spanok-tuk-svaly
rudo 23.10.2010 03:24:23
tato tema sa stale castejsie objavuje v clankoch a diskusiach jednak pre rast a udrzanie svalov a jednak pre chudnutie, stratu tuku a vrcholne vyrysovanie.
Je to otazka rozhadzania hormonov nedostatkom spanku, v skratke a velmi jednoducho je to popisane tu :
http://blog.holygrailbodytransformation.com/?…
pre tych co nemaju cas alebo nelubia anglictinu :
nedostaok spanku sposobuje rozpad svalovej hmoty a nedostaok spanku zmeni hormony tak ze sa udrzuje za kazdu cenu telesny tuk, zrychlene sa uklada novy tuk a zabranuje sa vydaju energie pri pohybe, tiez sa znacne zvysuje pocit hladu.
Pre rast a posilnenie svalov a rovnako pre palenie telesneho tuku je teda nutny dostatocne dlhy spanok, cim viac tym ljep.
Vieme tiez ze mnohi uspesni vrcholovi sportovci maju zariadeny denny rezim tak ze maju dalsi dotatocny spanok pocas dna, obycajne poobede a umoznia tak po ranajsom tazkom trenigu regeneraciu svalov rast novych vlakien atd, co sa deje iba v spanku a su schopni potom robit 2× denne kvalitny tvrdy trening
pamatnici vedia ze za Cepicku sa bojovalo tak ze sa poobede povinne v kasarnach spalo.
naopak pokial je spanok iba 5–6 hodin je to stav chronickeho nedostatku spanku, je takmer nemozne budovat silnejsie alebo vacsie svaly a je nemozne stracat telesny tuk.
Poznam zopar bezcov ktori pocas obdobia ked nemohli dobre a dostatocne spavat, napriek tomu ze viac behali dost pribrali na vahe – tuk.
Tiez moj nazor je ten ze spanok pred polnocou je ovela hodnotnejsi ako ten po polnoci a ranne dospavanie nie je riesenie, riesenie je odist do hajan co mozno najskor, este pred televiznymi novinami
Valdin 08.09.2011 14:37:31
Tak už konečně vím, kde dělám chybu . Málo spím (7 hodin denně)! Tělo si o spánek říká i přes den, ale v práci to nejde. Zkusím přidat spánek, ubrat sladký a snad se váha pohne dolů.
Majo 09.09.2011 07:40:33
>> rudo, 23. 10. 2010 03:24:23
Tak tomuto docela verim, ale aspon u mna je zatial pred 22:00 znacny problem zaspat .. a samozrejme veelmi casto chodim spat aj po polnoci :/
Ale tak snazim sa s tym nieco robit, clovek sa ozaj citi lepsie, ked ide spat okolo tej dajme tomu max. 22:00 (lepsie skor) … teda aspon u mna to tak urcite funguje, ked uz sa zadari .. mam potom aj mensi problem ist rano behat.
Naproti tomu ked si lahnem nieco okolo polnoci tak sa darmo motivujem a nastavujem budik, proste som tak unaveny ze nevybehnem :o) (i ked silna vola vsetko zdola keby sa chcelo :d)
Zaujimava tema je aj prijem bielkovin pred spanim, ti co zvyknu cvicit a snazia sa o budovanie svalov su casto nauceni, ze pred spanim je dobre zhltnut nejaky ten tvaroh, ci ine bielkoviny, nech sa pomaly uvolnuju a telo moze vo velkom budovat.
Druhy nazor je ze potom kvoli traveniu a funkcii criev ten spanok nemoze byt kvalitny.
S postupom casu sa od varianty 1 klonim skor ku variante 2
belpe 09.09.2011 10:01:08
>> Majo, 09. 09. 2011 07:40:33
He, treba to natrénovať. Bežne si chodím ľahnúť o 21:00, max 22. So zaspaním žiadny problém. A ak náhodou áno, vytiahnem nejaké ľahké čítanie a po pár stránkach spím.
Ideálne je mať pri spaní úplnú tmu a vypnúť všetky elektronické/elektrické zariadenia v miestnosti.
A zobudiť sa vtedy, keď chce telo, nie podľa budíka.
Aj keď u mňa to znamená vstávať o 4:30. Ale aspoň môžem o piatej už bežať.
Potvrdzujem, že kvalitný spánok a odbúranie stresu prispievajú k úbytku telesného tuku.
S jedením väčšej porcie bielkovín pred spaním experimentujem posledný mesiac a nemám pocit, že by bol spánok menej kvalitný. Ale musí to byť minimálne hodina pred zaľahnutím.
Jarča 09.09.2011 11:51:31
Takže víc spánku? Jé to se mi líbí
Postrizin
SlavoK 09.09.2011 11:57:33
S bielkovina pred spanim ma dobre skusenosti, tesne pred zalahnutim staci 10–15g kvalitnych bielkovin a rano sa budim s lepsie zregenerovanymi svalmi. Tych par gramov cistych bielkovin zaspavanie a kvalitu spanku nijak neovplivni – ked tak len pozitivne, prebieha kvalitnejsia regeneracia.
HuhlaVlk 09.09.2011 12:23:16
ja nemam problem s bilkovinou pred spanim vubec, naopak lepe se mi spi. A hlavne kdyz jdu vecer spat s bolavymi svaly rano se vetsinou probouzim v pohode. Nejhorsi vec je jit spat hladova:-)
Praha
anajpo 09.09.2011 12:33:21
>> belpe, 09. 09. 2011 10:01:08
O tohle se snažím-budíka si dávám na nejpozdější možnost, abych se vzbudila sama-to se pak cítím v pohodě, kdežto, když mě vzbudí budík tak tak to prostě není ono a to probuzení trvá dýl. A asi je to fakt-když jsem mohla vstávat jak se mi zlíbí, spala jsem dýl tak 8apůl až devět hodin a byla jsem v pohodě a vůbec netloustla a docela se cpala i bůčkem
Strakonice
VV1967 09.09.2011 12:37:32
Na samu kvalitu spánku má vliv jak usínáme a pak i průběh spánku. Někdo má lehké spaní a někdo spí jako medvěd. Ten kdo lehne a spí, tak mu stačí míň času na spaní, než ten, kdo se převaluje a a spí na půl oka … Např. Napoleon spal 6 hodin denně (z toho jednu hodinu po obědě), ale měl „tvrdý“ spaní. Jeho tělo se dostalo do hlubokého spánku během pár minut. Byl vždycky odpočatý a plný energie. Kvalita spánku souvisí samozřejmě i s jídlem před spaním. Ten kdo se moc nacpe má neklidné spaní – tlačí ho jídlo v žaludku nebo žaludek musí pracovat, místo aby odpočíval. Nejlepší je asi jíst málo a delší dobu před ulehnutím.
Souhlasím i s tím, že když spím někde u rušné silnice, tak zavírám okna … (ale někdy to chce pořádně vyvětrat, aby byl kvalitní vzduch … zima, teplo ap.)
Napsal jsem své poznatky, snad si z toho každej vybere co pro něj patří a jsou jistě i větší odborníci přes spánek …
rudo 09.09.2011 22:39:03
zaujimave ze asi 11 mesiacov si temu nik nevsimol, ja som na to uz davno zabudol. snazim sa zaparkovat do postele medzi 7–8 a budim sa sam po4
ak sa zobudim skor, tak sa donautim na este jednu spankovu fazu
mne sa osvedcuje sa v polovici zobudit trochu pochodit, vyprazdnit nadrz a trochu sa napit, vtedy regeneracia prebieha rychlejsie
Majo 09.09.2011 23:10:32
>> rudo, 09. 09. 2011 22:39:03
NO ja som na to narazil ked som sa hladal nieco o pichani v kolene, tak som zareagoval
„vyprazdnit nadrz“ je pekny pojem … no jedenast hodim, najvyssi cas „zaparkovat“
Černé Voděrady
MartiNo 10.09.2011 20:49:15
>> SlavoK, 09. 09. 2011 11:57:33
„staci 10–15g kvalitnych bielkovin“ … „Tych par gramov cistych bielkovin“
Slavo mohl bys prosím napsat konkrétně, co jsou to ty „kvalitní čisté bílkoviny“, co přesně tedy na noc jíš ? Děkuji
Postrizin
SlavoK 12.09.2011 10:52:59
>> MartiNo, 10. 09. 2011 20:49:15
Je tam 6g kolagenu – to teda neni az tak kvalitni bilkovina mam ji kuli chrupavkam – tak jako preventivne.
5g syrovatkovy protein – tohle by mel byt podle aminokyselinoveho slozeni nejlepsi protein.
4g L-glutamin – to je vlasne jenom jedna aminokyselina, prej ma dobre vysledky po nejakych pokusech na vytrvalcich, ale do budoucna uvazuji, ze ji nahradim sojovym proteinem, ktery ma taky komplexni animo slozeni, jenom ne uplne takovy pomer jako syrovatka.
Černé Voděrady
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.