Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Pražský maraton se blíží. Kdo z Čechů vyhraje domácí šampionát?

Pražský maraton se blíží. Kdo z Čechů vyhraje domácí šampionát?
foto: Zenek Krchák

behej.com | 25.04.2024 | přečteno: 2503×

Dokáže Patrik Vebr ve své maratonské premiéře udolat trojici zkušených veteránů a připsat si svůj první mistrovský titul na královské běžecké distanci? Už 5. května se běží tradiční Pražský mezinárodní maraton, druhý nejpočetnější závod v Česku. Tentokrát jej účastí ozdobí i řada adeptů na olympijskou Paříž, protože český maraton je jednou z posledních možností, kde se kvalifikovat.

Z českých mužů na startu uvidíme obhájce vítězství z loňského ročníku Víta Pavlištu, několikanásobného šampiona Petra Pechka, zkušeného Jiřího Homoláče nebo Ondřeje Fejfara. Svůj maratonský debut si zde odběhne již zmíněný Patrik Vebr, vítěz 1/2Maratonu Praha 2024 a člen RunCzech Racing týmu.

MČR se odehraje klasicky jako vložený závod pražského maratonu, který se rok od roku posouvá do světové špičky co do účasti výtečných, především afrických borců. Nejrychlejší v poli letos přihlášených je Etiopan Herpasa Negasa Kitesa s osobním rekordem 2:03:40 z roku 2019 a vynikajícím časem ze Soulu 2022 2:04:49. Praha bude místem jeho návratu po zranění.

Jeho krajan Lemi Berhanu Hayle se svým nedávným výkonem 2:07:50 z Bombaje a osobním rekordem z Dubaje 2:04:33 jistě nebude chtít jen asistovat a o umístění na stupních vítězů budou usilovat také Abebe Negewo Degefa s časem 2:04:51 a Abayneh Degu Tsehay s 2:04:53 s Keňany Kipkemoi Kipronem (2:06:45) a Joshuou Kogo (2:08:39).


TENTO ČLÁNEK VÁM PŘINÁŠÍ ACTIGO, ZBRUSU NOVÁ MOBILNÍ APLIKACE PRO FANDY BĚŽECKÝCH ZÁVODŮ.

STAHUJ DO MOBILU A HNED MÁŠ VŠE V KAPSE. ACTIGO, TO JE ZÁVOD NA PÁR KLIKŮ!


V ženském poli také dominují Afričanky. Dorcas Jepchirchir Tuitoek z Keni Prahu již zná, zdejší podmínky testovala v roce 2018 na 10km Birell Grand Prix. Vyhrála hamburský maraton za 2:20:09 a v Amsterdamu loni běžela za 2:20:02. V Praze tak chce pokořit hranici 2:20.

Doplňuje ji etiopská běžkyně Buzunesh Getachew Gudetaová, která už 2:20 prolomila, když loni zvítězila ve Frankfurtu časem 2:19:27. Na posledním tokijském maratonu přecenila své síly a byť závod běžela dlouho v tempu 2:14, na 35. km vyčerpána odstoupila. Padne traťový rekord Lonah S. Salpeterové z Izraele, který má hodnotu 2:19:46?

V mistrovském závodě žen tentokrát neuvidíme nejlepší české duo, jak Moira Stewartová, tak Tereza Hrochová se připravují na pařížský olympijský maraton, kam se obě na přelomu roku kvalifikovaly. Zatímco Tereza vyhrála nedávno titul na poloviční distanci, Moiře půlmaratonský test v Německu úplně nevyšel a ze závodu odstoupila. Nyní o víkendu ji však uvidíme na dráze, kde se bude pokoušet na distanci 10000m rozšířit svou sbírku domácích titulů.

MČR – seznam vybraných závodníků: https://www.atletika.cz/…24-vyber.pdf

Pražský mezinárodní maraton je poslední šancí pro běžce kvalifikovat se na Olympijské hry v Paříži 2024. A tak není divu, že elitní startovní listina pražského závodu dává šanci běžcům z různých zemí vybojovat účast pod olympijskými kruhy. Všichni jsme určitě zvědavi na vítěze mužské i ženské kategorie, ale v olympijském roce jde o mnohem více – o splnění olympijského snu. Na startu tak mimo jiné uvidíme běžce z Číny, Brazílie, Mongolska, Peru, Jordánska, Ekvádoru či Indie, ale i z Portugalska a Bulharska.

Většina těchto zemí má stanovený standard 2:08:10 pro muže a 2:26:30 pro ženy. Pochopitelně v jednotlivých zemích záleží i na tom, kolik volných míst zbývá, kvóta je maximálně tři běžci z jedné země.

Výpravu dvou běžců vysílá Čína, velké ambice mají zástupci Brazílie (známý běžec Paulo Paula se na OH v Riu nominoval právě v Praze 2016). O něco podobného bude usilovat Wendell Souza či Graziele Zarri, která by se stala historicky první Brazilkou reprezentující svoji zemi na OH v maratonu. S velkými ambicemi přiletí i běžkyně z Ekvádoru Paola Bonilla nebo Peruánec Ferdinan Cereceda.

Zajímavostí bude výprava dvou běžců z Indie nebo z Mongolska, za zmínku stojí také Jordánec Moath Alkhawaldeh, kterému dle regulí jeho federace stačí pokořit hranici 2:17:00. O olympijský sen přijedou bojovat i portugalské běžkyně Solange Jesus a Ana Mafalda Ferreira.

Pražský maraton jde těmto snům naproti, a tak budou připraveni vodiči nejen pro hlavní favority závodu na špici, ale i vodiči právě na časy 2:08:00 a 2:26:00.

Přehled běžců, kteří avizovali útok na olympijský limit:

Ženy/země/nejlepší časy z nominačního období

Solange Jesus POR 2:27:30

Dan Li CHN 2:27:32

Paola Bonilla ECU 2:27:38

Militsa Mircheva BUL 2:29:23

Ana Mafalda Ferreira POR 2:31:27

Graziele Zarri BRA 2:42:48

Muži:

Byambajav Tseveenravdan MGL 2:09:19

Jianhua Peng CHN 2:09:59

Ferdinan Cereceda PER 2:12:19

Bugatha Srinu IND 2:14:41

Wendell Souza BRA 2:16:20

Mo´ath Alkhawaldeh JOR 2:18:43

Bangriya Vikram Bharatsinh IND 2:27:06

klikni pro zvětšení

Pražského mezinárodního maratonu by se mělo zúčastnit více než 8 tisíc běžců. Polovinu z nich budou tvořit účastníci ze zahraničí, konkrétně z 91 států. Nejpočetnější zastoupení z řad cizinců bude mít Francie, Polsko, Itálie, Slovensko nebo Velká Británie. Přiletí také elitní běžci z Číny, Indie, Brazílie, Ekvádoru nebo z Peru.

Po roce se start a cíl vrátil na Staroměstské náměstí. Pražský maraton odstartuje v neděli 5. 5. v 9:00.


ZAJÍMAVOST:

VĚDĚLI JSTE, ŽE V ČESKU A NA SLOVENSKU SE LETOS USKUTEČNÍ 85 MARATONŮ? VŠECHNY A K NIM DALŠÍ V ZAHRANIČÍ NAJDETE V NAŠÍ TERMÍNOVCE

Pořadatele ještě více posílili organizační opatření celé akce. Na letošním Pražském půlmaratonu, který se pořádal za extrémně vysokých teplot, měly problémy s přehřátím desítky lidí. „Počítáme s tím, že bude na Pražském maratonu 16 občerstvovacích stanic z toho 8 s iontovými nápoji. Celkem máme připravených 30 tisíc litrů vody a přes 16 tisíc litrů isotonického nápoje. Po trati budeme mít 34 zdravotních hlídek první pomoci a čtyři hlídky na kole s defibrilátory. Budeme se spoléhat také na zdravotnický modul Golem, který bude nejen v cíli, ale také na trati,“ upřesnil Jiří Nečásek.

Pro závodníky bude k dispozici také 27 tisíc kusů banánů a 17 tisíc pomerančů. „Účastníky budeme také více informovat o rizicích teplého počasí. Z diskuzí kolem 1/2Maratonu Praha také vyplynula prosba o rozšíření počtu WC před startem a na to jsme se rovněž zaměřili,“ dodal Nečásek. Nejen větší osvěžení bude čekat na běžce při letošním ročníku Pražského maratonu – podél trati bude celkem 23 hudebních skupin v rámci Maraton Music Festival, který se pořádá ve spolupráci s festivalem United Islands of Prague.

s využitím tiskových podkladů RunCzech

Anketa

Kdo z mužů se stane mistrem republiky v maratonu?

 
24 hl.
 
18 hl.
 
16 hl.
 
4 hl.
 
6 hl.
Celkem hlasovalo 68 uživatelů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 25.04.2024 22:37:00

Dokáže Patrik Vebr ve své maratonské premiéře udolat trojici zkušených veteránů a připsat si svůj první mistrovský titul na královské běžecké distanci? Už 5. května se běží tradiční Volkswagen Maraton Praha, druhý nejpočetnější závod v Česku. Tentokrát jej účastí ozdobí i řada adeptů na olympijskou Paříž, protože český maraton je jednou z posledních možností, kde se kvalifikovat.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.