KEN treninkove video
rudo 26.02.2012 21:15:12
jednoduche principy trenink techniky stability a casovania dokroku vsetko v pomalom tempe, specialne nacviky stability, dolezity usek zacina pri 5:45. vsimnite si tiez 33 minutu spolocna joga rano o 6. je to vsetko akoby sportove gymnazium kde vyrastlo mnoho slavnych bezcov minulosti a sucasnosti a mnohi z nich su vo videu cely dokument natocil Ir Eamon Coghlan, byvaly svetovy rekorder z haly na 3000m. budem rad ked sa rozvinie diskusia.
Okříšky
LiNo 27.02.2012 09:20:58
mě osobně tam zaujala hlavně ta jóga a teď když nad tím přemýšlím, tak když jsem před 2 lety na jógu pravidelně chodil, tak jsem měl své nejlepší výsledky… Docela vážně uvažuji opět jógu zařadit do mých pravidelných aktivit :)
tatakona 27.02.2012 21:38:34
>> rudo, 26. 02. 2012 21:15:12
Rudo diky moc za tip. Nejvetsi zazitek jsem mel pri sledovani jejich „volnych“ behu, ta lehkost a prirozenost je neuveritelna.
V podstate jejich hlavni vyhoda je v tom, ze misto aby je rodice od mala vozili do malovani, sokola, divadla autem nebo mhd, oni proste behaji do skoly, na trh nebo pro vodu. Takze ten hlavni zaklad maji uz od detstvi…
rudo 27.02.2012 23:43:07
>> tatakona, 27. 02. 2012 21:38:34
mne to silne pripomina nase podmienky, uspesni bezci vyrastali na dedine, na vidieku, museli pracovat okolo domu okolo zahrady a podobne, Zatopek , Kratochvilova. Jarmila niekde uz ako trenerka povedala ze nemoze najst dievcata z vidieka nerozmaznane modernym sposobom zivota.
ale ide tiez o pristup k treninku, ako to porovnal Eamon – europsky bezec musi ist trenink do vycerpania do unavy, musi ho oddriet, inak by sa necitil ze trenoval. Pre KEN deti je trenink tak lahky ze popri skole v pohode trenuju 2× denne a ked nie je skola, tak 3× denne.
Desert 01.03.2012 13:50:13
>> rudo, 27. 02. 2012 23:43:07
Ahoj Rudo, nevíš náhodou, kde chce znovu běžet Haile? Říkal, že za dva týdny to zkusí znovu.
rudo 01.03.2012 20:29:25
>> Desert, 01. 03. 2012 13:50:13
to bol nespravny preklad ceskych novinarov. Haile povedal doslova, ze v Tokyu nemohol bezat rychlejsie lebo ho bolel chrbat, vraj uz rano pred startom a nemohol bezat nejake tie klesaky dolu kopcom co vraj su na trati v Tokyu po 30 km ? Povedal ze vobec nie je vycerpany z behu zostalo mu kopec energie a kludne by mohol bezat maraton naplno hoc aj za 2 tyzdne. Vobec nepovedal ze pobezi nejaky za 2 tyzdne. Myslim ze pobezi nejaky jarny maraton, snad v EU tak za 2 mesiace, az sa nieco objavi tak dam vediet
Desert 01.03.2012 20:45:37
>> rudo, 01. 03. 2012 20:29:25 Dík, předpokládám, že máš lepší info, nějak se mi to nezdálo, proto se ptám.
rudo 01.03.2012 20:53:38
>> Desert, 01. 03. 2012 20:45:37
raz za cas sa mrknem priamo na IAAF stranku (iaaf.org) a tam su vsetky novinky klebety rozhovory atd reportaze z pretekov
Mato 08.03.2012 08:33:41
>> rudo, 26. 02. 2012 21:15:12 Len technicka, ale Coghlan si snad zasluzi, aby bol spravne oznacovany – svetovych rekordov v hale zabehol viac, ale nikdy nie na 3000m. Zabehol ich na 1500m, 1 milu (prvy muz pod 3:50 a stale cislo 2 v historickych tabulkach za El Gueroujom) a 2000m (prekonany az Gebrselassiem). Navyse bol majster sveta na 5000m z Helsink ´83 a striebrony z ME na 1500m vonku a zlaty v hale. Ver mi, ze ten v treningu nezvykol predvadzat ziaden jogging, navyse ked o jeho trenovani su celkom dobre zaznamy, kedze roky studoval a zil v USA.
Kenania tiez necupitaju kazdy den, ale casto trenuju velmi, velmi tvrdo – az do zlyhania, ako je ich oblubeny hromadny trening – behaju intervaly na drahe az pokym nedokazu udrzat tempo s veducou skupinou. Niektori ich odbehaju 6–8, niektori aj 25. Myslim si, ze tak tvrdo trenuje maloktory Europan. Iste, maju ine zaklady, ako bezny bezec zo zapadneho sveta, ale svetovou spickou sa nestanes lahkym rannym rozklusom (ako je ukazany na videu). Co na videu nie je, je ich trening o 10. hodine a dalsi o 16. hodine. Tiez na videu nie je, ze takyto trening podstupuje na zaciatku roka napr. 80 bezcov a v hlavnej sezone ich zostava zdravych mozno 15–20 a do troch rokov mozno 5. Pri ich hustote talentu v Itene a inde v oblasti Rift Valley to nikoho netrapi.
Neviem odkial beries svoje informacie Rudo, ale ja mam dost zdrojov, ze aj medzi stredoskolakmi ide o kazdodenny zapas o prezitie. AZ profici a ti co nieco dokazali, si mozu dupnut a trenovat podla svojho (a tiez nie vzdy bez nasledkov – vid mnohe vyradenia z nominacii od AK).
Zivot na nahornej plosine nie je len taky, ako sa ukazuje na kratkom videu…
rudo 08.03.2012 08:41:03
>> Mato, 08. 03. 2012 08:33:41
Mato, ja som sa nezaoberal Coghlanovym zivotopisom a uz zdaleko som nehovoril o jeho treninku, nechapem tvoju poznamku, on predsa v tom videu jasne hovori aky je to protiklad s tym co on trenoval, on tam je len ako tvorca dokumentu, on nema nic spolocne s tym treninkovym procesom co tam je
co ukazalo video to ukazalo video, pokial mas zakulisne informacie ze to video bol umyselne zavadzajuci podvod, nuz o tom som nevedel.
Mozno by si mohol teda ist ty do KEN a natocit pravdive video ?
Mato 08.03.2012 08:46:46
Netreba tocit (to vzdy ukaze len par sekundovy stav), staci si precitat, co napisali sami Kenania o svojom treningu, ci co povedali v rozhovoroch inym bezcom, pripadne co napisali ini, ktori s nimi trenovali.
Nevravim, ze video je podvod, je to vsak len zlomkom toho, co sa tam robi. Spickovi bezci trenuju velmi, velmi tvrdo a zabava to veru je len ked sa dari.
Doma mam napriklad knihu pisanu Tergatom a Jurgenom Wirzom, potom Tobom Tanserom (Train Hard Win Easy- The Kenyan Way) a dost viac – menej uplnych treningovych dennikov asi 4 desiatok spickovych Kenanov. Jogging sa tam predvadza mozno na 2–3 behoch z 18–20 tyzdenne. Na ostatnych su to fukoty – aj pre nich.
BTW, ani medzi Kenanmi nie je vela takych, co by sa Coghlanovi mohli rovnat, neviem preco by si mal teda spytovat svoje svedomie ohladom treningu, co zvykol robit v mladosti on. Jeho kariera bola uspesnejsia a najma dlhodobejsia nez naprostej vacsiny Kenanov. Mozno svoju poznamku myslel ako reklamnu uputavku na svoju momentalnu robotu :) Ono totiz lepsie znie, ked sa povie – ak behas lahko a bez namahy, tak budes svetovy rekorder. Na druhu stranu, ak sa povie, musis driet do krvi, aby si nieco dokazal – no koho to zaujima, to vsetci predsa vieme.
Brno
mulisak 08.03.2012 09:19:24
Já jsem z videa nezískal dojem, že by jen klusali. Snad si nikdo nemyslí, že klusáním se lze dlouhodobě zlepšovat. Je sice součástí tréninku špičkových běžců, ale jako regenerace.
rudo 08.03.2012 10:11:00
>> Mato, 08. 03. 2012 08:46:46
Mato predsa ti info o treninkoch su volne dostupne, ani Cova nic neschovava.
To video predsa netvrdi ze sa netrenuje aj tvrdo, neviem ako preco si to tak pochopil
to co je v tom videu je dost dolezite, podla mna je prospesne v nom hladat a pochopit to co tam je a nie kritizovat ze tam nie je nieco co by som tam ja chcel vidiet.
z reakcie bezcov na fotrach mam dojem ze vacsina to video pochopila Mato ty si jediny co sa stazujes.
Mato 08.03.2012 11:06:53
Nestazujem, diskutujem a to si chcel. Ked sa povie A, ma sa povedat aj B, lebo potom sa robia nespravne zavery.
Jedine na co som sa „stazoval“, skor vsak opravoval, bola Tvoja nepresna poznamka o Coghlanovi a moje pocudovanie nad jeho vyjadrenim, vediac, ako on sam trenoval a co dosiahol.
Vo videu su spomenute pekne veci a je tiez pekne sa pozerat na ladny pohyb bezcov z nahornej polosiny, ale o to Ti predsa neslo pri zakladani tohto vlakna.
Ja diskutujem o tom, ze je nespravne odputavat pozornost ludi od toho podstatneho, co z nich robi skvelych bezcov – vela, vela, vela behania a podstatna cast z neho vo vysokej intenzite. Oni behaju aj pomaly, ale menej casto, ako rychlo. Joga je len doplnkom a relaxaciou, nie tajomstvom uspechu a najma, ak das dokopy 200 nahodnych rychlych Kenanov, tak mozno 2 budu vediet, co to vobec joga je. Rovnako tak drills a íne bezecke cvicenia – doplnok a kompenzacia, nie tajomstvo uspechu. To tkvie v genetike, socio-ekonomickych faktoroch a vo velmi tvrdej priprave s mnozstvom vysokej intenzity, ktoru zvladne len zlomok tych, co sa na trening daju.
mephysto 08.03.2012 13:55:23
prepacte ze vas prerusujem v erudovanej diskusii pani, ale ide vam niekomu to video? chcem si ho pozriet a chce to po mne heslo :(
Lysá nad Labem
Mikis4318 08.03.2012 14:58:02
Bohužel to včera nebo předevčírem zaheslovali, asi to byl nežádoucí únik.
rudo 08.03.2012 19:48:45
>> mephysto, 08. 03. 2012 13:55:23
uz to nie je pristupne, skoda, mozno to bolo len lakadlo na zaplatenie clenskeho ?
rudo 08.03.2012 19:52:39
>> Mato, 08. 03. 2012 11:06:53
Vidis a ja som z toho videa si zobral uplne ine veci a ku tym som chcel diskutovat, ku tomu co tam je, nie ku tomu co tam nie je.
poviem ti to inak, na TV je kucharska relacia a ukazuju tam recept na makove slize a nejake varianty recpetov a nejake nove triky na makove slize. Ty by si to Mato pozeral a zacal diskutovat o tom ze tam chyba ako sa pecie kacica a robia lokse a ze zatajuju ze treba jest aj ine ako makove slize a z tych trikov na makove slize by si si nic nevsimol a nic nezobral, snad preto ze ti nechutia.
Desert 08.03.2012 20:01:12
O jógu by možná ani tak nešlo, je to zdánlivě pouze relaxace, ale v době začátků té školy byli trenéři jak v Indii, tak i Číně a Tibetu, hledali umění dechu. Legendy o Tibetu vyprávějí o běžcích „LUNG GOMP“. Lung je v překladu drak, stejně tak jako dech nebo dýchání, gompa je chrám. Takže umění dračího dechu těchto mnichů spočívala v tom, že zeď neexistuje, spaluješ pouze tuky, cukry minimálně. Nakonec profesionální běžci byli ve všech dřívějších vyspělých civilizacích.
rudo 08.03.2012 20:28:36
>> Desert, 08. 03. 2012 20:01:12
suhlasim s tou druhou castou
ale ta joga tam nebola relaxacia bolo to akoby velmi cieleny intenzivny spravbe robeny strecink, boli tam casti z jednej varianty pozdravu slnka, ktora zhodou okolnosti velmi intenzivne natahuje a posiluje v natiahnuti prave dolezite bezecke a chodecke svaly, sposobom ktore bezne strecinkove a posilovacie praktiky nedokazu. zaujimave je ze napriklad medzi bezcami je popularna teoria ze strecink pred behom a rano sa nerobi aby sa vraj nestratilo svalove napatie, cital som to aj nejakeho ceskeho trenera. V tej skole KEN sa tvrdo robila joga rano o 6, takze sa robil superstrecink, rano ako prva vec pred prvym ranajsim behom. ziadne strachy zo startu svaloveho napatia, naopak sa ziskava svalove napatie v celom rozsahu mozneho svaloveho natiahnutia a klboveho rozsahu pohybu
Desert 08.03.2012 21:02:11
>> rudo, 08. 03. 2012 20:28:36 Andre byl můj kámoš, aspoň virtuálně. Jogu znám, dává umění dechu ve statice, čínská dechová gymnastika má mírnou dynamiku, u gymnastického strečinku děláš to samé. Učíš organismus jak lépe zásobovat. Relaxace může být statická, tak ji chápe většina lidí, mám ale na mysli i relaxaci dynamickou.
Desert 08.03.2012 21:15:17
„Sport a rasa“ http://ospage2000.ic.cz/sportarasa2.htm, i když rekordy trochu staršího data, ale podstatné změny jsou dány touto školou.
Mato 09.03.2012 08:19:09
>> rudo, 08. 03. 2012 19:52:39 Vidis Rudo, a Ty si si zas spravil nespravne zavery z toho, na co som poukazoval. Ak si chcel, aby tu kazdy stonal nad tym, ako krasne behaju a pritakaval Ti, ze Tvoje zavery su spravne, tak si nemal volat po diskusii. Si na fore, rataj aj s disentom, najma od ludi, ktori s Tvojimi zjednodusujucimi zavermi/cielenym smerovanim argumentacie nie vzdy suhlasia.
Poukazujes na to, ze takto trenuju Kenania (KEN treningova skola). Ja vravim, ze toto ukazali, ze sa mozno robi na jednej skole (pochybujem, ze stale) a na konkretnom mieste s obmedzenym poctom jednotlivcov. Je mnozstvo kempov, skol a stredisk, kde sa o ziadnej joge ani netusi, strecing sa robi normalne po behu, pripadne dynamicky po rozbehani. Staticky strecing pred treningom skutocne znizuje napatie vo svaloch a je vedecky opakovane dokazane, ze sval kratkodobo (do 60min) dokonca oslabuje. Vsetky tie auxiliarne veci, na ktore poukazujes, su skutocne podruzne pri pri „vyrobe“ talentov. Neublizia, mozu marginalne pomoct, ale su podruzne.
jans 09.03.2012 08:27:27
>> rudo, 08. 03. 2012 19:52:39
Spíš bych řekl, že Matovi vadí, že v relaci ukazují recept na Makové slíže, ale tak nějak tam vynechali, že hlavní je dát tam ten mák. :)
Mato 09.03.2012 09:04:24
>> jans, 09. 03. 2012 08:27:27
Skor tie slize Mak po stipkach ukazuju, na druhom stole aj cukor, ale potom to prestrihnu a ukazu krasne naaranzovany tanier.
rudo 11.03.2012 10:08:19
podarilo sa najst jednemu bezcovi na AUS fore druhu cast toho videa an youtube:
rudo 21.03.2012 23:54:34
video bolo niekolko dni odomknute ospravedlnujem sa ze som to nezachytil teraz je zase zamknute na heslo. Iny trener co je v KEN 21 rokov, povodne kuchar z australie prisiel nachvilu do Sydney a natocili s nim 2 casti video rozhovor, zvuk je znacne nekvalitny – amatersky vietro na mikrofon, tiez je lepsie pause the video a nechat ho najprv nahrat a az potom si ho pustit inak sa neustale zasekuje.
rudo 22.03.2012 00:07:58
pre tych co neradi anglinu by som zosumarizoval pre mna !!!, zakladne body : african sa od detstva nauci chodit a behat naboso a aj ked neskor beha v botach, beha v botach stylom naboso, ked bleda tvar sa aj snazi bezat naboso , bezi naboso stale stylom ako ked beha v botach. Ide prave o tie navyky a formovanie noh a spojenia medzi nohami a mozgom v detskom veku, ktore uz zostane, preto je dolezite aby deti aspon pocas zakladnej skoly stale chodili a behali bose aj na pretekoch, pocas strednej skoly si uz v bezeckych botach styul nepokazia.
Trener ma v hlkave idealny model bezeckej techniky, ktpry by teoreticky clovek mal – mohol dosiahnut ale kedze nik z nas nebude idealny, kazdy jedinec si musi najst svoj styl co najblizsie k tomu idealnemu modelu a nesutale svoju techniku tomu modelu priblizovat. Podla neho najblizsie k modelu idealu bol Kipketer – 800m svetovy rekord a ciastocne je blizko aj Bekele. Trener sa specializuje prave na 800m lebo je to prenho idealny biomechnicky bezecky styl medzi sprintom a dlhymi tratami, on trenoval kedysi pocas 3 rokov aj Rudishu.
Odsudzuje vsetky technologicke pomocky od hodiniek so stopkami po hudbu do usi a GPS, pretoze to odvadza od skutocneho behu a sustredenia sa na idealnu techniku, mozog neustale kontroluje casy, tepy, vzdialenosti atd a technika sa ignoruje. Najradsej by som ten odstavec napisal cervenym a adresoval ho specificky niektorym jedincom, verim ze budu vediet ze je im to osobne urcene
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.