problém s hamstringy
radon 25.05.2010 12:41:23
Za ty 2roky co jsem přešel z kola na běh mám v podstatě první nepříjemný problém.Poslední měsíc jsem v podstatě trenoval pouze kvalitu,protože chci běžet 10km pod 45min.Poslední 3dny mám pocit tíže a i když běžím pomalu po 15min i bolestivé hamstringy.Nasadil jsem wobenzym3krát 5dražea nevím co dál.Na kole jsem takový problém neznal.Mám si dát uplnou pauzu?to asi nevydržím..Co tedy kolo nebo cyklotrenažér?A co plavání a pára?štve mě to,protože mě čekajídva závody na 10km,a to tuto neděli a další sobotu.Je dobré dělat strečink?je lepší dělat strečink hned cca 10min po doběhu nebo až třeba za 1hod,nebo dokonce večer.Nazory se různí,takže díky za rady
Postrizin
SlavoK 25.05.2010 16:01:17
Hlavne delat strecink zahratych ale ne pretizenych a prehratych svalu. Taky strecin poranenych svalu je osidny, kdyz tak jenom velice jemne aby nedoslo jeste k dalsimu poskozeni. Rekl bych jenom uvolnit napeti ale nenatahovat. Voda, sauna, automasaze – same pozitivni veci, ale zazraky neudela nic. Kdyz ti tady kazdy radi zarazovat i lehke behy a ty na to kasles a jedes jenom kvalitu, tak se nediv, ze telo protestuje…
radon 25.05.2010 17:40:21
>> SlavoK, 25. 05. 2010 16:01:17
máš pravdu…já v podstatě běhám s vyjímkou přerušovaných běhů pouze mezi 4,20min a 5,00min,což asi fakt není dobrý,ačkoliv mě to děsně baví.sice jsem se zlepšil za rok na 5km z 23,50min na 21,55min a na 10km z 48min na 46,10min,ale ve 42 letech asi nejde jen bušit kvalitu.Místo pomalých běhů zařadím 2–3hod vyjiždky na kole-snad to bude mít i regenerační smysl.
Chrudim
PetrCR 25.05.2010 17:43:08
Koncem zimy jsem byl u ortopeda (spíš preventivně), kvůli píchání v místě, kde končí kost pod kolenem na vnější straně. Údajně za to můžou také zkrácené hamstringy, něco mi tam píchnul a řekl dva měsíce klid od běhání, protahovat a klidně zařadit plavání (prsa ale nedoporučuju) a kolo. Po měsící to bylo lepší, dal jsem dva půlmaratony a nějaké další běhy a pár dní před maratonem jsem skončil s ostrou pichlavou bolestí od nártu pod zadek, bolestí při došlapu, problémem ujít bez bolesti a trápení více než sto metrů atd. Nevím, jestli to souvisí s tím předchozím poraněním, ale částečně ozývala bolest i v tom místě. Naordinoval jsem si tedy klid, postupně se to zlepšuje, vyšetření neukázala žádné jiné poškození, po třech týdnech už se to zdá být dobré, ale raději to ještě aspoň týden nechám. Takže jestli už se u tebe projevuje nějaká bolest, doporučuju opravdu pauzu, protože to naprosté vyřazení z běhu i chůze naštve víc než pouhé zvolnění a horší výkon na nějakém závodě.
Liberec
bedrich 25.05.2010 17:51:40
Protahovat, protahovat a protahovat a za tepla, najdi si cviky na netu, tam toho sou mraky, ja s tim byl loni na razovejch vlnach…, pomohlo to, ale asi nejaka pauza by udelala to samy, ale proste to pretezujes a ten sval se zkracuje a chce to cvicit a cvicit, jinak se toho nezbavis, mne to boli defakto porad…, v rozumnejch mezich, ale musim to cvicit jinak je to pak total stopka.
radon 13.06.2010 10:01:54
Příští týden běžím závod na na 10km,který je pro mě dost důležitý.Dnes jsem si dal generálku na silnici.Běžel jsem 6km v tempu 4,33min,ale cítil jsem po celou dobu hamstringy-takové napětí a pocit tíže.Poslední 2km jsem chtěl zrychlit na 4,25,ale ty hamstringy mě tam prostě nepustily,a tak jsem zvolnil otráveně na 4,40min a doběhl jsem ty 3 km.Po treninku jsem hned zařadil strečink.Už nevím co mám dělat,protože jinak cítím formu.V současné době střídám běh s kolem.Včera jsem jel 90km spíše rovinu a kratší švihové kopce.V poslední době mě dost bolí bederka,a tak si říkám,jestli to není od toho.na masáže nohou chodím 2krát týdně a po běhu a večer před spaním strečuji.Je lepší na hamstringy teplo nebo chlad?
Liberec
bedrich 16.06.2010 18:22:00
>> radon, 13. 06. 2010 10:01:54
Urcite teplo aspon u mne, v lete o nich skoro nevim, ale v zime s nema mam docela velky problemy…
delfino 16.03.2011 14:01:01
problém se zadní stranou stehna mám už déle – pravděpodobně od loňska kdy jsem po 14 dnech marodění šel z nuly závod a od té doby se mi to stále ozývá. Teď po sobotním závodu nedělním volnu a pondělní 20km výklusu to bolí jak čert, takové to klasické zutí boty se zavázanou tkaničkou kdy nohu táhnu patou nahoru proti odporu je strašný – vyloženě píchání. Když jsem k tomuto tématu něco hledel uvědomil jsem si jak mě také bolí na stejné noze pod kolenem a to hlavně když třeba minutku sedím v tureckém sedu tak pak tu nohu skoro ani nenarovnám. Začínám se obávat aby tam nebylo nějaké až natržení či mikrotrauma svalu no objednal jsem se na kontrolu k rehabliťákovi … ale až za 14 dní … co teď s tím? běhat neběhat .. asi podle pocitu
efca 16.03.2011 16:37:35
nevim, jestli zrovna ja muzu poradit(uz 2 mesice lecim natrzeny hamstring),ale za me ROZHODNE NEBEHAT!!! ja to sla rozbehat a dost jsem si to tim dodrbala. pokud je to hamstring, tak ten chce klid a teplo(pouze prvni den po urazu ledovat). good luck!
delfino 17.03.2011 06:53:11
po dvou dnech s kapsicinkou uleva obrovska tak uvidim, dam si tyden klid a pak zlehka podle pocitu zacnu, rikam si kdyby to bylo natrzene tak snad ani nechodim .....
Peggy 17.03.2011 07:19:52
Hamstring začal bolet po mém první 25kilometrovém běhu. Zkoušela jsem to taky rozběhat a totál se dorazila. Od té doby konec. Už dva měsíce neběhám. Noha se lepší jen když je v naprostém klidu, což zase nezvládá hlava a zbytek těla (bez pohybu mu tuhne šíje, bolí hlava). Jakmile se začnu hýbat, opět to bolí. Odpískala jsem všechny závody, které jsem měla v plánu včetně mého prvního maratonu.
Bratislava
andyxx7 17.03.2011 09:14:04
ja som mal tiez skratene hamstringy a problemy s nimi spojene a vyriesil som ich ako zatial vsetky neduhy-strecinkom. denne sa venujem strecinku a posilovaniu cca. 1–1:15hod v pomere asi 70% strecink-30%posilovanie. Vyslovene na hamstringy robim 5 cvikov.
Lenda 17.03.2011 09:27:26
Taky válčím s namoženými( natrženými) úpony.Teď se opět rozbíhám.Chodila jsem na rehabilitace a ultrazvuk.Každý den protahuju. Běhání prokládám krátkými úseky chůze a zdá se mi to fajn. Tak po pěti minutách nebo při pocitu,že to začíná táhnout,pár metrů jdu.Na čase to znát není,spíš naopak.
efca 17.03.2011 18:00:24
>> Lenda, 17. 03. 2011 09:27:26
Jo jo, protahovani taky moc pomaha, ale ne ze zacatku, sval si sam rekne, kdy se muze zacit protahovat az prestane tahat:)
delfino 21.03.2011 12:42:38
nějaký tip na protahovačku? dělám jen klasika nohu na lavičku či něco zvýšeného a předklon, popřípadě jen předklon … nic moc objevného >> andyxx7, 17. 03. 2011 09:14:04
Bratislava
andyxx7 21.03.2011 13:10:12
>> delfino, 21. 03. 2011 12:42:38
nechce sa mi to tu vypisovat tie moje cviky, ale z tejto stranky som si vybral relativne jednoduche cviky. http://www.strecink.cz/search.php?…
Bratislava
andyxx7 21.03.2011 20:40:19
>> delfino, 21. 03. 2011 20:07:32
nemas zaco
delfino 25.03.2011 13:35:54
takže rada z rehabilitace: natažené (přetížené) svaly na zadní straně stehen : buď sprchovat střídavě horkou a ledovou vodou nebo do smotaného ručníku nalít vroucí vodu, částečně rozmotávat a tím masírovat stehno od zadku dolů (jen jedním směrem), svaly úplně povolí .. a nebo masírovat ledem (modrý gel v sáčku) až bude noha úplně ledová a následně masírovat horkým – opravdu horkým – ručníkem do tepla a toto vystřídat – je nutné aby Vám s tím někdo pomohl a tohle opravdu zabírá i když moc příjemný to není. Kapsicínová náplast nedoporučena (ač mě pomohla – nebo jsem měl aspoň ten pocit ) Dolgity a Fastumy pomohou jen v časově omezeném horizontu 1 – 3 dní (na tohle namožení). Jinak stále protahovat pomocí ručníku vleže na zemi, nebo u zdi (zadek natlačit ke stěně, noha do pravého úhlu). Jinak doporučil Wobenzym, který by to mohl urychlit.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.