Jaký sporttester?
lada777 15.04.2009 12:36:52
Ahoj všem, zdravím Vás jako nováček na tomto fóru. Měl bych na Vás zkušené běžce pár pro mě zásadních otázek. Rekreačně běhám,ale můj zájem je spíše v oblasti silových sportů a bojových umění. Jsem,ale astmatik a poslední dobou se mi nemoc začala zhoršovat. CHci tedy začít seriózněji běhat, ale tak aby to mělo hlavu a patu a věděl zda se zlepšuji anebo zhoršuji.Proto chci koupit nějaký lepší sporttester. Jak jsem ale již psal, chci aby byl výsledek tréninku co nejvíce zaměřen na spálení tuků a zvýšení kondice a co nejméně na ztrátu svalové hmoty.
moc se mi líbil G Forerunner 305 nebo Pollar RS 800. U Garminu hovoří pro cena, ale hodně mě tam chybí takové ty serepetičky jako VO2max různé testykondice apod. Chtěl jsem se zeptat jaký model byste volili Vy? Jsou k něčemu ony „serepetičky“ u Polaru nebo stačí Garmin a V02max a podobné věci co Polar nabízí lze vyvolat z paměti přístroje a spočítat v nějakém programu. Prostě bych chtěl svůj trénink posunout na vyšší level. Děkuji předem všem za odpovědi.....
shaby 15.04.2009 19:57:29
By mě docela zajímalo, jak ten Polar měří VO2max… Jinak já mám Forerunner 305 a jsem spokojenej:)
Andrew22 15.04.2009 20:14:26
Já bych zvolil Garmin FR 305 nebo 405. Už kvůli GPS, osobně mám FR 405 a byť nevyužívám všechny funkce, tak jsem spokojen. Podle mě většina serepetiček jde poměrně rychle k ledu…
lada777 15.04.2009 20:35:32
U Polaru to píšou jako Test kondice (měří to VO2max), ale tuším,že pro přesný výpočet je třeba analyzovat i procento kyslíku ve vdechovaném a vydechovaném vzduchu, ne??, Takže, pokud to dobře chápu, tak je to laciný reklamní trik?
Joe_Pike 15.04.2009 21:17:56
Polar to nějak počítá z chodeckýho testu… V tom případě ale ovšem není problém si u garmina takovej trénink naprogramovat a pak si to dopočítat doma z tabulek… (mám doma G305 a spokojenost)
lada777 17.04.2009 16:59:20
Asi je to trochu offtopic, ale co je nutné k přesnému výpočtu VO2max???
shaby 17.04.2009 17:39:21
No nevim, já na změření VO2max chodil na specializovaný vyšetření ke sportovnímu lékaři, takže se mi moc nezdá, že by to šlo nějak jednoduše spočítat doma…
Joe_Pike 17.04.2009 18:42:03
Pochopitelne je to vsechno orientacni… Nekde jsem tu videl i tabulku VO2max podle hodnot Cooperova testu…
shaby 17.04.2009 22:31:22
Aha, orientační… takže něco jako maxTF je 220 – věk… Tak kvůli tomu bych si RS800 fakt asi nekoupil, když navíc stojí o pár tisíc víc než FR305… To bych radši obětoval pár stovek co stojí to vyšetření u sporťáka, jestli to teda potřebuješ vědět…
Joe_Pike 18.04.2009 09:50:52
komplexní vyšetření je pochopitelně jediná možnost jak se dostat k nějakejm trochu reálnejm údajům… Na druhou stranu: Opravdu potřebujem vědět přesnou hodnotu VO2max? Mně to třeba vůbec nechybí… Myslim že FR305 je skvělá věc pro sportovce co jsou tak trošku hračičkové…
Jecminek.Maselnik 18.04.2009 09:56:39
[quote=lada777]Asi je to trochu offtopic, ale co je nutné k přesnému výpočtu VO2max???[/quote] v zásadě nelze přesně spočítat nic. Všechny vzorečky vycházeji z nějaké aproximace na více méně standardním vzorku populace, což znaméná, že na nikoho nepasují zcela přesně a se slušnou pravděpodobností se můžeš ocitnou zcela mimo vypočtené hodnoty (ale můžeš být šťastný typ, který do tabulek sedne přesně). V Garminu není problém cokoli, co máš v polaru od výroby, znáš-li metodiku nastavit jako trénink, podle toho změřit a následně vyhodnotit. Musím říct, že zrovna VO2max bych viděl jako velice problematicky určitelnou věc jenom z tepů. Ale conconiho test jde na garminu (a jistě i polaru) provádět skvěle, vyzkoušeno:-) Jinak ještě jeden faktický rozdíl mezi F305 a RS800 existuje: garmin má gps v těle hodinek, polar má externí pod, který musíš mít někde připevněný. To by třeba mně vadilo.
Joe_Pike 18.04.2009 10:57:50
ad externí GPS pod: Pokud se nemýlím, tak ten gps modul měří jen do cca. 30km/h… Takže na běh je to vpohodě ale pokud bys to chtěl nosit třeba na kolo…
Kladno
Lucínek 18.04.2009 22:13:56
Tak mi dneska odešel můj stařičký SigmaSport PC14 (přes avizovanou vodě odolnost nevydržel pračku ) a hledám taky něco novějšího … sám zvažuji mezi Garmin FR305 a 405. Který z těchto dvou byste volili vy? A proč?
Jinak – je možné do jednoho nebo druhého nahrát předpokládanou trasu tak, abyste jen na hodinkách sledovali, že běžíte „po lince“ a neztratili se? Při dlouhých dogtrecích s tím mám dost problém, musím s sebou kvůli tomu teď tahat těžké PDA s mizernou výdrží baterek, ačkoli výhodou je tam samozřejmě velký barevný displej s nahranou turistickou mapou … ale mě by (v případě hodinek) fakt stačila jen ta čára na displeji, kterou bych sledoval a věděl tak, že běžím správně … a jak dlouho těm garminům ty baterky vydrží? Dá se např. připojit nějaké externí dobíjení? Ten závod trvá podle podmínek často i 15 – 20 hodin a čím pokročilejší hodina, tím větší tma a tak i větší potřeba toho, aby to fungovalo, krátce po startu problém ještě většinou nebývá …
mirek100 20.04.2009 12:18:08
A co úplně nový model z rodiny Forerunnerů: http://garmin.blogs.com/…thletes.html
Kladno
Lucínek 20.04.2009 13:08:27
[quote=mirek100]A co úplně nový model z rodiny Forerunnerů: http://garmin.blogs.com/…thletes.html[/quote] No tak to vypadá opravdu pěkně. Teď jen dostupnost a cena … já bych ideálně potřeboval něco hned, o starý jsem přišel v sobotu. A tohle půjde počítám do Států v létě a k nám čert ví kdy …
ostghost 20.04.2009 18:18:51
310×t je pěkná hračka sám uvažuji ze států není problém možná by stálo za to udělat zkusmo soupis těch kteří o ni uvažují a pak hromadnou objednávku případně ještě lépe z uk je to blíže cena jak vidím se neliší odpadne clo a dph i když i s těmi si jde poradit v uk má model s měřičem tepu stát 264 gbp bez 224 gbp v usa 400 usd resp. 350 usd
že by garmin byla jedna těch mála firem kteří se snaží aby koncovou cenu pro zákazníka byla ± stejná?
Jecminek.Maselnik 20.04.2009 20:39:40
u nového modelu rozhodně nedoporučuji nákup v USA. Já tam parádně pohořel s uplatněním záruky na 305-tku utopenou po asi 5-ti minutách plavání, což podle normy IPC7 měla pohodlně vydržet. UK je v EU, tam koupené výrobky by měly jít pohodlně reklamovat u zastoupení garminu u nás. Uvidím podle ceny u nás, ale skoro určitě ho koupím tady, pokud tedy nebude cena příliš úchylná:-)
Kladno
Lucínek 20.04.2009 20:51:43
Já osobně bych do toho šel … tedy do té UK. Do US se mi moc nechce … nemám s tím zase až tak dobré zkušenosti.
Kladno
Lucínek 20.04.2009 21:20:57
Tak v UK jsem ho objevil třeba tady: http://www.handtec.co.uk/…monitor--hrm- Zvažuji i tu objednávku …
ostghost 21.04.2009 11:00:51
ano presne na ti stranku jsem take narazil – handtec.co.uk
s tim usa to takovy problem neni chce to dobrou firmu a trochu zkusenosti ale ten dealer v uk se i dle hodnoceni na webu zda solidni – trcohu zarazila cena jinde v uka maji byt cenove trochu vyse ale budiz i kdyby od jineho o par liber draz tak se to vyplati. zalozim pozdeji tema k pripadne hromadne objednavce.
mozna ale opravdu mozna by se je mohlo podarit sehnat i zde v cr to budu vedet tak do tydne.
Kladno
Lucínek 21.04.2009 11:39:20
Jak budeš něco vědět, tak se prosím ozvi, jinak si to asi objednám přímo z UK individuálně. Netušíte, kdy to mají skutečně začít prodávat?
ostghost 29.04.2009 13:23:05
k otazce garmin 310×t
nechal jsem se zeptat lidí v sectronu zde na moravě vcelku velkého distributora garmin a údajně má být již na slovensku k dispozici k čemuž se stavím trochu pochybovačně na český garmin jsem psal zatím žádná odpověď
Kladno
Lucínek 29.04.2009 13:45:25
Díky za informaci, docela mi teď sporttester chybí …už aby to tu bylo.
krmitko 29.04.2009 14:33:23
Ahoj, když už se tady probírá ten sporttestr, lze měřit klidovou tepovku jindy než ráno po probuzení, aby to neukazovalo nesmysly? Ráno mě dost často probouzí hladový mimino a to není zrovna ta pravá chvíle na přiložení měřiče :D. Kdyby si člověk třeba na půl hodinky lehnul do klidný lehce zateměný místnosti, dalo by se to použít? Velkej problém bude možná v tom, že se člověku přes den honí spousta věcí hlavou a nemá vygumováno jako po ránu.
Jecminek.Maselnik 29.04.2009 20:29:18
jindy než ráno to nemám moc smysl. Leda bys nakrmil, nechal dítě usnout a aniž by ses najeld, ještě aspoň na 15–20 minut ještě lehl.
krmitko 29.04.2009 20:47:27
skusim udělat par pokusů, už vidim jak potom vyběhnu a zjistim, že mám vybitou baterku :)
Vyškov
Moulin1 29.04.2009 21:23:07
Já bych do toho chtěl investovat trochu méně peněz tak prosím o radu zda je lepší Polar RS100 nebo Garmin Forerunner 50 HR nebo mi poraďtě něco jiného v podobné cenové relaci. Mně ani tak moc nejde o sportester jako o dobré stopky hlavně na běhání a taky na triatlon se slušnou pamětí. Zatím mám zkušenosti hlavně s Timex Ironman, ale ty mi většinou dlouho nevydrží. Sportester mám Sigma levnější model a taky moc spokojený nejsem. Díky.
dadyn 14.03.2010 20:05:52
Čau lidi, taky uvažuju o koupi nějakého sporttesteru. Jde mi o to. Je mi 37 s nadváhou a do teď jsem dělal jen JUDO a maximálně posilovnu. Ale teď mi doktoři řekli, že mám zhubnout. TAk je běh to nejlepší, ale mám strach z toho abych se nepřemáhal. Myslím tím hlavně srdce. Předpokládám, že Garmin upozornit umí, nebo je lepší Polar? V osobních preferencích u mě jasně vede Garmin jen nevím jestli 305, nebo 310? Jaký je v nich rozdíl? Jediné co jsem našel je výdrž baterie.Poraďte mi prosím!!! Musím začít běhat a zatím spíše chodím než běhám. Dále mě zajímá jestli jde nastavit, aby se běhalo jen v aerobní zóně (omluvám se jestli jsem to nazval špatně)?
radon 20.03.2010 11:41:35
Tak už toho mám dost.Asi 6let používám sportester sigma.Nyní mám pc 9 a pc 15.Když jedu doma na trenažeru nebo venku na kole ukazuje je to většinou dobře.při běhu je to ale o nervy.vlastně ho mám k ničemu,proteže to dělá věci,které způsobují,že vlastně neznám hodnoty,které potřebuji.Jak se tepovka dostane mezi 150 a 160,začne to děsně blbnout.bud to ukazuje při různé intenzitě běhu neměnné tepy,nebo tam najednou vlítne třeba 172 a za vteřinu 146.už jsem začal mít mít pochybnost o svém zdraví,a tak jsem zašel na zátěžový test,ktery ukázal,že jsem na tom zdravotně velice dobře 5min jsem šlapal mezi 162 a 169 tepy mezi 320 a 380 watty.Ekg a tlak ok,Proč to při běhu tak blbne???.zátěžový test ukazal,že skutečně tepu méně než je obvyklé,ale kardiolog mi řekl,že je to normální,a že v podstatě je jedno, jestli má někdo max.tepy 190 a jiny třeba 165.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.