam do pusy a cucam, citim ho jenom slabe. Kdyz uz necitim nic, tak ho nakousnu nebo rozpulim nozem a cucam dal. Latky se takhle uvolnuji postupne a stacily mi cca 3 – 4 strouzky na pulden. Tentokrat jsem ho takhle cucal ve ctvrtek vecer po praci, v patek (statni svatek) a sobotu vzdy dopoledne nez presla bolest – zene to nevadi a zas tak do spolecnosti se nedostavam. Obecne mam vyhodu, ze do prace chodim tri dny v tydnu. Jinak jim cesnek s chlebem kazdy vecer 2 strouzky a druhy den neni citit – ale to bude odvisle od zazivani a stravy. Nekde jsem cetl i doporucene potraviny, ktere by to aroma mely zmirnovat, ale z hlavy je neznam.
Desert 05.10.2012 18:05:47
>> Mato, 02. 10. 2012 13:00:28
Je to tou slivovicí, má charakteristické enzymy, které dokáží v malém množství stimulovat, ve větším se už projeví účinky alkoholu.
V daném případě ji také preferuji v čaji s medem, citronem a kyselinou citronovou.
Většina prostředků proti nachlazení je tu napsána, jen bych dopsal křen.
rudo 05.10.2012 23:08:21
>> EdCable, 02. 10. 2012 15:06:46
cesnak vlozeny v ustach (bez zjedenia) je viackrat popisovany v roznych knihach a clankoch, spominam si na chlapika co chodil do nemocnic na infekcne oddelenia debatovat s paciemtami – uz neviem preco, a s censakom v ustach nikdy nic od nich nechytil.
cesnak zavesena n a hrudi pod krkom tiez v noci vyborne chrani proti Upirom Karpatskym.
Samotne vypary z cesnaku a surovej cibule chrania cloveka, naozaj to staci mat zavesene pod krkom pripadne si obcas premazat kozu pod nosom a ruky.
Su tiez zname ochrany proti virusovym epidemiam, ked sa v dome drzi cerstvo rozkrajana cibula a pravidelne sa vymiena, prislo sa na to zo starych povesti kde rodiny ktore drzali v dome cibulu a rozkrajanu ju davali na noc do spalni, boli jednie co neochoreli a prezili v pohode epidemie ked vyhynuli cele dediny, myslim ze to zahrnalo aj cierny mor atd.
Ak si spomenieme ze v dedinskych domoch starych materi vyseli v kuchyni (centrum domu) zavese viazanicky cibule aj cesnaku…
Inak co sa tyka sportu – pokial citim virus uz vo svaloich, tak sa nehybem, inak sa naobliekam do lyziarskych vetroviek a idem na hodinovy klus sa riadne vypotit a do golieru si vlozim cesnak a natrem si nim pod nosom aby som to pekne zhlboka dychal
xnovak 11.10.2012 09:23:43
Take mala troska do mlyna. Nachlazeni (ryma), beham stale jako normalne, ale dam si vit.C a popijim caj se zazvorem. Preventivne obecne beru v „horsich“ obdobich kolostrum po intenzivnich treninzich a ve dnech pred a po, kdy se diky nim pekne vycerpam a deti mi tahaji bacily ze skolky.
Kdyz mam knedlik v krku, Cecko pres den a vecer obvykle mam i zvysenou teplotu. To pak davam panaka slivovice s medem a citronem. Pomuze to, nakopne to trochu teplotu a hlavne me to krasne uspi uz treba v pul osme vecer. Rano jsem vetsinou OK, ale dam jeste Cecko. Behem takoveho nachlazeni s teplotou nebo kaslem nebeham.
Specifikum – strevni chripka … lze behat (nejen na zachod), ale musi se hodne hydratovat a rozhodne ne intenzivni behy. Spis udrzovaci, relaxacni na pohodu. Jednou jsem vlezl na pulmaraton 2.den po ukonceni takoveto strevni virozy… nedoporucuji nikomu. Bylo to docela peklo. Unava organizmu, vycerpani, od 2.km jsem pocital metry do konce. Dal jsem to, ale daleko za mym cilem.
Obecne radeji ukoncit lecbu a opet zacit trenovat podle planu tak zpetne tyden pred nemoci.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.