Meranie kludovej tepovej frekvencie
Michalovce
ferri 26.08.2007 16:05:04
Chcem sa opytat ako si mam vyhodnocovat kludovu tepovu frekvenciu. Pise sa, kludova TF sa meria rano po prebudeni bez pohybu. Vsak ked uz si mam nasadit pas, tak sa hybem, alebo to spite s pasom? ;) Pri merani kludovej TF sa mi TF pohybuje v dost velkom rozmedzi tak napr. od 52÷80. Mam brat ako kludovu TF tych 52 aj ked sa to zobrazi tak na 1÷2 sekundy a potom to stupa aj na 65 alebo mam brat priemer za minutu?
Palee 27.08.2007 00:28:54
ja by som na Tvojom mieste meral ručne a nie sporttesterom… nahmataj si tep na predlaktí na strane palca a spočítaj si údery za jednu minútu… môžeš to spraviť i viackrát, ak si chceš byť istý…
Sokolov
koyama 27.08.2007 07:34:55
Mě by zajímalo, jestli je relevantní měřit klidovou tepovku během dne nebo večer. Pravidelně se mi stává, že večer mám klidovou TF nižší než ráno. Přikládám to tomu, že málokdy vstávám ráno jinak než na budíka. (A mezi námi vždycky je to tak trochu úlek.) Večer, když nemám po náročném tréninku, sednu na gauč a dostanu se do klidu, mám tepovku asi o 4–6 úderů/min. nižší než po ránu. Zkoušel jsem párkrát měřit TF, ráno když jsem se vzbudil bez hlasitého lomozu budíku a TF se blížila večerním měřením. (Ale asi to nebude příliš vypovídající, protože to bylo skutečně jen párkrát.)
Liberec
Advid 27.08.2007 07:35:10
Já to dělám tak, že se probudím, nasadím pás připravený u postele zapnu sporttester a předstírám spánek. Po chvíli mrknu, kolik mám a zase předstírám spánek. No a tu nejnižší hodnoru beru jako klidovou.
Doudleby nad Orlicí
Mira.B. 27.08.2007 09:28:10
[quote=Palee]ja by som na Tvojom mieste meral ručne a nie sporttesterom… nahmataj si tep na predlaktí na strane palca a spočítaj si údery za jednu minútu… môžeš to spraviť i viackrát, ak si chceš byť istý…[/quote] S tímto bych souhlasil. Jakýkoli pohyb navíc před měřením TF je na škodu. Navíc člověk v očekávání výsledku lehce zneklidní, což se na TF také projeví. Já osobně to dělám tak, že si připravím tlakoměr ( TF si měřím na tlakoměru s měřičem pulsu) večer k postali a ráno, když se probudím, tak jen vsunu ruku do připravené manžety a přístroj zapnu.
Dobřichov
honzaherda 26.09.2007 20:35:50
no já si změřil po čase tepovku v klidu a jen jsem si lehl, chvilku odpočíval s pásem a mrknul na budík, který se ustálil na 40 až 43. Stačí malý pohyb a hned to vyletí o 10, ale když si dám budík abych na něj viděl, tak je to OK. Jo a měřil jsem to v poledne :)
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.