Nazory na urcite jedla
Králův Dvůr
CFox007 18.08.2011 08:53:09
Ahoj,
je tu vela odbornikov ohladne vyziva, tak by som vas poprosil aby ste sa vyjadrili, ake mate nazory na nejeke jedla, popr. to odovodnit. Teraz ma napadaju iba dva, kedze som uz o tom uvazoval, casom mozno doplnim o dalsie:
- krupicova kasa ako ranajky ci svacinka. Samotna alebo nejak uchutena (resp. ako) ano ci nie
- sojove rezy ako svacina napr.
diky moc za vase nazory |
belpe 18.08.2011 09:38:21
Ahoj,
každý „dietológ“ z tohoto fóra (vrátane mňa) Ti odpovie niečo iné, pretože univerzálna pravda a jediný správny spôsob stravovania neexistuje.
Mne (nemusí fungovať u iných) zmenilo život k lepšiemu úplné vyradenie obilnín a všetkých výrobkov z múky. So strukovinami to nepreháňam, ale sóje sa nedotknem.
Takže môj názor na tieto dve jedlá – hlasné nie.
rudo 18.08.2011 09:53:19
jednoducha odpoved : suhlas s tym co napoisal Belpe
zlozitejsia odpoved : zalezi od toho co tie dve jedla nahradzaju co by si jedol miesto nich
ak krupicova kasa doma uvarena nahradza komercne muesli zmesi – chemia cukor vyprazene kukuricne aleboi ine lupienky stuchnute orechy atd co vsetko do toho daju
tak jasne ze krupicova kasa je ovela lepsia
ak uz ju jes, tak odporucam to vyuzit na prisypanie co najviac skorice a pripadne kakao, kakao koli mineralom a skoricu koli regulacii cukrov a inym dolezitym mechanizmom (uz si ich ani nepamatam)
pokial sojovy rezen nahradi bravco alebo kacicu tak OK
ale inak sa soji vyhybam
Drahoš 18.08.2011 09:59:10
Ahoj, ja mám práve v deň pretekov obvykle na raňajky krupicovú kašu a sójový suk si dám tak polhodinku pred štartom ( ale nie som žiadny dietológ a možno robím chybu ). No a pred posledným pretekom, Vnorovskou desinou, som si dal 2 hodiny pred štartom v obci Hluk gulášek s 5 knedlíkmi a pri behu som to necítil (42:51). A poznám bežca, čo si dá štvrť hodinku pred štartom maratónu tučnú klobásu ( má odbehnutých > 200 maratónov a poznáš ho aj Ty ).
Drahoš 18.08.2011 10:01:40
>> rudo, 18. 08. 2011 09:53:19
Ano, do kr. kaše si dávam kakao aj škoricu.
asdfgh 18.08.2011 10:02:06
a to já naopak (belpe) považuji obilniny za dobré, kvalitní potraviny. Luštěniny stejně tak a dá se říci, že tvoří velkou část mého jídelníčku. Na krupicové kaši k snídani nevidím nic špatného, ovšem ne tu instantní s tunou másla, lepší je, dle mého, vařit přímo z krupice, jíst se skořicí nebo mandlemi, lněným semínkem… – stejně tak jím ovesnou kaši, kterou mám radši. A sojové suky nebo řezy jím sem tam k svačině, je to lepší, než si dát jinou sušenku…
belpe 18.08.2011 10:03:51
>> Drahoš, 18. 08. 2011 09:59:10
tučnú klobásu namiesto krupicovej kaše – kedykoľvek
belpe 18.08.2011 10:10:55
>> sklenicepudingu, 18. 08. 2011 10:02:06
veď preto zdôrazňujem, že u každého je to inak.. ja som celý život baštil chlebík, cestoviny, ovsáky, celozrnné výrobky a zhoršujúci zdravotný stav som považoval za starnutie.
8 mesiacov bez chleba, obilia atď. plus viac tukov a bielkovín na úkor sacharidov a je zo mňa nový človek.
asdfgh 18.08.2011 10:22:32
>> belpe, 18. 08. 2011 10:10:55
jj, každý to má jinak…;-) i když já jsem myslela spíš než pečivo zrna… oves (jako příloha) podobně jako rýže, bulgur, jáhly, špalda, kuskus…:-)
Králův Dvůr
CFox007 18.08.2011 10:42:41
diky vsem za nazory
>> rudo, 18. 08. 2011 09:53:19
Rudo, len pre upresnenie, sojove rezy nemaju nahradit nejake maso, ja som mal na mysli tie tycinky
klarusjaa 18.08.2011 10:56:31
>> pam65, 18. 08. 2011 10:47:01
Krupičná kaše je moje oblíbené předzávodní jídlo. Tedy né přímo před závodem, ale večer před ním. Tak do hodinky po spořádání totiž musím nutně na ona místa:-)
Sojový suk mi nechutná takže jeho výhody y nevýhody nezkoumám.
PeterFabok 18.08.2011 16:15:39
ja mam velmi rad kasu z kukuricnej krupice posypanu kakaom bez cukru s kuskom masla pri vareni. ked si ju telo vypyta,vtedy mu ju dam. hotovo.
ta sojova tycinka mi pride sojova len preto,ze ju nejako museli nazvat
mephysto 18.08.2011 21:41:48
a co hovorite na take fajne jedlo co mi tu na juhu slovenska casto jedavame, Leco[ http://cs.wikipedia.org/wiki/Le%C4%8Do ] ? :)
rudo 18.08.2011 21:56:43
>> mephysto, 18. 08. 2011 21:41:48
Leco ? ja hovorim : mnam
robim ho takmer denne, bez zivocisnych bielkovin ale obohatene o dalsie zeleniny a najme o mnozstvo zelenych listov (spenat silver beet a vselico ine)
Taketo leco teraz jedavam niekokokrat denne v snahe doplnat draslik
rudo 18.08.2011 23:50:28
soja : oficialna studia : ziadny prinos, negativne ucinky
Králův Dvůr
CFox007 19.08.2011 12:55:00
co napr kuskusso zeleninou? Zelenina uvarena a k tomu pridat kuskus a dovarit to cele spolu. Ano ci nie?
Postrizin
SlavoK 19.08.2011 13:06:01
A co takto medium stejk na grile a v pahrebe opecene zemiaky s cibulou?
Černé Voděrady
Králův Dvůr
CFox007 19.08.2011 14:22:39
>> SlavoK, 19. 08. 2011 13:06:01
namiesto toho ze tu vtipkujete, radsej mi porad ako spocitat, zmeriat % tuku v tele
belpe 19.08.2011 14:25:25
>> CFox007, 19. 08. 2011 14:22:39
súhlasím so steakom. aj namiesto krupičnej kaše.
načo je Ti potrebné vedieť percento tuku? chystáš sa na kulturistickú súťaž?
každá metóda ukáže iné číslo.. najjednoduchšie je pozrieť do zrkadla.
Králův Dvůr
CFox007 19.08.2011 14:59:44
>> belpe, 19. 08. 2011 14:25:25
nie, nechystam sa, ale rad by som vedel a sledoval ako som na tom. Momentalne neviem, ci je to 25,20 ci 15% akurat vidim ako sa meni moja hmotnost ale pritom by som chcel aby sa mi znizilo zaroven aj % tuku, takze by som to cele hmtnost,% rad monitoroval alebo nastavil nejake ciele.
ale to sem nepatri, na to je uz zvlast vlakno
Postrizin
SlavoK 19.08.2011 15:22:30
>> CFox007, 19. 08. 2011 14:22:39
To nie je ziadne vtipkovanie. Jednak moj navrh jedla neobsahje takmer ziadne tuky. Zato obsahuje vyskokvalitne bielkoviny s kompletnym aminokyselinovym zlozenim A tiez sacharidy v komplexnych i jednoduchych formach. Dalaj veke mnozstvo zeleza a dalsie dolezite mineraly.
Mam aj navrh pre vegetarianov, nedostatok zeleza nahradza ale vecie mnozstvo vapnika: Bryzndzove halusky, nesetrime ani bryndzou ani kyslou smotanou. (Bohuzial tu je obsah tukov dost velky, ale tak maratonci to spalia.:)
rudo 19.08.2011 21:36:39
>> SlavoK, 19. 08. 2011 13:06:01
A co takto medium stejk na grile a v pahrebe opecene zemiaky s cibulou?
vyber vychdozich potravin moze pre niekoho byt OK ale forma upravy zu nie je pre nikoho OK..
podstata je v teplote pri vareni, pokial viem zabezpecit do 100 stupnom celzia, tak mam vyhrane
to sa da samozrejme iba varenim vo vode, cize maso uvarit vo vode zemiaky uvarit vo vode a cubulu uvarit vo vode, to ano
je to perfekt varene zvlast (hovadzina s chrenom…
ale vsak to vsetci pozname aj v tej efektivnejsej forme, vola sa to gulas, pripadne gulash a da so to vo velkom kamennom ci zeleznom hrnci varit aj vonku v prirode.
Co sa udeje s masom zemniakmi a v podstate so vsetkym co obsahuje sachatidy skroby proetiny a aj tuky a vari sa to pri teplotach 200 a viac stupnov – teda pecenie prazenie atd
skroby sa premenia na chemikaliu ktorej strasidelne chemicke-italianske meno si neviem na rychlo spomenut, ale jednoducho povedane su to tazke carcinogeny ( sem patria vsetky druhy cipsov chips, zemiakove kukuricne kukuroicne pukance…)
zivocisne bielkoviny pri vysokych teplotach tiez menia svoju chemicku strukturu a ludske telo z toho nevie vydolovat takmer ziadne uzitocne aminokysleliny a jedenie spaeceneho maso moze mat za nasledok nedostatok aminokyselin teda bielkovinove hladovanie ale telo sa musi vysporiadat s mnozstvom tej nestravitelnej hmoty a to nedokaze bez nasledkov
Ked sa uvadza v tabulkach ze kolko roznych aminokyselin je v masa a medicina tvrdi ze to zloezenie je kompletny aminokyselinovy profil a ze begetaraini to nedostavaju a musia kombinovat atd, tak tie tabulky uvadzaju zlozenie suroveho masa, nie speceneho.
Tatarak ?
Postrizin
SlavoK 19.08.2011 21:46:23
Tatarak mam tiez velmi rad, ale uz i zohnat maso na dobry stejk za rozumne peniaze je umenie. Proti gulasu taktiez nic nenamietam.
Zábřeh
pancha 19.08.2011 22:03:12
>> SlavoK, 19. 08. 2011 21:46:23
já bych si kolikrát i připlatil, ale není moc na výběr, když chce člověk svíčkovou, aby si ji pomalu objednával týden dopředu. Taky ochota a zájem řezníků/prodavaček nic moc. Nejčastější odpověď na otázku: „budu vařit to a to, jaké maso mi doporučíte?“ – „Máme přední a zadní!“
HuhlaVlk 19.08.2011 22:45:16
Tak na toto si ja nemohu vubec stezovat. Mame zarucenou dodavku primo do domu, napisem kolik jakeho masa chcem a to od hovezi svickove, po vepr panenku atd a mame to vzdy cerstve a pekne mlade maso. „zadnou starou kravu“. No ale chapu, ze kdyz clovek nema pobliz nic takveho a musi se spolehnout na obycejne kramy, je to znacny problem.
ja zas ten tatarak neumim udelat:-( Leda ze byste me ho nekdy naucili, ja dam maso a vy znalosti pripravy:):-)
mephysto 20.08.2011 19:06:31
co tak namiesto cipsov kazdy vecer par strucikov cesnaku :) liecil som si tak zapal na lavom chodidle, sice som 3 tyzdne smrdel, ale prinieslo to svoje ovocie :)
Praha
EvženGe 20.08.2011 20:00:12
>> HuhlaVlk, 19. 08. 2011 22:45:16
Když dáš maso a já znalosti, tak jsem dnes u Tebe doma. .
Až se někde na závodě potkáme, tak to proberem.
Šumperk
Kachnina 22.08.2011 09:02:00
Zajímalo by mne, co si myslíte o medu. Je zdravý nebo ne? Miluji totiž oříšky s medem. Ujíždím na para, které nasekám, smíchám s medem a jen tak sním. Jsem schopná takhle sníst celý pytlík para (150g) a k tomu půlku sklenice medu. Asi nic moc dobrého, že?
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.