Odbourávání alkoholu při běhu
marek_v 25.05.2015 14:13:01
Jsem příležitostně sportující alkoholik a zjistil jsem, že z víkendové kocoviny mě nejspolehlivěji vyléčí 13,5 km ve volném tempu. Otázka je, co na to játra? Zajímalo by mě, jestli bude tělo trpět víc, když ho donutím k běhu a tím rychlejšímu odbourání alkoholu, než kdybych se do odpoledne válel a naříkal na kanapi? Mluvím třeba o půl promile po probuzení, měřeno nejlevnějším alkotesterem. Většina lidí, kteří byli tak laskaví a sdělili mi svůj názor (a nic podobného nikdy nezkoušeli) je přesvědčená, že: „Tyvole, to těm játrům dáš hroznou pecku, když je nutíš ten detox zvládnout takhle rychle! Střizlivěj normálně v klidu a vůbec, to je stejně debilní nápad jít po kalbě běhat…“ U mě subjektivně převažují pozitiva, ale kdyby někdo věděl jak to je, byl bych vděčný za informaci, abych to případně mohl přehodnotit. Dík.
Postrizin
SlavoK 25.05.2015 15:06:57
>> marek_v, 25. 05. 2015 14:13:01
Tem svym radicum skus argumentovat, jestli podobne pristupuji i k sexu. Taky rychle odbourava alkohol, ale oni se mu asi vyhybaji, kdyz jsou pod vlivem, aby setrili jatra, ze jo?
Statenice
Spidla 25.05.2015 15:19:30
Bud chlastej nebo behej.
zrychlit odbourávání podle profesora Šamánka nejde žádným způsobem. Ani kávou, ani citronovou šťávou, vitamíny, studenou sprchou či cvičením.
Čtěte více na: http://www.vitalia.cz/…ni-alkoholu/#…
rejca 25.05.2015 15:49:15
Je vlastně komické, že se o sebe bojíš a řešíš jestli s kocovinou ležet či běhat… Ale ožírat se pravidelně nebojíš – přitom to je asi to nejhorší co pro svá játra můžeš dělat.
Dost moralizování:
Pokud není kocovina těžká, doporučuje se desítky minut věnovat se venkovnímu sportu jako chůze či plavání, čímž dojde k okysličení krve a utlumení kocoviny. V případě, že se jedná o těžkou kocovinu, doporučuje se spíše klid na lůžku.
Eulenspiegel 25.05.2015 19:44:21
>> marek_v, 25. 05. 2015 14:13:01
Spidla má pravdu. Rychlost odbourávání alkoholu je konstantní. Nezáleží na tom co děláš. Množství alkoholu, které se vylučuje potem nebo dechem je zanedbatelné, roli by to mohlo hrát snad možná při behu na sahaře. Nicméně, nedokážu si představit žádný důvod, proč by to mělo játrům ještě nějak více (výrazně) ublížit. Pokud je běh pomalý a subjektivně pomáhá (jakože pomáhat může – při intoxikaci alkoholem vzniká laktátové překyselení na které by hádám mohlo pomoct mírné okysličení, dále psychický efekt – člověk se venku jednoduše cítí líp, při pohybu přece jen tělo zapojuje kompenzační mechanismy, které „utrpení“ utlumí, odbourává přebytečné tuky/ketony které z alkoholu nasyslí…) není podle mě důvod proč neběhat. Nicméně bych fakt pro jistotu běžel hodně pomalu, možná spíše jen rychle šel, protože jakékoli zadýchávání vede jen k prohloubení metabolických následků alkoholu (překyselení, poměrně bolestivá hypoglykémie a tak dál…).
Na druhou stranu, nejsem doktor, takže mě ber s rezervou. a konec konců, nejlepší je prostě nepít (což píšu jako suché konstatování, nikoli pokus o moralizování).
rudo 25.05.2015 20:06:06
kedze alkohol je len ta najzakernejsia forma cukru
a pri menej zakernom cukre plati ze kazdy pohyb ho moze spalit a znizit teda hladinu v krvi a ochranit si telo
tak by to mohlo/malo funguvat aj s tou zakernejsiu formou cukru
ja si myslym ze ked jatra maju premenit alkohol na cukor teda glukozu
tak ich poskodenie zavisi od celkoveho mnozstva molekul (gramov) zakerneho cukru ktory maju rozlozit a je jedno ci to zvaldnu za hodinu alebo za 12H
Kedze alkohol sa rozlozi na glukozu, tak vlastne odnuravanie alkoholu sposobuje nebezpecny vysoky krvny cukor a teda pecen ( ale taky federalni jatra ) (nebo taky imperialisticka liver )
moze makat len tak rychlo ako je schopne telo produkovat inzulin a menit povodny alkohol na tul a ukladat ho do tukovych buniek
ved vieme ze z chlastu sa da krasne stlstnut
ak ale sporyijem tak jednak palim cukor v krvi co uz bol a tak tvorba novej glukozy nemoze zvysit hladinu velmi moc a toez ten novo vytvoreny cukro z alkoholu mozem hned spalit
a tak pecen si moze tu sichtu odrobit tak stachanovsky, vyhrnie si rukavy
a vybavi premeno zakerneho cukru na menej zakerny a hned aj to premeni na na ATP-ADP a svaly so spalia
intenzita behu zrejme je taka ze sa nejde v tukovom rezime to by jednakl nemalo zmysel a jednal by pecen nestihala aj menit tuk na energiu aj rozkladat alkohol
ale intenzita behu nie je ani laktatova teda anaerobna
zda sa ze tempo o nieco pomalsie ako hodinovka je asi to optimum
opacny pristup je ten ked sa pocas tazkych vykonov dodava telu alkohol a okamzita produkcia energie umoznuje udrzovat intenzitu
viem ze na ultra sa niekedy ' tajne " chlasta, napriklad pivo, najme pri viacdnovkach
a v zimnych podmienkach turistickych sa obcerstuje z ploskacky s niecim koncentrovanejsim
aby bolo jasne:
ja som chronicky abstinent
SR, Reca
satch 25.05.2015 20:13:22
>> rudo, 25. 05. 2015 20:06:06** ja som chronicky abstinent – znamená že si v minulosti pil a prestal si – a teda abstinuješ, alebo si celoživotný „nepič“? :)
Eulenspiegel 25.05.2015 20:44:06
>> rudo, 25. 05. 2015 20:06:06
Samozřejmě, dalo by se polemizovat o tom, že při odbourávání alkoholu vzniká acetyl koenzym a ze kterého nevzniká cukr, ale tuky a ketolátky, ale mám dojem, že by to nakonec vedlo akorát k debatě na téma, jestli je moderní chemie podvod nebo ne, takže to radši nebudu zkoušet…
rudo 25.05.2015 20:48:00
>> satch, 25. 05. 2015 20:13:22
celozivotny
v maturitnom rocniku som to parkrat skusil, vlastne raz ma holky opili na skolskom vylete uz v 3 rocniku na gympli
som preventivne po mature prestal chodit na gympel
a to sme mali gympel hned vedla Stein pivovaru
hmm z opacnej strany bol zas zdravotacky intrak
rejca 25.05.2015 20:49:51
>> rudo, 25. 05. 2015 20:06:06
Já tedy nikde neslyšel, že by z alkoholu (ethanolu) v těle vznikal cukr (glukóza), myslím, že se mění na acetaldehyd, který dál na octovou kyselinu, resp. její anion acetát.
Něco mi uniká?
rudo 25.05.2015 20:50:11
>> Eirrikr, 25. 05. 2015 20:44:06
tuky, ved som to napisal pretoze je povinne udrzat akceptovatelmu hladinu glukoky v krvi, ale to je konecny vysledok
ak to hned palis moze to ist hned bez premeny na tuk
Eulenspiegel 25.05.2015 20:54:03
>> rejca, 25. 05. 2015 20:49:51
opravdu je to tak.
v zásadě jsou 3 cesty:
- alkoholdehydrogenázová cesta přes acetaldehyd na acetát a acetylkoenzym a
- mikrozomální cesta ve které vznikají stejné produkty, katalyzované jinými enzymy, odehrává se jinde v buňce. účastní se tady cytochromy, které slouží mimo jiné k odbourávání léčiv a toxických látek (alkohol má proti většině jiných takto odbourávaných látek prioritu, proto se ho využívá při otravě ethylenglykolem nebo methanolem a naopak tímhle jevem vznikají negativní následky při odbourávání např. paralenu)
- peroxidázová cesta za vzniku peroxidu vodíku.
Pokud se nepletu, některým etnikům (indiáni atp) jedna z těchhle cest chybí (nejsem si přesně jistý která), proto se opíjejí s mnohem většími následky.
acetyl koenzym a se na glukózu nepromení i kdyby se hepatocyty rozkrájely
rudo 25.05.2015 20:54:26
>> rejca, 25. 05. 2015 20:49:51
v konecnom dosledku sa premeni na telesny tuk
a teda je to forma – zdroj energie
poodbne ako laktat z anerovnej zataze sa spatne spracuje na energiu co sa vyuziva specialnym treninkom a nekedy aj priprave na kratky zavod
dost s tym experimentovali plavci kde sa jedna o krate ale energetocky narocne preteky
teraz myslym epxeriment s kalktatom nie s alkoholom
myslim ze pointa je v tom ze odburavnaie pocas behu prebieha inak ako odburavanie alkoholu v pasivite
nakoniec vyklus po zavdoe je toez iny mechanizsmu odburavania laktatu ako ked sa nevykluse a len sa pasivne oddychuje'
podobne je rozdiel pri behani intervalov-usekov ci je prestavka pasivna alebo je to medziklus
rejca 25.05.2015 20:56:44
>> Eirrikr, 25. 05. 2015 20:54:03
Díky za vysvětlení
rejca 25.05.2015 20:59:13
>> rudo, 25. 05. 2015 20:54:26
prostě jednoduše řečeno, běžec má pít umírněně nebo vůbec a je to
Eulenspiegel 25.05.2015 20:59:35
>> rudo, 25. 05. 2015 20:50:11
ano. ale ten tuk nevzniká v žádném případě přes cukr. vzniká přímo, spolu s ketolátkami jako následek toho, že má buňka moc kyseliny octové, potažmo acetyl koenzymu a, který nestíhá odbourávat. glukoza jako taková z alkoholu jednoduše nevzniká.
rudo 25.05.2015 21:12:18
>> Eirrikr, 25. 05. 2015 20:59:35
ako vysvetlis suvis medzi alkohilzmom a diabetes ?
OK berem ze nevznika priamo glukoza
pointa ale je ze beh moze preoces zmenit a podstatne urychlit
rejca 25.05.2015 21:14:25
>> rudo, 25. 05. 2015 21:12:18
Alkohol ve vyšší dávce může způsobit prudký pokles krevního cukru (hypoglykémie) i u lidí, kteří netrpí cukrovkou.
Alkohol v krvi brání ukládání rezerevních zásob cukru do jater ve formě glykogenu. Pokud diabetik pije a nemá dostatek cukru v krvi, tělo nemá tzv. “kam sáhnout” pro navýšení hladiny cukru v krvi.
rudo 25.05.2015 21:18:12
>> rejca, 25. 05. 2015 21:14:25
myslel som opacny dosledok
ked alkoholik ma odhnivajuce casti tela zacina to od noh pretoze krvny cukor v znacne navysej koncentracii proste odhniva telesne tkaniva
rejca 25.05.2015 21:23:47
>> rudo, 25. 05. 2015 21:18:12
Já to chápu tak, že to jsou spojené nádoby, málo cukru v krvi i přemíra. Záleží prostě na tom, kolik máš inzulínu. Když máš málo cukru v krvi, tak tě další inzulín zabije, kostka cukru pomůže.
Proto cukrovkáři nosí s sebou kolikrát cukr.
Eulenspiegel 25.05.2015 21:26:42
>> rudo, 25. 05. 2015 21:12:18
Běh může ulevit, ale rychlost odbourávání nemění. Jen může pomoct odbouráváním produktů alkoholu…
Přiznám se, že přesně tu souvislost vysvětlit neumím. Můžu zkusit napsat jen dohady, jak si myslím, že by to mohlo být:
- alkohol blokuje metabolismus glukosy. tím pádem se glukosa během intoxikace nepálí, max. na laktát (proto vzniká laktátová acidóza). z toho plyne, že při intoxikaci je krevní hladina glukosy přímo úměrná její konzumaci. když ji člověk nejí, je v hypoglykemii a laktátové acidoze. když jí jí hodně, je v hyperglykémii, se kterou se tělo nevypořádá dokud se nezbaví produktů degradace alkoholu. tím pádem by alkoholici, kteří pijí velké množství piva nebo vína, které obsahují jednoduché cukry mohli být trvale v hyperglykémii, ze které se prakticky nevzpamatují, protože játra cukr prostě neberou (nebo z něj vyrábí laktát, který se navíc nemůže odbourávat) a ostatní tkáně (např. svaly, srdce…) mají v klidu (předpokládejme, že většina alkoholiků zároveň neběhá maratony) radši tuky. nicméně inzulín se kvůli trvalé (nebo alespoň časté) hyperglykémii pořád vylučuje a mohlo by dojít k znecitlivění receptorů
- při dlouhodobém opilectví se jednoduše alkohol a jeho metabolity hromadí. výše zmíněný aldehyd se pak váže na membrány, bílkoviny a vůbec všechno možné v jaterních buňkách. ty pak nefungují a nemůžou plni svou funkci krevního „glukostatu.“ zároveň je jejich metabolická funkce z hlediska cukru blokovaná výše zmíněnými jevy.
- třeba zrovna v česku a na slovensku se to dá poměrně často přičíst kombinaci alkoholu, který blokuje metabolismus a špatné stravě bohaté na mouku ( ⇒ eventuelně cukr, který se neodbourává), špatné tuky (kterými je tělo díky alkoholu beztak přesyceno) a metabolickému syndromu, kterému alkohol taky neprospívá.
…nicméně to spíše jen tápám, takže s rezervou..
Eulenspiegel 25.05.2015 21:30:21
>> rejca, 25. 05. 2015 21:14:25
hypoglykemie právě vzniká jen ze začátku. pokud se člověk ráno probere, nevystřízliví a jde pít dál, tělo je pořád z alkoholu „přesyceno“ energií (nebo chceš-li nadh) a nemá důvod jakoukoli glukózu pálit. tím pádem po jejím přijetí (opět výše) vzniká naopak hyperglykémie, se kterou se tělo nevypořádá…
rudo 25.05.2015 21:33:47
>> Eirrikr, 25. 05. 2015 21:26:42
jj to by sedelo na ludi co som pozoroval pocas zivota uz od detstva,
co s atyka rychlosti odburavania ono by to slo lahko skontrolovat
ten isty clovek rovnaka strava presne zmerane mnozstvo alkoholu
a meranie alkoholu v krvi pocas pasivneho oddychu odber kazdych 30 minut
a rovanky pokus s tym ze zacne hned behat ale aspon rychlo kracat
a porovnat si oba grafy a aj celkovy cas za ktory sa dosiahne taklmer nulova hodnota naprikald zbytkovych 5% z povodnej hodnoty
Eulenspiegel 25.05.2015 21:39:20
>> rudo, 25. 05. 2015 21:33:47
hehe. to by byl dost zajímavý experiment. pokud to zkusíš, napiš výsledky. :D
Ovlivnit by to mohlo jít pocením v případě, že by se člověk potil opravdu HODNĚ. Možná sauna, nebo sahara. Bohužel to by v případě opilého člověka bylo už dost rizikové :D
Rozdíl ale může být u člověka, který nikdy nepil a u toho samého člověka po pár mesících pravidelného pití. Mám dojem, že některé z těch odbourávacích enzymů se můžou dlouhodobě indukovat konzumací alkoholu…
rudo 25.05.2015 21:46:40
>> Eirrikr, 25. 05. 2015 21:39:20
ja urcite nie
ale keby sa zraodila studia urcite by sa nasli dobrpvplnici co by pred startom do seba naliali brasco
marathon du medoc
poznas ?
Eulenspiegel 25.05.2015 21:49:43
>> rudo, 25. 05. 2015 21:46:40
myslel jsem to tak, že budeš ten, kdo měří a zapisuje. samozřejmě tě nechci nutit ke konzumu alkoholu.
no mám dojem, že jsem o tom slyšel… rychlé googlení háže něco jako nejdelší maraton na světě a panáčka s flaškou vína v ruce. to je maraton u kterého je na občerstvovačkách víno? :D
rudo 25.05.2015 21:59:11
>> Eirrikr, 25. 05. 2015 21:49:43
jo vino na obcerstovackach a chlasta se uz den predem nekteri i celou noc
myslim ze Evzen to taky pil, co rikam bezel
Eulenspiegel 25.05.2015 22:05:35
>> rudo, 25. 05. 2015 21:59:11
To zní celkem brutálně. Kam se hrabe PTL. :-O Víno na občerstvovačkách je úplně jiná liga. a běžet po celé noci pití mi připadá šílené. Já v kombinaci alkohol/nedostatek spánku chytám slušnou depku, i když se třeba tělesně necítím špatně, takže si to nedokážu představit.
Na druhou stranu, aspoň to člověka nutí jít pomalu a nemusí se bát, že přepálí :D
vsara 25.05.2015 22:07:08
>> rudo, 25. 05. 2015 21:59:11
Krááá.
Já jsem na Medocu taky chlas… upíjela. Vínečko u sklípku. A točila mě při tom francouzská televize !!!
A jak se mi potom kličkovalo… chci kráknout letělo. A ten zobák mám vodřenej z kola a nééé z toho stromu u silnice.
Krá. Sára
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.