Triatlonová sezóna 2013
bjerndi 15.11.2012 19:52:03
Tak začalo se se závodama v Německu a v Evropě. Myslím, že účelem nebylo sklouznutí k tomu hledat nejlevnější závod… Já dal pouze příklad organizace závodu na 4 dny a to AR a jeho ceny, nic víc nic míň. Jitřit diskuzi jsem nechtěl ani nechci, jen jsem prezentoval můj názor na výši startovného :)
ironman 15.11.2012 22:20:05
Jenom kratce, nestiham. V Polsku ziju a bavim se tu s lidma z TT, cenu dlouhych TT v Polsku tu lidi extra neresi. Fakt sem netahejme nesmyslny zavody typu B7. To je jeden o voze druhy o … Cena je takova jaka je, levnejsi alternativa v blizkem okoli Evropy neni (Bigmana nepocitam :)) Sponzory dlouhy TT nezajima a pokud nemate zname, tak Vam na takovy zavod nikdo neda ani korunu, takze hesla typu, ze svaz se ma postarat jsou uplne mimo. Svaz nema sanci nekoho sehnat.
moraviaman 15.11.2012 22:31:25
Tak prozměnu zase začnu tim zahraničím
- mam pocit, že extremni běžecke zavody v zahraničí jsou take levnější než ty „Ironmeny“, ale to si nejsem 100% jisty jestli všechny (okolo Mont Blancu, cca 160 km) stoji 150 euro. Duvod je ten, že triatlon je na pořadani naročný tim, že pořádate vlastně 3 discipliny + depa.
2)Ja sam vim, že by závod šel udělat o mnoho levněji, ale nechci. Chci tomu zachovat nějakou uroven a posouvat zavod dal, určitě by šlo nahradit zábrany lykem, které bych zadarmo dostal z mlekarny na balení mleka, sanitku nahradit sestrou z Červeneho kříže, energeticke gely a tyčky nahradit tatrankama. Iontak nedavat do bidonu, ale do plastových kelimku (nebýva nahodou toto na těch cyklo maratonech), depo mit z lešení , misto funkčního trička ( http://www.klimatex.cz/…n-aneta.html ) mit obyčejné bavlněne, místo dvouchodove večeře kde si závodník muže vybrat ze sedmi druhu jidel, dat v cíli gulaš, ale bylo by toto spravne ? Ja mam pocit že ne, ja to tak urcite nechci a toho se drzim. 3)Štafety, ano v otrokovicich jsou stafety ořezany, sice ne od bodu startu do cíle, to maji servis stejny jak jednotlivec, ale třeba dostavaj obyč triko a nemivaj stravenku na jidlo a levnější medajli. Ale taky platí mene.
- Sponzoring, bohužel ani ja ani svaz nema za sebou nekoho tak sikovneho, jako je třeba Česka sportovni, kteří jsou schopni nalít miliony do sportu, at je to fotbal, tenis, nebo rychlobrusleni. Bohužel asi ani ne ty spravne kontakty na politika, kterí mají ty spravne paky na polostatni podniky, jako jsou Česke drahy nebo Lesy ČR. Nikomu z nas nikdo nebrani založit si svuj oddíl a sehnat si par partneru a častečně si startovne z tohoto uhradit.
5)Počty startujicích-tak dva roky zpět jsem zde uveřejnil počty startujicích na nehlavičkovych ironmenech a Otrokovice si nevedly vubec špatně, nad 200 startujicích v závodu opravdu moc nebylo. Strop, ktery si myslim, že by mohl v počtu startujicích v Otrokovicich byt je cca 280, nebot Ironmanu v blizkem terminu v okoli je moc. 6)A timto vas nepotěším – i kdybych sehnal nejakeho bohateho sponzora, tak bych určitě startovne nesnižoval, ale ty penize bych nalil do zavodu, aby se mohl ještě zdokonalit (sekurity na křižovatkach, doprovodný program…).
bjerndi 15.11.2012 22:47:09
>> moraviaman, 15. 11. 2012 22:31:25
Na tohle něco těžko namítat. Souhlasím a pochybnosti o ceně jste mi docela dobře vyvrátili
quassar 16.11.2012 00:19:44
Jo pokud bude takovej pristup vsech okolo triatlonu tak necekejte, ze to bude oblibenejsi a masovejsi sport, coz je skoda, protoze potencial na to ma. Omlouvam se, ale startovny 2200 mi prijde opravdu prestreleny a ac jsem letos poprve chtel jet czechmana, tak ho nepojedu a to jen kvuli tomu, ze si proste dva zavody v jednom mesici za startovny temer ctyri tisice nemuzu dovolit. Na druhou stranu mi tu prijde ze vam je to v podstate sumak a ani moc nestojite o nejaky novy spoluzavodniky a o nejakou zmenu.
K poradateli: upravte si aspon to datum na webu, napiste tam par cancu ze pripravujete novej rocnik a napiste treba par veci na facebook. Nestoji to ani korunu a verte ze to prinejmensim na prvni pohled dava najevo ze o zavod mate zajem. Tedka co clovek prvni vidi je vyse startovnyho a to opravdu naladu neprida.
Jinak me odpoledne napadlo, pojdme se spojit a zkusit usporadat treba nejakou pulku?
quassar 16.11.2012 06:30:53
Ta poslední výzva nebyla k pořadateli Moraviamana, ale spíš k ostatním spoludiskutujícím/závodníkům. :)
Liberec
Advid 16.11.2012 08:10:55
quassar: Myslíš nějaký triatlon kolem hnoje?
Jirka Daněk: Ale v depu z lešení nepadají ostatní kola, když jiný závodník nešetrně vyndá to své. Ale to je snad jediná věc, co mi na tom vašem depu vadí. Zase je ale přehlednější pro diváky a kamery.
quassar 16.11.2012 08:21:37
No klidne pulka kolem hnoje :) Na rozdil od jednoho z vyse diskutujicich si myslim, ze pulek je tady zoufale malo.
Liberec
Advid 16.11.2012 09:38:39
Podle mě je jich dost. Ani bych nechtěl jezdit půlku každých 14 dní. Ale chápu, že když někdo chodí beskydské sedmičky, tak se mu to pak kryje a zdá se mu těch půlek málo.
Jinak asi není žádná prdel najít dostatečně dlouho trasu s kvalitní silnicí, ale zároveň, aby to bylo všechno na pravdou ruku a dostal jsi povolení k závodu.
quassar 16.11.2012 09:49:04
>> Advid, 16. 11. 2012 09:38:39
Me napadla celkem slusna silnice mezi ceskym dubem a mnichovo hradistem, jen tam neni kde plavat.
Ja at pocitam, jak pocitam tak vic jak ctyri nenapocitam. Z toho je jedna v praze a v praze si triatlon nedokazu predstavit, obzvlast takhle dlouhej. Ale mozna jsem na nejakej zapomnel.
Takze: Czechman Bigman Doksyman Pilman
Praha 4
datlos 16.11.2012 10:53:28
Zdar borci, chystám se na Czechmana, coby můj první 1/2 IM. Očekávám čas pod 6 hodin (jak moc pod 6, toť otázka). Uvítal bych kontakt na někoho, kdo je na tom výkonostně podobně. Radou zkušenějších ohledně tréninku a závodu taky nepohrdnu.
Praha
Jarda.Sus 16.11.2012 11:15:21
Jsem vděčný každému pořadateli závodu. Moraviaman je klasika, ikonou v českém železňáckém světě. Z mého pohledu závodníka (no..,spíše účastníka) je pořadatelská úroveň vynikající a výše startovného mi přijde rozumná. Jirko, jezdíme za kvalitou tak prosím žádná lešení v depech … Také jsem si letos dovolil rebelii v podobě neúčasti na Czechmanovi, vadí mi zvýhodněná platba 5 měsíců předem. Ale nějak to nezafungovalo, závod se přesto konal a s rekordní účastí. Tak to beru s pokorou na vědomí a už jsem přihlášen. Quassare, přeji Ti v počínající pořadatelské aktivitě hodně štěstí, rád se zúčastním závodu v dlouhém, kde vše uhradí sponzoři.
quassar 16.11.2012 12:09:22
>> Jarda Sus, 16. 11. 2012 11:15:21
Achjo, ja nejsem zas tak naivni abych veril, ze vsechno uhradi sponzori, jen me proste udivuje vyse startovneho na strednich a dlouhych triatlonech. Krome triatlonu zavodim v behu, na kole, bezkach, rad bych zkusil i nejaky ty survivaly, ale takovy startovny jsem nikde jinde nevidel. A to ze dlouhej triatlon sponzory nezajima, tak to je trochu neco spatne ne?
Jinak at furt nehanim, lonskej Moraviaman se mi opravdu libil, byl fakt vyborne zmaknutej (teda az na ty stafety) a startovnyho jsem vubec nelitoval. Jen me mrzi, ze kdyz chci nekoho novyho k dlouhymu triatlonu pritahnout tak pri vysloveni startovnyho vykuli oci, protoze na zadnym zavode nikdy tolik neplatil.
A uz toho necham, vic uz nejspis nereknu a beztak to je k nicemu.
Liberec
Advid 16.11.2012 14:18:15
quassar: Plavat by se mohlo v rybníku Borovice (http://tri-dave.blogspot.cz/…bedna-v.html).
No mně čtyři střední plus dva pěkné duatlony a jeden IM přijdou až až. Ať už z pohledu cestování, tak výdajů. A jdu i menší závody, takže nemám v sezóně pocit, že by nebylo z čeho vybírat. Třeba letos byl červenec mrtvej, ale aspoň byl chvíli klid. :D
quassar 16.11.2012 14:32:02
>> Advid, 16. 11. 2012 14:18:15
Kdyz mluvis o tom vybirani, to jsi trosku uhodil hrebicek na hlavicku. Kdyz chces jit pulky tak musis jit to malo co je a neni z ceho vybirat. Tedy v podstate neni konkurence. V behu a bajkach mas kazdej vikend nekolik zavodu, nekdy bych rekl az moc :)
Jo ja byl loni po Moraviamanovi taky mrtvej, teda zacalo to az tri tejdny po. Takze treba v prvni pulce cervence si nejakou pulku dokazu predstavit.
Liberec
Advid 16.11.2012 17:03:07
Nechytej mě za slovo.:)
Mluvím o vybírání podle termínu konání, ne podle kvality, kterou měří někdo podle toho, kde komu chyběl kužel nebo nebyli pohotoví dobrovolníci na občerstvovačkách. To se může stát všude, i když by nemělo. A přestože se třeba Czechman chválí jako vzor, pro mě není Doksyman o nic horší. Až na tu rozbitou silnici se mi moc líbil i Mammothman. Celkově jsem s úrovní závodů u nás spokojen. Jo kdybych byl v první trojce, už bych bloudění a tak řešil. Ale takhle jsem rád, že potkám kamarády a zazávodíme si.
A myslel jsem, že se bavíme o dlouhém triatlonu, takže ty tvoje běžecké a bajkové závody jsou mimo. Stejně tak je totiž spousta malých triatlonů. Není jich určitě tolik, ale to ani není potřeba. Navíc jsou mnohem náročnější na výběr lokalit, počet dobrovolníků, občerstvovaček, někdy musíš uzavírat silnici, atd.
quassar 16.11.2012 18:12:26
>> Advid, 16. 11. 2012 17:03:07
S tou lokalitou souhlasim, s tim ostatnim ne, ale uz bych to nechal, nepresvedcili jste me, ja vas taky nepresvedcim nejspis.
ironman 16.11.2012 18:28:38
>> quassar, 16. 11. 2012 09:49:04
Včera jsem zapomněl reagovat, ale ještě zde chybí 2 půlky na Lipně, jednak ta co pořádá Jirka Chaloupka a pak Lipnoman. Tedy půlek bylo myslím vloni 6. Z Liberce to máš navíc cca 2h do Moritzburgu, kde se taky jede půlka počátkem června, bohužel za 95éček …
jmaselnik 16.11.2012 18:31:31
>> quassar, 16. 11. 2012 18:12:26
můžeš všechny nevěřící přesvědčit velmi snadno. Sežeň silné sponzory, jež požaduješ, a udělej krásného ironmana se startovným 4 kila i luxusním zázemím mimo ČTA, abys jim nemusel platit. Věřím, že zatuchlé TT vody řádně rozvíříš:-D Jenom pro srovnání, železňák už loni stál v nejvýhodnějším startovném 1800 a to neplatí ČTA.
quassar 18.11.2012 17:13:05
>> jmaselnik, 16. 11. 2012 18:31:31
Evidentne se tady do toho se mnou nikomu nechce, takze mate smulu :))
Jinak ja chapu, ze ironman nebude za ctyri stovky, jako odpovidajici bych videl tak patnact stovek, ale takhle, nebudu se opakovat.
Mel bych jeste jednu otazku a opravdu tim nechci nijak prudit. Proc si myslite, ze ironman nezajima sponzory?
jmaselnik 18.11.2012 18:32:51
>> quassar, 18. 11. 2012 17:13:05
Důvod je prostý. Sponzory zajímají sporty, které buď sami dělají, nebo mají silnou diváckou základnu. Ani jedno ironman nemá. Na triatlon se u nás nikdo dívat nechodí a na dlouhý tuplem ne. Marketingově u nás nemá tt co nabídnout. Největší akce má 200 závodníků a v lepším případě tak 400–500 diváků.
quassar 18.11.2012 20:11:50
Tím spíš si myslím, že to chce přitáhnout k němu lidi, tím myslím především závodníky. Kdo by třeba před patnácti lety řekl, že hobby MTB bude tam kde je teď, posledních pár let je hodně na vzestupu běhání a běžky, proč by další nemohl být triatlon? A z toho by podle mě mohl těžit i dlouhej TT. Otázka je jak na to? Jasně, triatlon je co se týče vybavení a především tréninku podstatně náročnější sport. Na druhou stranu co se týče vybavení, bajka ma skoro každej, silniční cyklistika je taky na vzestupu. Spousta lidí co jezdí na kole tak i běhá a pak už jen krůček k tomu triatlonu. Nakonec já to měl úplně stejně, samotný kolo už mě nudilo, kdysi dávno mi to celkem běhalo, tak jsem mi jako logickej krok přišlo zkusit triatlon.
Mě by třeba zajímalo co v tomhle směru dělá ČTA? Teď zapoměňte na moje „prudění“ ohledně startovnýho a poplatků a neberte tu otázku nijak negativně. Já zaznamenal zatím pouze web czetriseries a pak tu sérii článků na ihned.cz
ironman 18.11.2012 20:50:57
Dane velkým problémem je plavání, spousta lidí neumí plavat. Běžky a nebo MTB maratony jsou klasický sporty v přírodě, na pohodu, pomalí závodníci se v podstatě jen pomalu sunou k cíli. Navíc je čas v rozumné délce. Trénink stačí je okrajový 2× týdně něco trochu. Asi se shodneme, že jak STT tak DTT jsou oba časově náročné a musíš trénovat víceméně denně. Navíc oba závody jsou v přírodě, takže z hlediska trati to je velké plus i pro pořadatele.
quassar 18.11.2012 22:00:35
*>> ironman, 18. 11. 2012 20:50:57
Jasne, ale na kratky triatlony taky nepotrebujes trenovat denne. Delsi triatlon je sice o dennim treninku, ale divil by ses co lidi denne jezdi (trenuje) na kole, nebo v zime bezky. Jo plavani je problem, i s tim neplavanim u sportovcu mam trochu jinej nazor. Problem je v tom, ze je to moc nebavi (me to nakonec ze zacatku taky moc nebavilo). To by mohlo vyresit vic duatlonu, no a od nich uz je fakt jen kousek k triatlonu. Osobne se snazim zblbnout par lidi do triatlonu a zda se ze se mi to celkem dari. Takze dva novi souperi na Moraviamana jsou temer jisti :)
jmaselnik 19.11.2012 14:03:05
>> quassar, 18. 11. 2012 20:11:50
tak tento optimismus nesdílím. Naprostá většina cyklistů běh striktně odmítá (aspoň těch, co znám jako opravdové cyklisty). Ale jinak to naprosto nejlepší, co může ČTA pro TT dělat, je podpora talentovaných a repre, aby byly výsledky, které se dají zužitkovat sponzory. Potom je naděje na nalezení sponzorů i pro malý sport viz. třeba rychlobruslení díky Martině Sáblíkové. Taková osobnost se ale v TT zatím ani náhodou nerýsuje a dokud nebude, nevěřím moc na nějaké pokroky ve financování.
quassar 19.11.2012 15:23:12
>> jmaselnik, 19. 11. 2012 14:03:05
Tady u nás na severu je to jinak, znám spoustu cyklistů , kteří běhaj, možná to je ale i tím, že se tady přes zimu moc jezdit na kole nedá, takže v zimě všichni jezdí na běžkách a od těch k běhu už není tak daleko.
Rychlobruslení je podle mě úplně jinej než případ než triatlon, nebo snad existuje něco jako hobby rychrobruslení? Co si budem povídat triatlon je u nás záležitost především hobíků, tím bych k němu spíš připodobnil cyklistiku a tam myslím o sponzory není vůbec nouze. A podpora hobby cyklitiky určitě nevznikla díky nějakým extra výsledkům našich top cyklistů.
Napadá mě kacířská myšlenka, jestli není ČTA hobby triatlonistům spíš na obtíž, stejně jako ČSC nemá pro hobby cyklistiku vůbec žádný význam. Takže je to možná spíš o náhodě, třeba se do vedení nějaký velký firmy formátu česká spořitelny dostane nějaký triatlonista a pak může být všechno úplně jinak. To už ale asi jenom sním.
Osobně se mi mnohem víc než český pohár v dlouhém triatlonu dřív líbil například classic cup, i s jejich stránkami, kde vycházeli články o klasicích a další povídání týkající se seriálu. V současný podobě vyjde pouze termínkovka, dá se přihlásit na jednom místě a to je z mýho pohledu vše bohužel. Podívejte se například na run-tour.cz, kolopro.cz nebo ski-tour.cz to je zkrátka uplně o něčem jinym.
Ustí nad Orlicí
majkp 19.11.2012 16:09:46
>> quassar, 19. 11. 2012 15:23:12
Ford Czechman Tour ma taky stranky…
Hele ale Hobby serial (TriTour) tady docela funguje ne? Myslim ze pro zacinajici hobiky je to celkem solidni prilezitost. Ceny ferovy, kdyz je to chytne, jdou na delsi trate. CTA bych dal cas, nemaji snadnou pozici, penize vyschly, vsichni vi co by se melo delat, ale nikomu se do toho nechce, pak je to akorat takovy plany cancani po forech, ktery nikam nevede. Zkuste nekdo ukecat Sablikovou, at zkusi triatlon. Treba tu udela takovej vitr jako udelala v zenske profi cyklistice…:-))
Liberec
Advid 19.11.2012 16:28:02
Dan: Někde jsme se s někým shodli, že příspěvky ČTA platíme jen proto, abychom mohli být na bedně. :) Jo to bylo v Otrokovicích s Jindrou a Jirkou.
ironman 19.11.2012 18:24:15
Souhlas s Majkem, podle mě je TriTour super Hobby seriál, navíc díky bezháku i dobrý směr vzhledem k DTT. Dane duatlon je mrtvý u nás i ve světě, zapomeň na něj ;)
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.