bolest žaludku na ultra
Mijagi 26.03.2015 11:17:46
Zdravím. Rád bych se optal na radu zkušenějších. Zhruba rok běhám ultratraily (dříve jsem se jich účastnil spíše jako popobíhající turista a níže popsané problémy se u mě nevyskytovaly) a pravidelně mě okolo 30. kilometru chytne žaludek a nechutenství k jídlu. Většinou s tím bojuji několik hodin a skoro vždy to znamená zpomalení. Často pomůže, když do sebe dostanu něco horkého (čaj, polévku), což je v pohodě, pokud jsem na závodu s občerstvovačkami, ale pokud se na závodu nachází pouze jedna nebo žádná, bývá to pro mě peklo. Podotýkám, že to není způsobené stresem ze závodu, protože se mi to děje i při delším tréninkovém výběhu.
Na posledním závodu (okolo 17 h na trase) jsem snědl 2 banány, 1 čokoládovou tyčinku, 2×1 polévku, 2 x ½ krajíce chleba se sádlem na občerstvovačce (i když to nezní příliš zdravě, tak u tohoto jídla jsem měl pocit, že se mi po něm udělalo nejlépe), 1 toast z domova, hrst sušených datlí, vypil 3,5 l ionťáku (špatně mi bývalo, i když jsem kdysi ionťák nepoužíval), 0,5 l coca-coly, 0,5 l čaje a šálek kávy. Pil jsem v průběhu celého závodu po doušcích (třeba tu colu jsem měl asi na pět napití), jedl jsem poprvé na 25. kilometru.
Praha
EvženGe 26.03.2015 22:59:04
>> Mijagi, 26. 03. 2015 11:17:46
Hele, prostě ti hůř funguje trávení. Až se na nějakém závodě potkáš s Danem Orálkem, tak si můžete vzájemně vyprávět historky.
rudo 26.03.2015 23:47:33
>> Mijagi, 26. 03. 2015 11:17:46
su 2 varianty:
zle ti zacne byt, lebo najoprv zacnes pojedat sladkosti, tycinky gely iontaky
vacsine ludi je z takych blboviniek blbo aj bez behania, mne by z toho blbo aj doma na gauci pred telkou
zle ti zacne byt z prislisnej dlhoptrvajucej namahy, kde sa moze stretnut niekolko efektov od rozvazenbeho cukru-inzulinu az po akutny nedostatok bielkovin a tukov a po stav ked zaludok zufalo chce travit lebo telo potrebuje prijem a ak ked niet co zacne travit sam seba.
v podstete riesenie na vsetky mozne dovopdy je naozajstne jedlo
teda komplexne sacharidy, poctive tulu a roadne bielkoviny
preto chlaba mast cibula robia dobre
a dobre by urobil aj rezen, klobasa, syr so sunkou a rozna surova zelenina k tomu
ale varene masove polievky goulash a podobne
ultraci maju taku ideolopgou ze ked dlho bezia to je dovod na cukrikove detske party
co som si vsimol z daovych zavodnych reportov, tak je dej vzdy rovnaky
da nejake gely a potom mu zacne byt blbo
na ultra trase by malo byt KFC, mne by vyprazane kuriacie stehna najviac sadli
Praha
EvženGe 27.03.2015 08:35:43
Rudo to má opět srovnané. Já bych to takhle nevysvětlil, ale třeba loňskou šestihodinovku jsem běžel na suši, tousty a polívku. Bohužel ty kuřecí stehna u závodů pořádaných SCHR nikdy nebudou.
Gely, které mám ze závodů (dostal jsem) mi leží bez použití dlouho a nakonec je někomu věnuji.
Mýval 27.03.2015 09:00:03
Ahoj,
podobné téma jsme před nedávnem řešili v tomto vlákně. http://www.behej.com/…i-a-zavodech
Po pár měsících už můžu dát nějakou zpětnou vazbu k tomu, o čem
hovořil a hovoří Rudo. Tedy cukry.. Tohle období není ideální vzorek
protože jsem měla problémy se zády a dlouho jsem neběhala – tedy hlavně
ty delší běhy nad 20, o které tu jde. Ale pár běhů tam je, naposledy
o víkendu cca 40 km. Takže, na těch cukrech něco je – překopala jsem
to kompletně. Den před delším výběhem večer, mám většinu jídlo
s masem , shodli jsme se s mužem, že nám to vyhovuje. Ani na snídani už
výrazně neměním zvyklosti – dříve jsem se nacpala až po uši sladkým.
Klasika -vločky , ořechy, nějaké to sušené ovoce s mlékem (nemám
žádné problémy s laktózou). Nebo celozrnný chléb s máslem a sýrem. No
a zatím OK. Zatím bez křečí, bolestí žaludku i průjmu.. Uvidíme
dál,ale jak říkám..na těch cukrech něco bude…
rudo 27.03.2015 09:56:35
>> Mýval, 27. 03. 2015 09:00:03
vdaka za spatnu vazbu
Mijagi 13.04.2015 10:18:02
Díky za všechny komentáře. Je fakt, že opravdu začnu nejprve pojídat sladkosti (tyčinky, ionťáky), ne moc, ale začínám jimi a k normálnímu jídlu se dostanu nejdřív po první 1/3 závodu a to mi bývá už špatně. Tahle souvislost mě vůbec nenapadla. Zkusím se na to zaměřit. A Dan Orálek poslouží příště jako motivace, že ani pravidelné problémy se žaludkem nejsou důvodem, proč na tyhle závody přestat jezdit
Berenique 13.04.2015 10:24:44
Mám 14dní se zamyslet nad tím jak to udělat aby to nedopadlo na stovce jako loni, takže tohle téma pro mě aktuální.
Žďár nad Sázavou nebo Brno
Luckyboy 13.04.2015 15:33:01
>> Mijagi, 13. 04. 2015 10:18:02
>> Berenique, 13. 04. 2015 10:24:44
Já teď na pomalejších 64 km (za 10:20 ve sněhu, ale strop mám nejspíš o hodinu rychlejší, možná i víc) vyzkoušel opačný přístup :) ionťák jsem do sebe teda lil, ale jinak jsem jedl spíš slané věci (salám, rohlík, párek, polívku) a tu a tam si dal kousek banánu, jablko. Mimo občerstvovačky jsem jedl sušené ovoce a dal si jednu proteinovou tyčku. A gely a další srandy jsem začal až po půlce závodu, a byl jsem v pohodě. Normálně teda nemám moc problémy ani, když začnu na cukrech hned na začátku, spíš mi už pak sladké nechutná a mám k němu odpor, ale udržím to v sobě a kromě lehčího nadýmání žádné potíže nemám. Ale je fakt, že tenhle poslední běh jsem nešel naplno, čili trávení funguje jinak, a žaludek zkousne víc pevnější a složitější stravy.
Chci ještě zkusit příště udělat si toust s lososem a občas si trochu kousnout.
Jinak s jídlem to chce asi dopředu trochu rozplánovat, aby se člověk zbytečně nepřejídal :)
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.