Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Bosý běžec rozbíhal vítěznou štafetu na Letné

Bosý běžec rozbíhal vítěznou štafetu na Letné
foto: Táňa Gabrielová

Martin Singr | 24.08.2010 | přečteno: 10474×

Firma Nike pořádá v hlavním městě pravidelné společné tréninky a na jejich podporu na úterní podvečer připravila štafetový závod. Startovní pole bylo tentokrát neobvyklé, změřit síly přišla kromě pravidelných běžců i řada osobností. Kuriózní na celé akci, zaštítěné výrobcem sportovní obuvi, byl nakonec výsledek – do cíle jako první dorazila štafeta s bosým běžcem!

V úterní podvečer se začali příznivci běhu scházet na Letné pod místním kyvadlem. Celkem třicet týmů po čtyřech závodnících přišlo nejen poměřit síly s kamarády i ostatními běžci, ale hlavně bavit se sportem.

Zájem o akci byl opravdu obrovský, jak potvrzuje organizátorka Gabriela Hrubá ze společnosti Nike: „Během tří dnů jsme měli registraci ukončenou, protože zájem byl velký a myslím, že bychom to naplnili čtyřikrát více.“

Jak tato akce vůbec vznikla? „Původně to měl být běh za úplňku, ale pak jsme to změnili. Tato akce vznikla na facebooku, kde jsme měli soutěž. Lidé mohli navrhovat, jakou akci by chtěli mít. Vyhrál člověk, který chtěl štafetový běh, a my jsme mu ho pomohli realizovat. A na Letné jsme akci uspořádali proto, že náš běžecký klub tady v úterý, jednou za čtrnáct dní, trénuje,“ vysvětluje Gabriela Hrubá.

„Chtěli jsme to udělat tak, aby to bylo v mladém duchu, aby tu byla fajn atmosféra, a proto jsme taky zvolili pouze 1 500 metrů, aby tu závodníci dlouho nečekali. A myslím, že se nám akce podařila podle představ.“

V půl sedmé večer se na trať vydala první třicítka běžců, mezi kterými se našli rychlí borci, rekreační běžci, muži i dívky. Po absolvování necelých 1 500 metrů zbývalo na posledních metrech za povzbuzování komentátorky jen zafinišovat, předat na koberci štafetový kolík dalšímu členovi štafety a odpočinout si. Zatímco na velkých soutěžích se atleti tváří smrtelně vážně, zde byla vidět radost, úsměv a pohoda, pár dvojic stihlo při předávce i prohodit pár slov.

Náladu umocňovala hlasitá hudba, kterou mnoho z účastníků zná z letních diskoték, a také již zmíněná komentátorka, opírající se o berli. Kromě více než stovky dalších závodníků, jejichž věkový průměr se pohyboval kolem čísla 23, běžely i známé osobnosti. Trať si proběhli DJ Robot, Mike Traffic, DJ Gonzalez, sportovní komentátoři Jaromír Bosák a Robert Záruba, hudebníci Jan Muchow a Petr Vondráček nebo také fotbalista Marek Matějovský ze Sparty.

Přestože šlo zejména o dobrou náladu, jako na každém závodě byli i zde nejlepší ohodnoceni: třetím nejrychlejším, týmu Super pokročilí, předala tašky trenérka Lenka. Na druhém místě si pro ceny došli zástupci týmu Enklave. Nejrychlejší pak byl tým Nyx. První ze štafety, Martin Roman, ale vyhrané boty ani nepotřebuje – běhá totiž bos!

„S botami jsem běhal asi sedm let a bez bot běhám zhruba půl roku. Nechci lidem říkat, aby běhali bez bot. Já jsem dnes běžel asi třetí úsek na asfaltu, jinak běhám v přírodě nebo na tartanu. Hodně jsem o tom četl, když jsem s tím začínal, a chtěl jsem to jen vyzkoušet, jestli je to lepší nebo není.“

Jeho štafeta uběhla dohromady šest kilometrů v čase 21:10. Kuriózní je, že běžci se ani neznají přesně jmény, ale spíše pod přezdívkami z běžeckého fóra.

A jakou taktiku tedy Lovec, Markoshark, Chuanita a Glacier měli? „Taktika byla, aby první a poslední byli ti nejrychlejší. První měl nahnat co nejvíc, ale držet se za nejrychlejšími. Náš první člen doběhl asi dvacet metrů za prvním, druhý rozdíl udržel, na třetím místě kolega nahnal asi 200 metrů a náš poslední běžec už to jen udržoval,“ prozradil nám klíč k úspěchu „Lovec“.

Stejná akce ve stejný čas se konala také na Slovensku, v Bratislavě na Kuchajdě, s jediným rozdílem – na Slovenku se běžela dvojnásobná trať, tedy tři kilometry.


ČESKÁ STRÁNKA NIKE RUNNING NA FACEBOOKU

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

msingr 24.08.2010 23:26:30

Firma Nike pořádá v hlavním městě pravidelné společné tréninky a na jejich podporu na úterní podvečer připravila štafetový závod. Startovní pole bylo tentokrát neobvyklé, změřit síly přišla kromě pravidelných běžců i řada osobností. Kuriózní na celé akci, zaštítěné výrobcem sportovní obuvi, byl nakonec výsledek – do cíle jako první dorazila štafeta s bosým běžcem!
Odkaz na článek

avatar

Ústí nad Labem

Celkem 4562,32 km
Minulý měsíc 16,3 km
10 km: 0:45:53 (2008)
půlmaraton: 1:42:24 (2008)
maraton: 3:54:51 (2004)

PetrK muž 26.08.2010 21:49:22

Pepo, lovče, gratuluju. Nedávno běžecký začátečník a už si chodíš pro ceny za vítězství :)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.