Styl dýchání
bezec_adam 20.08.2016 12:12:23
Ahoj běžci,měl bych otázku ke „stylu“ dýchání při běhu. Na základce v tělocviku nás učitelka učila dýchat při běhu jakoby „nadvakrát“ – tzn. vdech klasickým způsobem, a vydechovat nadvakrát – už ani přesně nevím jaký to mělo důvod (možná aby člověk ze sebe vydechl co nejvíc kyslíku?) ale každopádně jsem si na to zvykl a od té doby takto běhám.Párkrát jsem zkoušel dýcha „normálně“ – jeden vdech a najedenkrát vydechnout, ale musím říct, že je mi to nepřirozené, víc přirozené mi přijde vydechování nadvakrát. A moje otázka zní. co je správně?:-) nebo má cenu to vůbec řešit, nebo mám prostě dýchat tak, jak mi přijde přirozené? Může mít styl dýchání nějaký zásadní vliv na běžeckou výkonnost? Díky za Vaše tipy a ať to běhá:-)
rudo 20.08.2016 12:43:16
z jedny vedecky studie vyplyva, ze je lepsi :
vdechovat nosem a vydechovat pres zadek
kontrolni skupina ktera to delala obracene mela statisticky horsi vykonnost s korelacne vysokym koeficientem
threes 21.08.2016 16:46:00
Ahoj, metoda dýchání, o které jsi psal, čtu prvně…Zajímavé…vyzkouším… Nejčastěji se používá technika: nádech přes nos do hrudníku a do břicha a výdech přes ústa. Já například používám ještě techniku, při které dýchám pouze přes nos ale pouze při nízké tepové frekvenci (do 160 SFmin) kvůli efektivitě práce s kyslíkem. Technika dýchání je u každého individuální a všichni si najdeme svůj styl… Nicméně bych si dával pozor na základní chyby: zdvíhání ramen, spadlá ramena, rotace trupu, zadržování dechu, mělké dýchání a křížení rukou před tělem. Asi takto jednoduše
runtachykard72 22.08.2016 15:57:33
>> rudo, 20. 08. 2016 12:43:16
..Rudy báči to už nezvláda.. (rezignoval) ..tak odpoviem zaňho „vlakno s predmetnou témou.už existuje-treba vytrvalo hľadať“
…ach tí mladí…chceli by mať všetko hneď..
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.