Posilování v maratónské přípravě
MH 15.03.2007 13:28:24
Zajímaly by mě vaše názory na zařazení posilování do celoročního tréninkového plánu výkonostního běžce na maratón. Pro přehlednost zkusím rozdělit na následující:
- zařadit/nezařadit?
- kam s ním v rámci ročního cyklu?
- kam s ním v rámci týdenního cyklu?
Můj názor je: ad 1. rozhodně zařadit kvůli vyrovnávání svalových disbalancí způsobovaných jednostranným běžeckým zatížením ad 2. pokud možno celoročně, 1–2×/týden, před vrcholem sezóny vypustit na období, které tělo snese, což bude asi hodně individuální ad 3. při běžeckém tréninku 5×týden a více nemám tušení, ale asi ne před ani za dlouhý běh
Kadaň, Ústí nad Labem
Tudy 15.03.2007 14:53:00
Ad 1/ souhlas (zařadit) ad 2/ pokud máš již nějaký posilovací základ z minulosti, stačí 1× týdně ad 3/ do posilovny chodím druhý den po fartleku (St ,Čt nebo Pá)a po posilce si ještě dám krátký (do 8 km) regeběh.
Mato 15.03.2007 15:07:13
Naco chodit do posilky? Svalove disbalancie sa daju vyrovnat krasne aj cvicenim doma, s vlastnou vahou, popripade za pomoci zinienky, fit lopty a dvoch jednoruciek. Takze pokial nebudem pumpovat zeleza (co je pre maratoncov zbytocne), mozem to robit celorocne, kazdy den, alebo tak casto ako mi to moja lenivost dovoli :) V zasade posilujem doma, po behani, pred sprchovanim. A nemam to rad, aj ked viem, ze je to potrebne.
Brno
tuta 15.03.2007 18:40:26
Ja posilku jednou tydne pravidelne zarazuji – nejcasteji v patek (v sobotu je vetsinou tezsi trenink a v nedeli neco delsiho). Mam vyhodu, ze u posilky je atleticky tunel, takze si pred ni clovek i zarovinkuje, v posilce to je vsechno s lehouckymi vahami (tak 3–4 serie po 25 opakovanich) – predkopavani, zakopavani, ramena, zada, bezecke ruce, bricho, pripadne neco dalsiho. Kdyz bych to nejak zkousel delat doma, tak bych to vselijak flakal a rusil, takhle kdyz se dohodneme na pevny termin a jsme tam dva, tak spolecne se tato neoblibena cast treninku da prezit.
Brno/Havířov
forest 15.03.2007 21:10:04
Jak psal Tuta – výborný postřeh. Doma se taky nedonutím – nemá to patřičný řád, délku. V posilce je navíc sparring, který může kontrolovat chyby, motivovat. Narozdíl od posilování s vlastní váhou jde v posilovně výrazně zlepšit zacílení na svalovou disbalanci. Mě třeba vyhovuje posilovna krátce před bazénem (v bazéně se relativně uvolním a zrychlím regeneraci, případně poznám, kterou svalovou skupinu jsem přepísk a kterou flákal) – 1 týdně, v podstatě mi to je jedno (ale rozhodně nepůjdu do ní den před závodem nebo ve dni, kdy mám dlouý běh). Pak tak 3× týdně do toho krátké posilování bez náčiní ve škole – efekt skoro nulový kvůli délce trvání. Jen trošku dopním Tutu: to pořadí cviků jsi napsal určitě jak ti to přišlo na mysl. Ale mělo by to mít nějaký řád – „od středu ke končetinám“. Při takto relativně vysokém počtu opakování by pauzy mezi stanovišti ani neměli být.
košice SR
runtachykard 31.03.2008 21:25:06
[quote=Mato]Naco chodit do posilky? Svalove disbalancie sa daju vyrovnat
krasne aj cvicenim doma, s vlastnou vahou, popripade za pomoci zinienky, fit
lopty a dvoch jednoruciek. Takze pokial nebudem pumpovat zeleza (co je pre
maratoncov zbytocne), mozem to robit celorocne, kazdy den, alebo tak casto ako
mi to moja lenivost dovoli :) V zasade posilujem doma, po behani, pred
sprchovanim. A nemam to rad, aj ked viem, ze je to potrebne.[/quote] martin,je
pochopiteľné že silové cviičenia,či už s činkou alebo bez
neobľubuješ.si muskulturno-katabol-distrofovaný ..pri 50–55
kilách......tvoja celotelova muskultúrna disponabilita je percentuálne
ekvivalentná mojej pravej nohe..plus eventuálne pravý prsný svalje
menší.nie som symetrický.ale zato si vynikajúci bežec.klobúk
dolu.(vzhľadom na kilá dosť pochopiteľnéaj trénovanosťou
určite)..tvoje kilá by som však nechcel ani s týmto výkonom.nemaj mi za
zlé.ahoj
Mato 31.03.2008 22:11:53
Pocuvaj- vazne mas nabeh si vysluzit prezyvku troll roka tohto fora. Ak Ti to vyhovuje, tak len v tom pokracuj. Svoj predosly prispevok som editoval, lebo sem nepatri. Musim Ta vsak upozornit, ze ma nepoznas, tak nevynasaj hodnotenie nad mojou telesnou schrankou. Mozno by si si zakladal na poriadnu davku hanby, kebyze dojde k porovnavaniu sil aj mimo bezeckej drahy. Pravidelne posilujem (3–4× v tyzdni), ak si si nevsimol v mojich prispevkoch. Napisal som sice, ze to neoblubujem, ale je to nevyhnutne. Zastavam vsak nazor, ze k ziskaniu a udrzaniu POTREBNEJ sily ci uz pre beh, alebo pre realny zivot, nie je potrebne chodit do posilnovne. Gravitacia, telesna vaha a poriadny kopec/schody a domace pomocky k tomu postacuju. Kto vsak musi (lebo sa nevie motivovat, alebo nema dostatok fantazie, ci ho to tak viac bavi), nech chodi do posilky. Este na zaver- neviem preco si si vybral prave mna, ako terc svojich posmeskov, ale nebude to nahodou Tvoj komplex z Tvojej korpulentnejsej postavy? Radsej teda zapracuj na sebe a nie na posmeskoch.
košice SR
runtachykard 01.04.2008 10:55:23
[quote=Mato]Pocuvaj- vazne mas nabeh si vysluzit prezyvku troll roka tohto fora. Ak Ti to vyhovuje, tak len v tom pokracuj. Svoj predosly prispevok som editoval, lebo sem nepatri. Musim Ta vsak upozornit, ze ma nepoznas, tak nevynasaj hodnotenie nad mojou telesnou schrankou. Mozno by si si zakladal na poriadnu davku hanby, kebyze dojde k porovnavaniu sil aj mimo bezeckej drahy. Pravidelne posilujem (3–4× v tyzdni), ak si si nevsimol v mojich prispevkoch. Napisal som sice, ze to neoblubujem, ale je to nevyhnutne. Zastavam vsak nazor, ze k ziskaniu a udrzaniu POTREBNEJ sily ci uz pre beh, alebo pre realny zivot, nie je potrebne chodit do posilnovne. Gravitacia, telesna vaha a poriadny kopec/schody a domace pomocky k tomu postacuju. Kto vsak musi (lebo sa nevie motivovat, alebo nema dostatok fantazie, ci ho to tak viac bavi), nech chodi do posilky. Este na zaver- neviem preco si si vybral prave mna, ako terc svojich posmeskov, ale nebude to nahodou Tvoj komplex z Tvojej korpulentnejsej postavy? Radsej teda zapracuj na sebe a nie na posmeskoch.[/quote] .....nejde mi to..neviem si udržať váhu 75–76 kg,v tejto váhe mi polmar robí za slušných 1:37,momentálne mám 82 a som o 9 min hore.okolo 40 km/týž ,10,12 16,21 úseky.hrúza.rád sa najem a všetko.nechcem dietu a predsa marat pod 3 30
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.