Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TEST: Suunto Sonic a Wing. Když chcete poslouchat a přitom slyšet

TEST: Suunto Sonic a Wing. Když chcete poslouchat a přitom slyšet
foto: Suunto

behej.com | 05.05.2024 | přečteno: 590×

Běháte rádi se sluchátky na uších? Občas vás z ponoření se do hudby či podcastu vyruší zatroubení auta či rychlé předjetí cyklistou. Nic příjemného, člověk si navíc uvědomí, že bezpečí je při běhu nade vše. Velice vhodným řešením mohou být sluchátka, která zvládnou jak výtečnou reprodukci hudby a mluveného slova, tak dopřejí uším možnost vnímat i zvuky z okolí. Otestovali jsme dvojici sluchátek Suunto – Sonic a Wing.

Sluchátka kategorie Open Ear s technologií vedení zvuku po spánkové kosti Bone Conduction si buďto zamilujete, nebo navždy odmítnete. Prostě požadavek na hyperkvalitní poslech hudby (zejména té s plnými basy) a ponechání možnosti vnímání okolních zvukových vjemů je velmi limitující, de facto vylučující jakékoliv perfektní řešení.

Přesto se v případě obou modelů Suunto dočkáte velice kvalitního kompromisu, byť se nejedná o levné řešení (Sonic stojí 3650 Kč, Wing dokonce až 4880 Kč). Na trhu najdete určitě levnější sluchátka s mnohem kvalitnějším zvukem, ale… ponoříte se do jeho poslechu tak, že zezadu přijíždějící auto fakt neuslyšíte. Je to tedy o složité trojčlence cena vs kvalita vs bezpečí.

Oboje testovaná sluchátka na hlavě dobře sedí, byť máte zprvu obavu, že budou za pohybu skákat. Tak lehká a nenápadná na hlavě jsou (31 g vs 33 g). Nic takového se ale nekoná a hodně brzo zapomenete, že na spáncích a zátylku něco máte. Na rozdíl od „špuntů“ také odpadá nutnost neustálého rovnání si drobného přístroje v uchu pro kvalitní reprodukci.

Samozřejmě největší váhu při hodnocení jakýchkoliv sluchátek má samotná reprodukce. Backbone sluchátka rozhodně nemají šanci konkurovat nejkvalitnějším modelům přímo do uší s vytříbenými středními tóny a basy, to fakt nečekejte, ale současně už to nejsou „šustítka“ z dob nedávno minulých. Mluvené slovo či telefonát přehrají skvěle, a i ryčnou hudbu zvládají uspokojivě, zejména když vezmete do úvahy, že vám musí zbýt „ucho“ pro vnímání zvuků z okolí. Prostě je to ideální řešení pro klidné běhy mimo rušné komunikace a centra měst.

Výrobce uvádí redukci šumu způsobeného větrem (což ocení i ti, kterým za běhu voláte) do intenzity větru 15 km/h u Soniců, resp. 30 km/h u Wingů, ale větší poryvy prostě ani jedny nedají, což musíte brát do úvahy předtím, než do větrného počasí vyběhnete. To je malinko minus, protože sluchátka si asi budeme brát hlavně na superdlouhé běhy na podzim a v zimě, kdy to fouká nejčastěji.

Oba modely mají mikrofon. I zde platí, že nesmí moc foukat. Za bezvětří je hovor naprosto čistý, což je s podivem, protože mikrofon logicky nemáte před ústy či pod nimi. Vyzkoušeno, funguje skvěle. To ocení zejména vytížení manažeři, kteří tak zvládnou business schůzky i za běhu.

Pokud se sluchátky open-ear začínáte, bude nejprve nutné si zvyknout na poněkud nezvyklé lechtání, které ucítíte na spáncích, jakmile překročíte určitou hladinu hlasitosti. A věřte, že pokud chcete poslouchat hudbu na maximum, budete muset dát hlasitost také na maximum. Je to ale jen otázka prvních minut, jinak na vibrace způsobené vedením zvuku „po kosti“ brzo zapomenete.

Testovali jsme i v chladu a při větrném počasí, tedy v obtížných podmínkách pro většinu běžných sluchátek do uší, přes které chcete či musíte natáhnout čepici a často je tak dostanete z optimální polohy a zvuk pak není optimální. Výsledkem u Sonic a Wing byl pořád velmi obstojný zážitek, sluchátka se ani nepohla a navíc textil čepice hodně odtlumil větrné poryvy. Podobnou zkušenost udělají i cyklisté s přilbou – při jejím nasazování sluchátka nepadají ani se neposouvají.

Jednoznačným plusem u dražších a elegantnějších Wingů je elegantní powerbanka, která jim notně prodlouží „životnost“ z uváděných 10 hodin reprodukce na trojnásobek. Za to dáváme opravdu pořádný palec nahoru. Všichni přeci známe ten pocit, že si chceme dopřát konečně chvíli klidu a… sluchátka hlásí nutnost nabíjení. Velká škoda, že powerbanka Suunto je svými konektory uzpůsobena jen pro nabíjení sluchátek a nejde třeba využít pro dobití mobilu.

Dalším velkým plusem je schopnost sluchátek se současně spárovat se dvěma přístroji najednou, takže můžete hladce přecházet od poslechu hudby z mobilu k počítači, kde vám běží třeba youtube videa.

Zajímavě je řešené ovládání sluchátek u dražších a novějších Wingů pomocí speciálních pohybů hlavy. Daní za rostoucí počet vylepšení a vychytávek, které se výrobci snaží do kablíků sluchátek či přímo do jejich maličkých těl dostat, je následné složitě zapamatovatelné ovládání. Zejména pokud sluchátka nepoužíváte dnes a denně. Je sice hezké si volit skladby v hodinkách či na mobilu, ale když k tomu přidáte ještě ovládání telefonního hovoru, už je toho prostě moc najednou. Wingy umí přijmout hovor dvojím pokýváním hlavy na znamení souhlasu, stejně tak dvojí zakroucení hlavou do stran „odmítne“ přehrávaný song a spustí se následující. Obojí oceníte nejvíc, pokud se zrovna zuby nehty držíte oběma rukama skály…

Co závěrem? Suunto Sonic a Wing jsou skvělou volbou hlavně pro ty, kteří nehledají nejlevnější modely, běhají spíš na jaře a v létě, či přímo v klidu posilovny či doma na páse, a potřebují za běhu vyřídit nějaký ten telefonát a proložit to nenáročnou hudbou či poslechem podcastů.

SUUNTO SONIC

HODNOCENÍ: 90 %

Klady

(+) lehké (31 g), na hlavě dobře drží

(+) solidní kvalita reprodukce, zejména mluveného slova

(+) výdrž 10 hodin

Zápory

(-) nemají powerbanku

(-) poryvy větru kazí použitelnost, zejména při hovorech

(-) vyšší cena s ohledem na kvalitu hudby

SUUNTO WING

HODNOCENÍ: 92 %

Klady

(+) solidní kvalita zvuku, zejména u mluveného slova

(+) částečné ovládání pohybem hlavy

(+) powerbanka prodlužující dobu poslechu i na hodně dlouhé výpravy

(+) blikající červené světlo na bocích sluchátek zvyšuje bezpečí běžce

Zápory

(-) vysoká cena s ohledem na kvalitu reprodukce hudby

(-) powerbanka nemá konektory pro dobíjení telefonu

(-) nastavení režimu zvuku přes mobilní apku nic zásadního nedělá

Pozn.red.: Test vznikl na zakázku pro Suunto. Zadavatel nikterak nezasahoval do průběhu testování ani do výsledného textu.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 06.05.2024 17:05:23

Běháte rádi se sluchátky na uších? Občas vás z ponoření se do hudby či podcastu vyruší zatroubení auta či rychlé předjetí cyklistou. Nic příjemného, člověk si navíc uvědomí, že bezpečí je při běhu nade vše. Velice vhodným řešením mohou být sluchátka, která zvládnou jak výtečnou reprodukci hudby a mluveného slova, tak dopřejí uším možnost vnímat i zvuky z okolí. Otestovali jsme dvojici sluchátek Suunto – Sonic a Wing />Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.