jak odblokovat žebro
Pavla T. 27.09.2013 21:27:58
Ahoj, nemáte někdo zkušenost se zablokovaným žebrem v hrudní páteři pod lopatkou? Mám na mysli jako když se to žebro trochu protočí. Nezná někdo cviky, které to pomáhají dát zpátky/odblokovat? Vím, že mám jít k terapeutovi, ale chtěla jsem v neděli běžet Běchovice, tak kdyby se mi to podařilo nějakými cviky uvolnit… Nemám to tentokrát zablokované moc, cítím mírnější bolest při hlubokém nádechu, ale zato pořád. Bojím se s tím běžet, aby se to nezhoršilo. Děkuji za případné odpovědi.
Pavla T. 27.09.2013 21:31:28
No a když už jsem se zeptala, tak ještě přidám dotaz, zda někdo náhodou neví, jak takovým blokacím předcházet. Pomůže třeba nějaké posilování? Díky a přeju hezký večer.
Praha 4
Martin64 28.09.2013 15:35:09
Ahoj Pavlo,sice Ti moc neporadím,terapeut nejsem,ale s něčim takovým jsem se už párkrát setkal.Ani nevím, jak k tomu člověk přijde,v mém případě bych to viděl,že zanedbávám posilovat vršek, pak stačí něco zvedat, nebo špatný pohyb a je to.Myslim,že se to taky stane, když dlouho ležím, ale v Tvém případě,mi to nejde na rozum, když vesluješ a běháš, typuji tak 1:1, takže lepší posilování snad není.Myslím, že to během 2–3dnů přejde samo,já vím, je to otrava, taky psycho,ale pokud to vyloženě nebolí moc,klidně bych s tim běžel,většina problémů se dá rozběhat:) Já běžím(kulhám)zítra s kyčlí:))Ono,jak už člověk stoji na startu a vyrazí, tak o tom už ani neví:)
Skritek Hugo 28.09.2013 16:47:46
Ahoj, poslala jsem ti dopo mail na dane tema. Nevim, zda tu mas e-mail, co uzivas, tak radeji pisu. Jinak preji brzke uzdraveni.
pam65 28.09.2013 16:57:53
http://www.youtube.com/watch?…
Nevím, zda je to ono. Ale klíčová slova: rib, adjustment, release, … „self“ se tam moc neobjevuje.
Pavla T. 28.09.2013 19:48:26
Děkuji moc za odpovědi a rady, tady i emailem. Nakonec jsem se rozhodla, že delší výpadek v tréninku by mě bolel víc než výpadek jednoho závodu, takže zítřek vynechám – a budu jen držet palce těm, kteří se účastní. Doufám, že si to užijete.
Včera večer jsem ještě zkoušela nějaké cviky, co jsem našla na netu, a v inkriminovaném místě mi něco podivně popřeskakovalo, takže cviky asi opravdu dobře mířily na danou oblast. Nicméně záda pořád mírně bolí, takže po víkendu půjdu k fyzio.
Píšu to dneska s docela lehkou myslí, protože jsem si po dvou dnech bez tréninku vyklusla 6 km a bylo to v pohodě, což mi hodně zvedlo náladu. Ale je mi jasné, že hluboké dýchání by bylo o něčem úplně jiném (právě při hlubokém výdechu to nejvíc bolí), takže se spokojím s tím, že můžu klusat, a závod odkládám. Já už to totiž znám – vypadá to nevinně, ale může z toho být několik týdnů bez tréninku, čemuž snad doufám tentokrát předejdu.
Nejvíc mě štve, že se mi ten problém se žebrem stále vrací. Už je to téměř na oficiální stížnost do příslušného vlákna
Žďár nad Sázavou nebo Brno
Luckyboy 29.09.2013 08:07:46
>> Pavla T., 27. 09. 2013 21:27:58
Ahoj, s blokováním pravých žeber (nevím kolikátého, či kolikátých) jsem si užil a stále užívám poměrně dost…
Co se týče jejich odblokování, nenašel jsem zatím žádný vždy fungující cvik, polohu, postup či cokoli jiného, jak se toho zbavit. Zprvu jsem byl opatrný, ale teď s tím normálně běhám a jakkoli jinak sportuju. Paradoxně to podle mne na stav pomáhá. Jednou mi bolest ustoupila po 70 km běhu (už během prvních 10 km).
Co se týče prevence, u mne je to vyvolané přetěžovanými svaly v oblasti hrudní páteře a oslabenými svaly v oblasti bederní páteře. To znamená, že např. veslování, které tu někdo zmiňoval bude spíš problém umocňovat, než aby mu pomohlo. Tělo je nastavené tak, že jakmile jedna svalová skupina nemůže, nahradí ji ta silnější, která za ni práci může převzít.
Jediné – kromě totální změny životního stylu a obživy (jsem kancelářská krysa) je cvičit, cvičit a cvičit. Subjektivně mi pomáhají srandy typu pilates, fitness jogy, balančních cvičení. Musí se ale dělat správně, jinak nastupuje stejný problém jako s veslováním. Jakmile se neposilují svaly v bedrech, ale jejich práci převezmou svaly v hrudní oblasti, problém se umocňuje.
Pokud máš čas při sezení nebo stání, uvědomuj si špatné postavení/nastavení v bedrech (předsazená pánev, vyšpulený zadek, mělké dýchání) a snaž se to vědomě korigovat a svaly v oblasti beder (hlavně hluboké) posilovat. Např. tak, že si lehneš na záda, budeš se snažit bedra „nafouknout“ tak, aby vyplnila prostor mezi zádama a zemí, a budeš do nich aktivně dýchat s tím, že tohle „nafouknutí“ nepovolíš. Dá se to dělat v sedě i ve stoje když máš chvilku čas během dne xkrát.
Pak jsem během času taky objevil pár protahovacích/uvolňovacích cviku na svaly v oblasti hrudní páteře:
- předklon s vyvěšenýma rukama, kdy se snažím váhu pomyslně přenášet na špičky a tlačit boky dopředu. po dejme tomu 20 s začnu cítit příjemnou bolest okolo hrudní páteře a uvolňování ztuhlých a přetížených svalů
- leh na zádech, ruce buď položené na zemi za hlavou, anebo podél těla, a nohy se snažit dát na zem za hlavu. cvik to není lehký a nemusí být příjemný, ale dost intenzivně u něj cítím, jak se svaly kolem páteře protahují
- leh na zádech, pokrčené nohy položené na jednu stranu, ruce rozpažené a položené na zemi, hlavu tlačit na opačnou stranu než nohy
- jinak jakékoli cviky, které uvolňují vršek páteře, tj. krční a hrudní pomůžou
Pavla T. 29.09.2013 12:41:30
>> Luckyboy, 29. 09. 2013 08:07:46
Ahoj, děkuji ti za sdílení zkušenosti, v řadě věcí jsem se našla – např. bederní páteř je celoživotně moje slabé místo, už když jsem v mládí hrávala volejbal, měla jsem s ní opakovaně problémy, a je to první místo, které se ozve, když se nějak přetížím. Taky jsem v ní hodně prohnutá, což se poslední rok snažím rozcvičovat a korigovat (hlavně s pomocí jógy) – prohnutá bederní páteř prý sama o sobě tolik nevadí, ale nesmí být v této poloze zatuhlá, což právě velmi často je. Takže slabé svaly v oblasti beder a relativně silnější svaly v oblasti středních zad z veslování by opravdu mohly být příčinou mých problémů.
Taky máš pravdu, že veslováním se určité dysbalance ještě zvýrazní, jak člověk některé svaly posílí a jiné zůstanou slabé, takže nerovnováha se zvětší. Takže z toho pro mě plyne zaměřit se konečně na posílení svalů beder, je pravda, že dost cvičím core, ale bederní oblast bude chtít ještě něco navíc – a hlavně dobré stereotypy v jejím držení a dýchání.
Díky za tipy na cviky, ty nohy za hlavou znám a je to můj nejoblíbenější cvik, právě když chci protáhnout záda, a pak, když se člověk pomalu vrací do lehu na zádech a nechá nohy dost nízko nad tělem, tak je to snad nejlepší cvik na protažení hamstringů.
Pavla T. 29.09.2013 12:52:58
Ještě sem hodím cviky, které jsem našla na netu a které prý mají sloužit k odblokování žeber, třeba se někomu budou hodit. Cvičila jsem je v pátek večer, v určité poloze mi v daném místě něco popřeskakovalo (bylo to trochu bolestivé), od té doby tomu nechávám klid. Tedy dneska jsem se byla 10 km proběhnout, lehkým tempem, běželo se mi výborně a záda mě nebolela. Zato teď už zase mírně bolí – ale třeba je to jenom rozbolavělé, jak to předtím bylo špatně uložené a různé věci se tím skříply, a možná už to teď půjde k lepšímu. Uvidíme.
Takže to cvičení:
- Postavíme se do stoje mírně rozkročného
- dýcháme klidně
- předpažíme
- při nádechu vysunujeme pravou ruku z ramene vpřed, při výdechu zpátky
- totéž provedeme s levou rukou
- pak postupně ruce z ramen střídavě vysunujeme (nádech) a zasunujeme (výdech) v různých polohách – tj. z předpažení jdeme postupně do strany (jakoby napůl cesty do upažení) a pak postupně do vzpažení a zpět dolů do upažení poníž, přičemž stále s nádechem vysunujeme ruku z ramene dopředu a s výdechem zasunujeme zpět.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.