Sacharidová superkompenzačná diéta
Juro 10.09.2007 22:18:38
Zdravím všetkých bežcov!
Mal by som otázku ako často sa môže používať táto diéta?? bez negatívnych efektov Táto téma tu síce už bola ale mňa by zaujímali Vaše skúsenosti, pretože som čítal, že by sa nemala používať viac ako 3– 4 krát do roka (údajne môže nastať v organizme metabolický rozvrat.)
Z mojej skúsenosti môžem povedať, že účinkuje výborne, ale
- vyžaduje veľa sebazaprenia a sebadisciplíny v tej prvej fáze
- má zmysel pri dlhých závodoch (ja som ju použil na Považskom maratóne)
Liberec
Advid 11.09.2007 07:13:25
Tady je o ní vlákno: http://forum.behej.com/…nzacni-dieta
Jinak s tvým časem si myslím, že je to zbytečné.
ED 11.09.2007 15:39:14
[quote=Advid]Jinak s tvým časem si myslím, že je to zbytečné.[/quote] to lze číst zbytečně surově, i když´s to tak asi nemyslel
Sokolov
koyama 11.09.2007 20:27:16
Já to pochopil tak, že pro běžce přes 4 hodiny na maratón existuje spousta jiných přirozenějších možností, jak vylepšit svůj výkon při maratónu, než je superkompenzační dieta.
Brno
milan 11.09.2007 20:34:59
[quote=koyama]Já to pochopil tak, že pro běžce přes 4 hodiny na maratón existuje spousta jiných přirozenějších možností, jak vylepšit svůj výkon při maratónu, než je superkompenzační dieta.[/quote] Třeba začít běhat?
Sokolov
koyama 11.09.2007 20:42:32
Řečeno kulantněji: např. přidat v tréninku. ;)
Prostě je to jako hledat v cyklistice při průměru 27–28 km/h (uvádím proto, že je to má max. výkonnost), kdejaký lehčí šroubek či páčku.
VlastaK 11.09.2007 21:04:33
[quote=koyama]Řečeno kulantněji: např. přidat v tréninku. ;)
Prostě je to jako hledat v cyklistice při průměru 27–28 km/h (uvádím proto, že je to má max. výkonnost), kdejaký lehčí šroubek či páčku.[/quote] No, a kde je podle tebe ta hranice, kdy už se o superkompenzační dietě vyplatí uvažovat?
Sokolov
Juro 11.09.2007 22:06:55
diky za odpovede ale skuste mi odpovedat na moju otazku
ED 11.09.2007 23:18:09
EHMM.. jak sám píšeš, na toto téma už diskúsia probehla. já Ti se svým turistickým časom neporadím, kompenzuji tukové zásoby každý týden a nitroglycerínový pohon, o akém hovorí mato, som nepoznal. ani ohon. omlouvám se za popletená slovenská slovíčka v české větě, ale je na mne už moc pozdě.
Liberec
Advid 12.09.2007 07:36:22
Vlastní zkušenost nemám, ale obvykle se uvádí použití maximálně dvakrát do roka, protože jinak pak ztrácí účinnost.
Mato 12.09.2007 08:45:23
Odpoved na Tvoju otazku najdes vo vyssie uvedenom vlakne, ale ak nemas chut to tam hladat- podla odbornikov a aj podla mojich skusenosti, by som to viac ako 2–3 krat do roka nepouzival. Nejde o to, ci to strati ucinnost, ale je to velmi velka zataz na organizmus a vystavujes sa velkemu riziku ochorenia (samozrejme v dosledku znizenej imunity). Aby som odpovedal VlastoviK: je to na individualnom posudeni, kedy sa to oplati zaviest. Moj osobny nazor je, ze na casy nad 3:15 existuje plno inych a ucinnejsich metod, ako je sacharidova superkompenzacna dieta. Ja osobne by som ju neabsolvoval, pokial by som nemal nabehane na cas pod 2:40. Potom by mi to nestalo za ten neprijemny pocit v jej priebehu a ucinok by som nevedel tak ocenit (kedze by som bezal hodne daleko od svojho potencialu).
Bratislava
Oh Dae-su 17.09.2007 12:25:21
Ja neviem, ja som bezal svoj prvy maraton. A trochu som sa to snazil dodrziavat. Posledne tri dni som jedol ryzu a cestoviny, a myslim, ze mi to znacne pomohlo. Bezalo sa mi vyborne ziadne problemy so zaludkom a stenu som taktiez nestretol.
Mato 17.09.2007 15:06:55
Superkompenzacna dieta sa neda „trochu dodrziavat“. Bud sa dodrziava (teda aj depletion phase), alebo sa nedodrziava a je to nieco uplne ine. Je to ako keby si povedal „byt tak trosku tehotny“. To, ze posl. par dni jes viac uhlovodnanov, este neznamena, ze dodrziavas superkompenzaciu- doraz sa kladie na spravne prevedenie SUPERKOMPENZACIE- iba vtedy to ma ucinok. Zvysenie prijmu sacharidov par dni pred maratonom je normalny postup cloveka so zdravym rozumom, nie je to vsak superkompenzacia (nahradzovanie niecoho, coho si bol deprivovany po urcitu dobu, aby si dokazal zvysit zasoby NAD beznu fyziologicku hranicu, aku Ti pri beznom postupe telo dovoli).
Bratislava
Oh Dae-su 17.09.2007 15:38:02
No 3 dni pred tymi troma dnami som jedol bud kuracie prsia, zeleninu alebo proteinovy napoj, obcas trochu ovocia. Asi to nebolo 100% superkompenzacna dieta, ale urcite to bolo lepsie ako keby som sa stravoval klasicky, ci?
Mato 17.09.2007 15:41:15
Ked to fungovalo, tak bud spokojny, naco tomu davat nalepku? :)
Bratislava
Oh Dae-su 17.09.2007 15:44:04
Uvidime v aprili vo Viedni :) . Ale to si dam na nej asi uz viac zalezat
Juro 17.09.2007 16:31:50
Priznám sa, že ja som tiež prvy krat nedodrzal na sto percent dietu, pretoze som jedol chlieb a pecivo ale ako som sa dozvedel neskor, to su tiez sacharidy. Takze nabuduce vylucim aj to. Napriek tomu to vsak zabralo, hoci nemalo to iste taky efekt aky by to malo a mohlo mat.
Bratislava
Oh Dae-su 27.09.2008 13:45:07
Ahojte, od zajtra( od nedele) chcem nabehnut na superkompenzacnu dietu. (maraton bezim o tyzden v nedelu) Planujem jest v podstate iba vajicka, kuracie prsia, tuniaka, orechy a trochu zeleniny + caj a mineralka.
Trening na tento posledny tyzden mam takyto : Ne 10km PO volno ÚT fartlek
60 min ST 3 km RK rovinky, rozcvičení
2 x /5×400m/ ČT volný souvislý běh 10 km PIA volný souvislý běh 6 KM
SO 2 km RK rovinky, 2 km VK NE maraton
Mohol by mi prosim vas niekto poradit ako lepsie rozvrhnut tento tyzden ak chcem ist dietu 3+3+1?
- popripade este nejake dalsie potraviny, ktore by som mohl zaradit do prvej bez-sacharidovej fazy?
Oh Dae-su
Brno
rk 27.09.2008 16:13:39
Volný den bych přesunul na pátek místo pondělí. Počítej s tím, že ten úterní fartlek půjde hodně ztuha. Bude to asi nejobtížnější den.
Bratislava
Oh Dae-su 27.09.2008 17:26:29
edit/ dakujem, volno som ale dal na stvrtok, co bude 1. den v 2. faze. Len stale neviem, ako vymysliet tu stredu. CItal som,ze treba zaradit niekolko-minutovu intenzivnu zataz(???).
Co napriklad takto?
Ne 10km PO 3 km RK rovinky, rozcvičení
2 x /5×400m UT fartlek 60 min ST 6km ČT volno PIA volný souvislý běh
10 km SO 2 km RK, rovinky, 2 km VK NE maraton
ma vobec zmysel tato dieta pri case nieco pod 3:20?
Brno
rk 28.09.2008 07:43:02
Středa je první den s doplňováním uhlovodanů. Moc bych nedivočil. I po jídle se poběží ještě hodně špatně a energie se má ukládat, ne spalovat. Ono i tak se mi pořád zdá těch kilometrů na ladící týden moc. V této době bude regenerece pomalejší. Pozor na nachlazení.
Otázku bych nestavěl tak, jestli má SSD smysl na čas 3:20. Kdo má osobák 2:30, odpoví, že ne, s 4:30 ano. Kdo běhá jen pro radost a nehledí moc na čas, nepůjde do toho. Pokud Ti ty 3 nepříjemné masovo-vajíčkové dny nepůsobí zdravotní obtíže a vydržíš je, udělal si pro výsledek maximum :)
Bratislava
Oh Dae-su 28.09.2008 12:37:10
dik, uz som zacal, takze otazku ci to ma zmysel velmi neriesim :) Aspon budem vediet do buducna..
V stredu mam najprv zacat 2. fazu alebo este dat posledny beh rano z 1. fazy?
Praha 12 - Modřany
Mirek Kostlivý 28.09.2008 21:44:40
[quote=Oh Dae-su]dik, uz som zacal, takze otazku ci to ma zmysel velmi neriesim :) Aspon budem vediet do buducna..
V stredu mam najprv zacat 2. fazu alebo este dat posledny beh rano z 1. fazy?[/quote] Já jsem běhal nalačno ve středu hned ráno, abych bezprostředně po něm ihned doplnil ty sacharidy. Neuškodí v něm dát i nějaké krátké rychlé 100m úseky, aby se odbourala poslední zásoba glykogenu i v rychlých svalových vláknech. Je ale pravda, že se toto doporučuje 3. den 1. fáze (zde v úterý), ale potom mi to nevychází na 3+3+1. Ale určitě bych to nepřeceňoval, já běžel nejrychlejší marathon bez této diety. Ještě jím mléčné nízkotučné výrobky – hlavně jogurt.
Bratislava
Oh Dae-su 28.09.2008 22:30:02
Tak to planujem aj ja spravit, dik za reakciu!
Mato 29.09.2008 08:50:51
Dietu si si uz asi rozvrhol, len nerozumiem, preco si davas pri svojej vykonnosti tolko intenzity v posledny tyzden pred maratonom. Naco su Ti useky 2×5×400m a den potom az 60minutovy fartlek???? Chystas sa zlomit v prvej 1500ke maratonu svoj osobak na milu? Ked uz musis, tak si daj 4–5×3min o nieco rychlejsie ako tempo maratonu (nie o moc) a nejake rovinky na dalsi den. Pamataj, ze nic co spravis v poslednych 10 dnoch Ti vykonnost nezvysi, len Ta moze unavit.
Bratislava
Oh Dae-su 29.09.2008 09:29:29
Neviem, a preto som sem prisiel po rady. -Dakujem
Este mi nie je uplne jasna ta streda. Ist behat rano pred uz normalnymi ranajkami, ci behat napr. az poobede?
Mato 29.09.2008 09:54:40
Ja som bezal az poobede a to som uz od rana jadol normalne sacharidy. Preferujem lepsi pocit pri poslednom sviznejsom behu pred maratonom. Nema to fyziologicke vysvetlenie, len psychologicke: ked sa dobre citim pri rychlejsom behu, ako pobezim maraton, tak tempo maratonu bude pohoda – teda aspon prvych 30km.
Bratislava
Oh Dae-su 29.09.2008 10:02:07
okej, uz v tom mam vacsie jasno. Este keby si mi prosim ta mohol poradit aky typ treningu dat na stredu, tak ti budem velmi vdacny :)
Mato 29.09.2008 12:05:13
Vid vyssie. Vynechal by som 2×5×400m a siel iba normalne behat, pripadne si dal rovinky. V utorok vynechaj fartlek a zas iba klus plus rovinky. V stredu napr. 4×3min cca v tempe polmaratonu az desiatky s minutovym medziklusom. Stvrtok klus a rovinky, v piatok volno, sobotu mas dobre obsiahnutu.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.