Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Články na Běhej.com » ORIENTAČNÍ BĚH: Na kolik vyjde základní výbava? [článek]

ORIENTAČNÍ BĚH: Na kolik vyjde základní výbava? [článek]

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Koty muž 27.02.2009 19:13:00

Ahoj, tak s tou přesností mapy by se dalo polemizovat, jistě jsou i přesnější mapy. V OB mapě nejde ani tak o absolutní přesnost jednotlivých objektů, ale především o jejich věrnost, aby to běžci sedělo a nic nepoznal. Pokud vím, tak se pro mapování používá kroková metoda a ta není jistě přesnější než např. geodetické zaměření objektů. Jinak vhodný článek, myslím, že je dobré vědět, že OB existuje, je to zajímavý sport a mnoho běžců neorienťáků by se divilo, kdyby si vyzkoušeli, co to je běžet v terénu mimo cestu.:-)

avatar

svirda muž 28.02.2009 15:50:22

>> Koty, 27. 2. 2009 19:13:00

Zdravíčko, tvorba map pro OB (a nejen pro něj) je vhodná diskuze na opravdu dlouhé zimní večery. Upřímně řečeno jsem moc rád, že se někdo s podobnou námitkou ozval, v samotném článku jsem nechtěl řešit „nudnou problematiku“ mapování.
Stojím si za tím, že neexistují přesnější mapy, než jsou právě ty pro orientační běh. Ostatně položme si otázku, kdo jiný by potřeboval mít na papíře všechny kameny větší než 1 m, drobné rozhraní porostů, každičké rameno vodoteče apod.?
Doporučuji se podívat na archiv map pro OB (http://csob.tmapserver.cz … server.cz/) a prohlédnout si některé terény např. Českého ráje nebo Kokořínska. Například mapa Supí hora (http://csob.tmapserver.cz … /4562a.jpg) je jasná propagace mravenčí práce mapařů. Metod mapování je celá řada. Určitě si nemyslete, že mapař začíná úplně od píky a vše si krokuje. Základní pomůckou jsou mapové podklady, které se dají získat na úřadech či internetu. Jedná se o různé katastrální mapy, letecké snímky, ortofota apod. Díky těmto mapám může mapař s naprostou přesností překreslit všechny zpevněné cesty, většinu menších cest, pěšin nebo rozhraní porostů. Všechno ostatní se krokuje. (z několika směrů a na sobě nezávislých objektů) Taktéž se k mapování využívá GNSS systému. (GPS)
Pokud by někoho zajímala tato tématika, nechť navštíví příručku Zdeňka Lenharta – Tvorba map pro OB. (http://tvorbamap.shocart. … hocart.cz/)
Orientační běh je skutečně zajímavý sport a je veliká škoda, že u nás není tak populární. Ale pevně věřím tomu, že si seriál o OB najde své příznivce, kteří si orienťák vyzkouší a časem si ho zamilují ;o) 

administrator 03.04.2010 13:32:47

Orientační běh není příliš finančně náročným sportem. Buzola a čip se dají pro začátek vypůjčit a běžeckou obuv se vzorkem má v botníku snad každý rekreační běžec. Jak ale vypadá taková mapa pro orientační běh? Co si má člověk představit pod termínem čip? Kde a za kolik se dají tyto doplňky koupit?


Odkaz na článek
Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.