Nízkosacharidová strava a vytrvalosť
rudo 02.03.2014 21:11:06
>> davidof, 02. 03. 2014 12:44:39
ano NSS strava toto umoznuje a umoznuje tak inu skladbu tyzdnenneho treninku
ovsem okrem treninku metabolizmu teda palenia tukov na energiu atd atd
zostava to este vzdy to svinske, ze tie nohy budu buchat o cestu celych 42km a nejak si naa to musia zvyknut.
samozrejme otaazka bezeeckej techniky to ju dolezita, ale aj tak drazat dobru techniku po cely cas…
malo by ale stacit 1× za 3 tyzdne ist cez 30km
inak by sa dalo vystacit s 2 fazou teda napriklad 2×15 km v tempe maratonu rano a vecer pripadne vecer a hned skoro rano na lacno aj bez predchadzajucej vecere
davidof 02.03.2014 21:38:39
>> rudo, 02. 03. 2014 21:11:06
ty 2 fáze pro mě budou novinka, ale zkusím je zařadit. Jinak je pravda, že když dám 25km na silnici, tak si připadám dost rozbitej, protože jinak běhám spíš v terénu. Dík za odpověď
runtachykard72 02.03.2014 22:17:04
>> davidof, 02. 03. 2014 12:44:39 jasna,pridus ked je to v pohode,šetríš pohyb aparát.Bez debaty.Bežte menej a rýchlejšie,pokojne aj do 30.
tiborw 03.03.2014 08:17:05
>> runtachykard72, 02. 03. 2014 22:17:04
davidof, 02. 03. 2014 12:44:39 jasna,pridus ked je to v pohode,šetríš pohyb aparát.Bez debaty.Bežte menej a rýchlejšie,pokojne aj do 30.
Tak tomuto nerozumiem. To bolo po slovensky ?
rudo 03.03.2014 09:34:23
>> tiborw, 03. 03. 2014 08:17:05
igen
Praha-Dalejské údolí
oblivion 03.03.2014 13:57:06
>> rudo, 02. 03. 2014 21:11:06
něco podobného (1× za 2–4 týdny 30–40 km) jsem nedávno někomu soukromě radil – ať se vykašle na obvyklé tréninkové plány, kde je tak dlouhý běh zařazen každý týden… přestože ten dotyčný není na NSS
Brutto 03.03.2014 15:13:22
Hmmm tak ja mam 30+ beh kazdy tyzden, ale to hlavne kvoli tomu, ze ako som zacal obmedzovat sacharidy v strave, zacalo ma to nesmierne bavit. A to hlavne z toho dovodu, ze prvych 10 km ako-tak, druhych 10 km to uz ide lepsie a tretich 10 priamo lietam a necitim ziadnu unavu a keby som sa nedrzal (ved predsa ide o pomaly beh) tak bezhlavo zvysujem tempo. Tieto stavy som pri dlhych behoch, pokial som zral sacharidy nikdy nemal. A teraz mi poviete ze to mam obmedzit na 1 x do mesiaca? :))
P.S.: Rudo: Ja som bol doposial v tom, ze morske riasy maju oproti inej klasickej listovej zelenine omnoho viac sacharidov…
Praha-Dalejské údolí
oblivion 03.03.2014 17:21:31
>> Brutto, 03. 03. 2014 15:13:22
Ad řasy: v sušeném stavu trochu víc, ale nijak moc – srovnávej se sušenou zeleninou. Nesušené řasy mají 90 % vody, sušené 10 %.
Ad dlouhé běhy: není nutné je omezovat, zvlášť, když Tě baví; mělo to znamenat jen to, že není nezbytně nutné je zařazovat každý týden, zvlášť pro někoho, kdo jinak běhá málo a mohlo by ho to odradit…
v Tvém případě by ale bylo lepší to rozdělit na 2 běhy – sám podle pocitů popisuješ, že první půlka za moc nestojí, tak je právě na ní co zlepšovat… ale to jen z hlediska efektivity, dobrý pocit je také důležitý
jm1 03.03.2014 17:42:06
>> oblivion, 03. 03. 2014 17:21:31 …Ad řasy: v sušeném stavu trochu víc, ale nijak moc…
Namátkou Wakame a Kombu. : „The carbohydrates inPhaeophyceae, containing soluble fibres of alginates, laminarans, fucans and insoluble cellulose, are indigestible by man“
rudo 03.03.2014 21:35:38
to je pointa ze tie riasy podobne ako huby a ine dreviny maju vlakninu ktora sice v tabulka predtsiera ze je sacharid, na oklamanie triedneho nepriatela ale je to v zaludku nestravitelne co odborne texty nazyvaju – idegistibele by the men
a o to nam ide ako clovek z toho nemam kalorie mam z toho len dolzeite minerali v kombonacii podobnej ako je v ocenaksej vode odkial ako ludia pochadzame (ahoj delfin) sorry pre Darwinovcov co zase z tej opice)
ale tie vlakniny su prave potravou pre nase zdrave crevene bakterie a tie musime straavou zivit pretoze tvoria 90% vsetkcyh zivych buniek v nasom tele, my sme v podyate len tych 10% tvoriacih ten obal pre obsah creva, haha. a tie crevene balkterie ak su spravne zivene nam daju zdravie energiu a mnohe ziviny prre nas vyrobia
ak su nie zivene a dovolime napriklad cez muku a cukro aby tam vyrastli nepriatelske okupacne armady zlych bakterii tak nam to da slaoboist choroby a nedostaok ziviin pre ten zvysny 10% ludsky telesny obal, jedna z veci ktora sa alebo tvori alebo netvori je napriklad B12
Brutto 04.03.2014 08:36:04
>> oblivion, 03. 03. 2014 17:21:31
Dakujem. Jasne, neprestanem s tym, kedze ma to bavi :) Je pravda, ze tie prve kilometre idu pomerne tazsie asi aj kvoli tomu, ze na tieto behy chodim hned po zobudeni. A ja to mam s tym prebudzanim take zlozitejsie :) Ale pracujem na tom :) K tym riasam, to mate pravdu, to ma nikdy nenapadlo. Ozaj, vsetka vlaknina sa vlastne nezaratava do sacharidov? Cize teoreticky, ak mam na Foodlogic vypocitane za den 78 g sacharidov a z toho je 13 g vlakniny, tak za den skonzumujem v podstate 65 g sacharidov?
rudo 04.03.2014 09:48:11
>> Brutto, 04. 03. 2014 08:36:04
ano z tych tabuliek treba vlakninu odratavat.
pritom treba vediet ze mnozstvo sacharidov v zelenine a ovoci sa meni podla stupna dozrievania, tazke nie je mrkva ako mrkva a zeleny banan je prakticky cista vlaknina a hnedy banan je prakticky cisty cukro takze tabulkovy udaj je vlastne take nic mozno sa na to trafi banan v urcitom stupni zltosti
Brutto 04.03.2014 10:38:14
Ano to evidujem dakujem. Kedze u nas sa takmer vylucne daju zohnat babany iba zlte, banan som nejedol uz aspon dva roky :) Inak som doteraz pocital sacharidy aj vratane s tou vlakninou, ale nejak mi to nevadilo :)
Bratislava, Ruzinov
PALOsvk 04.03.2014 11:10:53
>> Brutto, 04. 03. 2014 10:38:14
Hmm, zaujimave. To ja som mal skusenost, ze vo vacisne obchodv (SVK,CZE,NEM,SWE) su praveze vsetky banany zelene. Kazdopadne moj priemer jedenia bananov je za posledne roky 1,5ks/den a nemozem sa stazovat na nejake problemy
Brutto 04.03.2014 11:14:22
No ja som to aj zle napisal. Ani nie tak zlte ako hnede :)
České Budějovice
PaKo 04.03.2014 13:53:55
>> PALOsvk, 04. 03. 2014 11:10:53
Já si koupil minulý týden ve Španělsku banana macho. Bylo to velký, zelený a … rozhodně ne sladký. Nejvíc to bylo trpký. A to tak, že jsem to nedojedl ani s pomocí 85% čoko. Troufnu si odhadnout, že to byl ten případ téměř 100% vlákniny.
davidof 04.03.2014 19:35:53
>> Brutto, 04. 03. 2014 10:38:14
takže na NSS už běháš 2 roky? A byl nějaký vývoj (kromě pár prvních měsíců), nebo od začátku perfektní? Já totiž zatím takhle běhám 3 měsíce, tak na co se mám těšit…
Brutto 05.03.2014 07:41:03
Nie, dva roky urcite nie. Pred dvoma rokmi som bezal v podstate len na sacharidoch, bol som presne ten oblbnuty bezec, ktory si myslel, ze bez energetickeho gelu alebo jontaku neda ani polmaraton :) Ja som zacal postupne s redukciou sacharidov, tak spontanne, najprv pekarenske vyrobky, potom ostatne. Na NSS beham priblizne pol roka, ak sa to tak da povedat. Hoci to nie je uplne ta striktna NSS ako tu drzia niektori (sacharidy mavam denne tak do 70 g, nabeham zhruba 80 – 100 km na tyzden). Podla mna len ten zaciatok bol taky cudny. Teraz je to vsetko super. Ak na tom ficis uz 3 mesiace, tak si za vodou, podla mojho nazoru :)
davidof 05.03.2014 08:13:46
>> Brutto, 05. 03. 2014 07:41:03
Aha, já jsem reagoval na informaci, že jsi nejedl 2 roky banán Já jsem právě taky začal postupně kvůli zhubnutí, takže přechod pak nebyl tak ostrý, ale stejně když jsem pak běžel poprvé do kopce, tak jsem nahoře skoro nevěděl co se děje. Teď už to je super, tak se snad rychle spraví i ta okostice, abych nemusel začínat od začátku.
davidof 05.03.2014 17:21:47
>> olark, 05. 03. 2014 16:24:51
energeticky ho nahradíš tukem, pokud máš na mysli na co si dáš sýr, tak se tu před pár stránkami řešila výroba krekru ze lněných semínek s přísadami. Jinak sýr jedině do salátů nebo do omelet a tak. Recepty jsou třeba na stránkách s paleostravou.
rudo 05.03.2014 21:34:06
>> olark, 05. 03. 2014 16:24:51
moja strava je teraz asi 90% zelenina
inak pojem nahradit pecivo vo mne vyvolava reakciu – ze aha tak pecivo mi skodit nebude, tak cim si poskodim ? jed na potkany ?
myslym ze prilis vela ludi stale veri ze clovek je parna lokomotiva a potrebuje do seba vyhrevne kalorie
Brno
Petr Kaňovský 05.03.2014 22:16:45
>> rudo, 05. 03. 2014 21:34:06
Chceš říct, že pokud dle kalorických tabulek pečivo tvoří 1/5 mého celkového energetického příjmu (olark na tom bude asi podobně), tak ve skutečnosti je jeho energetický „přínos“ pro organismus menší, takže při jeho vyřazení by olark nezačal ještě více hubnout?
Jinak, s tou „správnou“ hmotností může být beztak problém. Pokud olark zhubl za rok 16 kg a dostal se na 73 kg, tak to klidně může znamenat, že aktuální váha je pro jeho běhání OK, či by mohla být ještě níže. Bohužel však společenské mínění je nastaveno jinde, a nižší váha vyvolává různé řeči, dokonce i od lidí, kteří se běhu věnují, natož od lidí, kteří se běhu nevěnují.
rudo 05.03.2014 22:28:12
>> kanovsky, 05. 03. 2014 22:16:45
nehovoril som o energetickom prinose
o prinose pre zivit zdravie a sportovu vykonnost
ak sa hramena kalorie a nutime telo ist podla kalorickej rovnice, tak v tom pripade sa najdu kalorie inde
z blizkej kategorie sacharidovej to bude pohanka, celozrnna ryza, pripadne z uplne inej kategporie mozme dat kalorie cez tuk, alebo oklukou cez vlakninu zo zeleniny a podobnej stravy
myslym ze otazka " nahradit pecivo" bola zcasti mechanicka alebo konstrukcna v zmysle
nemam naco natret syr nemam na co natret maslo, nemam na co polozit sunku a podobne
pripadne ak sa berie jedlo sso sebou nemam si medzi co polozit rozne ine potraviny
naprikald ked ssi ludia beru so sebou jedlo medzi chleba alebo dnu do rohliku
pri takom rozmyslani ludia nevedia ani zjest parok, lebo ak to niekam nemozu strcit nemaju hot dog, ked teda nemozu pouzit ten rohlik
Brno
Petr Kaňovský 05.03.2014 22:39:20
>> rudo, 05. 03. 2014 22:28:12
Reagoval jsem na ten poslední odstavec: „myslym ze prilis vela ludi stale veri ze clovek je parna lokomotiva a potrebuje do seba vyhrevne kalorie“, jinak děkuji za dovysvětlení.
Ondřej S. (aka
poohDA)
05.03.2014 22:48:51
*>> davidof, 05. 03. 2014 17:21:47 … Jinak sýr jedině do salátů nebo do omelet a tak. *
Proč?. Mně sýry při mých pokusech na lidech (na jednom) vyhovují. Dají se vzít do ruky a jíst. Že nemám pečivo mi vlastně překvapivě vůbec nevadí. Takový Hermelín s máslem… (Ale nesmí mě u toho nikdo vidět.)
rudo 05.03.2014 22:49:16
>> kanovsky, 05. 03. 2014 22:39:20
jj, to je ale uz trichu vyssi koncept vychadza z modelu ze parna lokomitiva – diesel, benzin elektricka, fotonovy pohon…
takze pre cloveka:
cukor – tuk – elektrochemicka energia – svetlo –
kde teda zadne vyhrevnio kaloricke rovnice nefunguju ale pokial sa stale hrame na cukrove enrgie tak nevidime co je dalej mozne
ako kd sa rusnovodic z parnej lokomotivy odmietol preskolit na dieselovu alebo elektricku
rudo 05.03.2014 22:50:59
>> poohDA, 05. 03. 2014 22:48:51
jedlo by mala byt sukromna vec nemalo by sa jest nikdyu v spolocnosti a koncept verejnych restauracii je proti ludskosti
malo by to byt ako sex v slovenskom filme, najprv sa zhasne a uz nikdo nic nevidi
Brno
Petr Kaňovský 05.03.2014 22:55:07
>> rudo, 05. 03. 2014 22:49:16
Olark psal, že vyhozením pečiva by mu vznikl deficit, takže by dále hubnul, což nechce. Odpověď v 22:18 mu dává za pečivo rozumné alternativy, protože kdyby pečivo ničím nenahradil, tak by asi měl pravdu, že? Z elektrochemické energie či ze světla by netrénovaný jedinec asi žít nedokázal?
Ondřej S. (aka
poohDA)
05.03.2014 23:01:46
>> rudo, 05. 03. 2014 22:50:59
Anonymní veřejnost v restauraci mně netrápí, tam jím tak jednou za uherský rok. Mám na mysli právě společné stolování s blízkými, tedy to v tom soukromí. A když pak někdo přijde s tím, že to společné jídlo nejí, že má vlastní extra buřty, tak to komplikuje jednak přípravu jídla a jednak vztahy.
(sex je taky soukromá věc, ale ve dvou je to lepší.)
Praha-Dalejské údolí
oblivion 05.03.2014 23:03:40
>> olark, 05. 03. 2014 16:24:51
Moc nechápu, proč potřebuješ nějaký „nosič“ masa či sýra. Pokud Tě jídlo nudí, tak ho víc střídej. Osobně nemám problém používat jako „nosič“ krajíc sýra či tvarohu. Navíc NSS není o tom, cpát se bílkovinami.
- sushi: 32% smetana, avokádo, marinované tofu, zarolovat do nori
- křenové rolky: uzený eidam plněný křenem a lučinou
- mix 4 sýrů: některé z nich rozehřát, posypat hrubě mletým pepřem
- studená polévka: rajské pyré, 1–2 dl oleje, sojová omáčka, semínka
- bobulový mix pro radost: mražené maliny, jahody, borůvky, brusinky
- ořechový mix: vlašské, makadamové, pekanové, pistácie, plátky kokosu
Je spousta druhů sýra či tvarohů, spousta druhů masa, každý má jinou chuť, není to nuda. A když, tak jsou tu ořechy, semínka, zelenina s olejem. Neuvádím úmyslně žádné extra recepty, ale to, co lze v práci připravit do 5 minut. Čas ani práce nejsou dostatečná výmluva. ;o)
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.