Nízkosacharidová strava a vytrvalosť
Brutto 27.02.2014 14:53:24
>> ivan99, 27. 02. 2014 13:51:43
Nejem ani cestoviny (hahaha prave vcera som mal 150 g tortelin, ale to len kvoli tomu, ze som mal strasidelne malo sacharidov a zavadzali mi v mraznicke). Teda podari sa mi ich jest asi tak raz za dva mesiace v malom mnozstve, doplnene takou mojou salsou z klobasy, slaniny, papriky, paradajky, syra a oliv :)
Bratislava
ivan99 27.02.2014 16:09:07
>> vincent_vega, 27. 02. 2014 14:42:04
V*zhľadom k výške/váhe (podobnej ako ja) máš pri danej rýchlosti čo spomínaš dosť vysoké tepy – samzorejme ako si spomínal, spôsobené tým že si v začiatkoch, ale potom beháž neumerne rýchlo, neviem koľko máš rokov, ale tie ptey by si mal stlačiť dolu, aj na úkor striedania beh/chodza, aby si sa neuvaril. A môžeš napísať v akom časovom období si dvihol tú kilometráž (týždennú), aj s tým treba opatrne*
Asi je to celé OT, tak som založil novútému:
Bratislava
ivan99 27.02.2014 16:18:48
>> Brutto, 27. 02. 2014 14:53:24
To musí obsahovať okolo 50 % sacharidov ?
rudo 27.02.2014 19:56:47
>> ivan99, 27. 02. 2014 10:06:15
""" Mam som s nou asi skusenosti, ale nevedel som o tom, ked pred par rokmi som drzal dietu – delenú stravu tak – , že som vobec nejedol sacharidy ( tie v zelenine som neratal – miesto nich som dost jedol surovu kapustu, rajcinu, papriku ..)a skoro kazdy den sa chodil bicyklovat do kopcov. Na zaklade v tej dobe dost. informácii, " že po 2 týždnoch takejto stravy sa ti zacnu tvorit ketony a že to nie je zdrave" som napr. raz za 10 dni zjedol po 4 hod. od posl. jedla iba dost vela sacharidou bez niceho. Musim povedat, že som sa cítil perfektne a nechápal som ako mozem tak dokazat makat, ked som aj zredukoval množstvo jedla Za 2 mesiace sa mi podarolo schudnúť 10 Kg."""
ano toto cukrove cyklovanie teda 1 cukrovy den raz za cas (6–11 dni) je znami system ktory je specialne cieleny na chudnutie a vyrysovanie. Ide o oklamanie hormonov, ktore zhruba po tyzdni ked zistia ze cukor neprichadza sa chcu prepnut na stav ked sa nuti ukladanie tuku a zabranuje sa paleniu tuku. Ten raz za cas cukrovy den alebo polden hormony „opije rozkom“ oklame ich a hormony sa znovu restavia dostavu ze je to OK, cukry prichadzaju netreba tuky ukladat a mozme ich vedselo palit
samzorejme hned v ten den je mozne treninkom vsetko cukor spalit dokonca v ren den sa robi extra trenink prave na to, hormony su tak sproste ze vydaj energie sportom nekontroluju, zaujima ich len co pride do brucha
ak nechces startit priejm energii z cukrov a nechces byt v trvalej ketoze, tak koli zdraviu nahrad vsetky chleboviny celozrnnou ryzou a pohankou
jasne ze to nie je chleba na ktory sa hodi kus slaniny, ale pri toche snahe sa naucist to varit tak aby si to mohol jest s cim len chces
drzim palce a informuj
co sa tyka tepov – ak ti zacnu rast v druihej hodine behu tak je to preto ze tep nie je primarne funkcia bezeckeej rychlosti ale je to funkcia vnutornej teploty – uz si dobre vnutorne prehriaty, co suvuisi aj s pocasim oblecenim a prijmom vody a dalej funckia napriklad obsahu vody a minrelov soli v krvi takze tep stupa ako znak ze krv hustne, malo vody a malo elektrickcyh soli.
rudo 27.02.2014 20:01:17
>> vincent_vega, 26. 02. 2014 22:19:11
otázka znela :
alebo je jedno či idem na B/T/S 100/180/130 alebo 100/120/200 ???
neviem na to odpovedat v zmysle v akom sa pytas
v prvom rade ide o casovanie
ak to zjes pred behom a hadina cukru je zvysena tak sa do tukoveho metabilizmu nedostanes, az ked minies extra cukor
ak odes bezat trochu neskor po takom jedle tak cukor uz moze byt dole ale inzulin je hore a inzulin brani paleniu tukov.
ak je to vela vela hodin po jedle tak je to jedno kolko bolo cukrov, pretoze uz je z kazdeho cukroveho gramu alebo glykogen alebo podkozny tuk a teda nezalezi kolko gramov cukru si zjedol
ovsem cim viac je doplneny glykogen tym viac chce telo bezat na cukor takze o to pomalsie musis bezaat aby to bolo na tuk a o to dlhsie lebo ten glykon sa bude do toho nesutae miesat.
Ondřej S. (aka
poohDA)
27.02.2014 23:12:04
ad sacharidy v bílých jogurtech. Co jsem se díval po obchodech a do lednice, tak mám toto:
- Pilos – Jogurt bílý smetanový B:4 T:10 S:5,5 (dostupné v Lidl)
- Kunín – Smetanový Beskydský Bílý B:2,9 T:10,2 S:3,3 (koupil jsem v Bille)
Slaný
EdCable 28.02.2014 07:40:37
Jedno zdravotní upozornění: přechod do ketózy může vyvolat záchvat dny u citlivých jedinců
Mechanismus: Ketony jsou kyselé a snižují tak ph krve. Ledviny na to zareagují tak, že je přednostně začnou vylučovat, čímž se ale sníží kapacita pro vylučování kyseliny močové, jejíž koncentrace roste a může vyvolat zánět v tkáni. Vyzkoušenou tento týden osobně :-/
Další důsledky: jak již bylo zmíněno dříve – koncentrace ketonů v moči je nejvyšší v počátku přechodu, poté klesá. Je to v důsledku adaptace, kdy ledviny přestanou vnímat ketony jako kyselé nebezpečí. pH krve je pak sice nižší (tedy kyselejší), ale ne nijak zásadně. Takže sledování pomocí proužků je dobré především pro záznam začátku ketózy, ale není dobré pro kvantifikaci (koncentrace v moči neodpovídá koncentraci v krvi).
Ty proužky navíc jsou citlivé pouze na jeden z druhů ketonu. Ty hlavní dva, co jsem četl, jsou beta-hydroxibutyrate (označím jako BHB) a acetoacetate (AA). Tyto dva druhy jsou produkovány v játrech zhruba v poměru 1:1, přičemž svaly jsou schopny využívat BHB i AA a mozek jenom BHB. V počátku na ketony jedou jenom svaly, ty je ale postupně přestávají spalovat a dokonce přeměňují AA na BHB, který naopak začne spalovat mozek. Tedy koncentrace v krvi se pak nakloní ve prospěch BHB, což je dobré pro mozek (dostatek paliva), ale špatné pro ty močové proužky, které měří pouze AA. To je druhý důvod, proč po adaptaci na ketozu barva proužků vybledne.
Brutto 28.02.2014 08:04:05
>> ivan99, 27. 02. 2014 16:18:48
„To musí obsahovať okolo 50 % sacharidov ?“
Hej, obsahuje, aj nieco viac, ale zas treba brat do uvahy, ze je to plnene syrom (alebo spenatom), takze to nie je 150 g cistej vahy cesta.
Brutto 28.02.2014 08:23:41
>> poohDA, 27. 02. 2014 23:12:04
Ten Pilos som isteho casu tiez kupoval, trochu ma stvalo ze to vyrabaju poliaci, ale co uz. Az som kupil jeden, ktory mal vyslovene kovovu chut, tak to mi stacilo a robil som prieskum trhu :) A nadabil som na ten Zvolensky, co je pre mna zazrak medzi tymi vsetkymi odtucnenymi vyrobkami na nasom trhu…
rudo 28.02.2014 09:41:20
>> EdCable, 28. 02. 2014 07:40:37
preto by strava mala obsahovat co najviac zeleniny a co najviac zelenych listov alkalizacia mineralmi
Černé Voděrady
MartiNo 28.02.2014 09:52:27
>> rudo, 28. 02. 2014 09:41:20
A dá se část zelené zeleniny nahradit zelenými tabletkami (chlorella, spirulina) a mladým ječmenem v prášku?
Černé Voděrady
MartiNo 28.02.2014 09:53:50
>> rudo, 28. 02. 2014 09:41:20
A dá se část zelené zeleniny nahradit zelenými tabletkami (chlorella, spirulina) a mladým ječmenem v prášku? Tedy ve smyslu dostatku minerálů a vitamínů ve stravě.
Bratislava
ivan99 28.02.2014 10:27:15
>> Brutto, 28. 02. 2014 08:23:41
Včera som si kupil ten Zvolenský … . S = 1,8g, nie že by pre mna hralo nejaku vyznamnu rolu, ale ho vyskúšam.
Rano som si dal najprv zelený banán .
Bratislava
ivan99 28.02.2014 10:30:19
>> rudo, 28. 02. 2014 09:41:20
preto by strava mala obsahovat co najviac zeleniny a co najviac zelenych listov alkalizacia mineralmi
Viem, že sa to tu preberalo. Aké bežné prichádzajú do úvahy ( zelené listy) a zo samotnej zeleniny ? Najlebšie surové ?
Bratislava
ivan99 28.02.2014 10:57:23
>> EdCable, 28. 02. 2014 07:40:37
Mechanismus: Ketony jsou kyselé a snižují tak ph krve.
Takže to može mať vplyv na beh ktorý trvá 2+ hodiny ?
Tedy koncentrace v krvi se pak nakloní ve prospěch BHB…
To čo si napísal, presne koresponduje s mojimi „meraniami“ Zaznamenal som ( urcite aj predtým ) na pružkoch, dva typy urovne (teda AA)pod úrovnou 1,5/16 – teda tou najslabšou.
- asi v strede medzi „neg.“ a „1,5/16“ – až som si myslel, že je to negatívne, ale má to taký ružový nádych, ale možno je to neg. a je to niake iná reakcia.
- bližšie k „1,5/16“
Ak som to spravne pochopil, tak úroven ketonou je približne rovnaká – zaťažením sa ale zväčšuje, vačšinou po adaptácii prevažujú BHB, ale pri zátazi prestanú svali prerábat AA na BHB, pečen dalej produkuje 1:1 t.j. to je tá vysoká koncentracia nameran na prúžkoch po tréninku – namerá sa AA .
Praha-Dalejské údolí
oblivion 28.02.2014 12:30:03
Ad jogurty:
Mým favoritem je v současné době 32% kysaná smetana (32 g T / 2,3 g B / 2,3 g S), míň tučné jogurty či smetany už mi přijdou „vodové“. Konkrétně jde o bezlaktózovou „Crème fraîche“ rakouského SPAR. Nemám s laktózou problém, ale jinou dostatečně tučnou nemají.
Ad posuzování potravin (pařížský salát):
Možná k tomu přistupuju moc „utilitárně“, ale při výběru sleduji g B / Kč a g T / Kč. Máslo a olivový olej mají 4–6 g T / Kč, tvrdý tvaroh 2–3 g B / Kč. Pokud někdo víte o levnějších zdrojích T a B (vyjma sádla :o), napište!
Minimální cena (mého) denního příjmu je tedy 35 Kč za 170 g T + 30 Kč za 75 g B = 65 Kč / den, tj. 2000 Kč / měsíc. Je ale dále nutné přičíst vitamíny a minerály ze zeleniny, ovoce a ořechů, či dražší zdroje T a B, jako např. lněný či kokosový olej, tvrdé sýry, mořské ryby…
Hodnota zmíněné 32% kysané smetany je tedy 6,4 Kč za 32 g T + 0,9 Kč za 2,3 g B, celkem 7,3 Kč / 100 g. Skutečná cena je však 15 Kč / 100 g, má tak koeficient luxusu 2,1. Pro srovnání, 15% smetana by měla stát 3 Kč za 15 g T + 1,4 Kč za 3,2 g B, tedy celkem 4,4 Kč / 100 g. Skutečná cena je 7,5 Kč / 100 g, koeficient luxusu 1,7.
Samozřejmě nejde o minimalizaci koeficientu luxusu za každou cenu, je např. snazší (objemově) sníst 530 g tučnější smetany za den, než 1130 g ménětučné, ve které je navíc více cukru. Zkrátka je někdy lepší (až nutné) si za luxus připlatit. A v nouzi je tu ten tvaroh s olejem… ;o)
Bratislava, Ruzinov
PALOsvk 28.02.2014 12:40:21
>> oblivion, 28. 02. 2014 12:30:03
míň tučné jogurty či smetany už mi přijdou „vodové“.
To som mal aj ja vzdy dojem a od malicka som odchovany na smotanovych jogurtoch. Ukazovatel kvality bola u mna lyzicka „zapichnuta“ v jogurte a ked clovek obrati hore dnom teglik(kelimok) tak lyzicka ani jogurt sa z miesta nepohnu
Nech sa to zda ako kolvek nepredstavitelne, takyto smotanovy jogurt sa da normlane zohnat ako na Slovensku tak aj v Ceskej republike, nie je problem v Rakusku, Nemecku a aj tu vo Svedsku. Aj taketo jogurty ti pripadaju „vodove“?
PS: Ja jedavam jeden-dva taketo jogurty denne na veceru (+nejake pecivo k tomu) uz asi…hmm 15rokov (na 98% je moja vecera identicka za tie roky)
tiborw 28.02.2014 13:09:41
>> EdCable, 28. 02. 2014 07:40:37
Mechanismus: Ketony jsou kyselé a snižují tak ph krve. Ledviny na to zareagují tak, že je přednostně začnou vylučovat, čímž se ale sníží kapacita pro vylučování kyseliny močové, jejíž koncentrace roste a může vyvolat zánět v tkáni. Vyzkoušenou tento týden osobně :-/
Toto je zaujimava informacia. Teraz mi je jasne preco by v uvodnej faze ketozy mali prevazovat potraviny ktore su odporucane pri dne, tj. s nizkym obsahom purinov, podporujucim ich odburavanie ako napr. zeler, zelena zelenia a zdroje omega-3 kyselin.
Praha-Dalejské údolí
oblivion 28.02.2014 13:14:07
>> PALOsvk, 28. 02. 2014 12:40:21
…tak Ti teda pěkně děkuju!! hned jsem v práci uskutečnil ten pokus se lžičkou a obracením hore dnom s 15% smetanou a… mám ji teď všude – na klávesnici, na kalhotách i na koberci… ;o((
…asi 5 vteřin to totiž vypadalo dobře – lžička držela, ale pak se smetana vyklopila celá, v jednom kuse; od kelímku je oddělená syrovátkou, nebo čím…
…k Tvému dotazu: ano, i 10% smetanový jogurt, i 15% smetana se mi zdají vodové
Bratislava
ivan99 28.02.2014 13:17:45
>> rudo, 27. 02. 2014 19:56:47
co sa tyka tepov – ak ti zacnu rast v druihej hodine behu tak je to preto ze tep nie je primarne funkcia bezeckeej rychlosti ale je to funkcia vnutornej teploty – uz si dobre vnutorne prehriaty, co suvuisi aj s pocasim oblecenim a prijmom vody a dalej funckia napriklad obsahu vody a minrelov soli v krvi takze tep stupa ako znak ze krv hustne, malo vody a malo elektrickcyh soli
Niekedy sa to stáva, niekedy nie. Môže mať na to vplyv, že telo nieje úplne zregenerované ? Asi budem aj castejšie pit cca 20 min aj tak je to menej ako 1 dcl na jeden x.
Behávam(l)som len v tenkom krátkom tričku, bez čapice, pri konci si davam čelenku kôli potu, podstate ako by mi bola trochu zima, ale aj tak sa potím. Teraz je to skoro dobré, ale predtým som sa v noci dosť potil.
elektrickcyh soli – davnejsie pretým som obcas používal iontový nápoj, už to nerobím, mam sa riadit tvojím častým „tažko nacvičisku, ľahko na bojisku“ ? Alebo to može zasiehnut dosť regeneráciu – behávam väčšinou, každý 2. deň. Pomohlo by napr. vodu trochu prisoliť ?
Vysoké max TF – pri čítaní tvojej odpovede ma napadlo: Pred rokom som bol u lekára na niake testy – nesúvisí s behaním, ale vo výsledkoch sa mi objavilo, že mám zvýšené zápalné procesy – teraz neviem ako na tom som, ale nemôže to byť aj z tohoto dôvodu ?
tiborw 28.02.2014 14:24:28
>> oblivion, 28. 02. 2014 13:14:07
Vidis co dokaze neuplna informacia? PaloSVK zabudol napisat ze test trva len 3s
České Budějovice
PaKo 28.02.2014 17:13:38
>> EdCable, 28. 02. 2014 07:40:37
>> tiborw, 28. 02. 2014 13:09:41
Zánětem v tkáni máš na mysli zánět ledvin? Já měl totiž minulý týden problémy právě s ledvinami a dneska na kontrole mi MUDr řekla, že to byl na základě rozboru nebakteriální zánět (jediným příznakem byla krev v moči, jinak bez teploty a bolesti). Jestli jsem jí teda dobře rozumněl, doteď jsem si myslel, že zánět = bakterie.
Na druhou stranu, já baštil hlavně zeleninu včetně kysaného zelí, protože na maso moc nejsem.
Ondřej S. (aka
poohDA)
28.02.2014 17:35:33
>> PALOsvk, 28. 02. 2014 12:40:21
Ukazovatel kvality bola u mna lyzicka „zapichnuta“ v jogurte a ked clovek obrati hore dnom teglik(kelimok) tak lyzicka ani jogurt sa z miesta nepohnu
Jenže tahle konzistence je dána výrobcem/preferencemi spotřebitelů. Všichni ti velcí mlékárenští mološi si mohou s tou konzistencí pohrát tak, aby spotřebitelům připadal jogurt správně jogurtovatý. Ve Francii preferují spíše „pudingovou“ konzistenci, zatímco v Čechách a Slovensku spíše tekutou. Takže některé jogurty pak obsahují třeba bramborový škrob, aby byly správně jogurtovaté.
Pro mně je vlastností správné jogurtovosti, že se táhne za lžičkou. Jogurty z obchodu to často nemají, narazím na to, když se dostanu k nějakému jogurtu domácí výroby. [/názor]
Slaný
EdCable 28.02.2014 18:02:59
>> PaKo, 28. 02. 2014 17:13:38
Pri dne je zanet asi teoreticky v jakekoliv tkani, nevim jestli i ledviny, ale typicky jsou to tkane v koncetinach a tkane po traumatech. Jde o to, ze kyselina mocova ti muze vykrystalizovat a usadit se v nejake mekke tkani a to se prave nejcasteji stava na dolni koncetine. Obvykle to boli jako cert a CRP ti vyleti i presto, ze nemas zadnou bakterii. Pokud jsi nekdy zazil nevysvetlitelnou nekolik dni trvajici upornou bolest, tak to dost pravdepodobne byla dna.
Jinak tedy ano, zanet nemusi byt zpusoben jenom bakteriemi – dokonce se ukazatel zanetu (konkretne hs-CRP) da pouzit jako prediktor srdecne-cevniho onemocneni nezavisly na ostatnich bezne pouzivanych. Zanet je reakce imunitniho systemu na uplne jakekoliv poskozeni tkane tedy i tkani cevnich sten. Spatny stav imunitniho systemu se pak muze projevit prehnanou nachylnosti k zanetum.
Takze napriklad nyni me rozbolel kotnik, ktery jsem cerstve doleceny po zvrknuti, dost jsem se divil, cim to je, a pak si precetl tenhle mozny dusledek prechodu do ketozu v „The Art and Science of Low Carbohydrate Living“. Pak mi to seplo – na dnovy zachvat jsem citlivy, ale nastesti tohle nebylo nejak tak zle jako jindy.
Eulenspiegel 28.02.2014 18:06:42
>> PaKo, 28. 02. 2014 17:13:38
Zánětlivé reakce nemusí být jen bakteriální. Vem si třeba všechny ty běžecké „itis“ (tendinitis, bursitis…). S bakteriema nemají nic společného, nicméně je to považováno za záněty. Jde v podstatě o způsob, kterým tělo něčemu říká ne-ne. A u většina případů ani nesouvisí s ketózou…
>> EdCable, 28. 02. 2014 18:02:59
Počkej, chápu správně, že přechodem do ketózy se člověku může zvýšit šance na vznik zánětu?
České Budějovice
PaKo 28.02.2014 18:29:39
>> EdCable, 28. 02. 2014 18:02:59
>> Eirrikr, 28. 02. 2014 18:06:42
Díky za vysvětlení. U mě to bude spíš oslabená imunita, od Vánoc se plácám v angínách a atb, takže ty ledviny budou spíš od toho. Akorát mě to už neba :(
Slaný
EdCable 28.02.2014 20:12:37
>> Eirrikr, 28. 02. 2014 18:06:42
Obecne jakehokoliv zanetu ne (aspon o tom nevim), ale zachvatu dny, coz je druh zanetu (http://cs.wikipedia.org/wiki/Dna) , pokud je na to citlivy. Jenom behem prechodu.
rudo 28.02.2014 22:12:28
>> MartiNo, 28. 02. 2014 09:53:50
>> ivan99, 28. 02. 2014 10:30:19
spirulina a chlorela maju dost velku koncentraciu mineralov aj chlrophylu a z toho hladiska ciastocne nahradit mozu
zelenina je strava alkalizujucua (okrem rebarbory a snad nejakych dalsich vynimiek) a zelene listy zvlast
podla mna je jedno ci je to surove alebo varene, spenat, silverbeet kale a podobne varim, hlavkovy salat surovy aj uhorky surove, paradajky vacsinou varim.
z hladiska mineralov zelenina dodava prave tie alkalizujuce inerali ako vapnik, ktore to alkalizaciu v tele sposobuju.
vapnik a tuky prijimane cez milecne vyrobky to je dvojsecna zbran zrejme je to individni ale reakcia tela moze byt kysla a tak strava kde sa ten denny tuk prijima prave cez mliecne vyrobky moze byt hodne zakyslujuca tym cim ta strva je a nemusi to byt tym ze telo je nezvykle na ketony
ak si telo ako tak zvykne na mliecnaky a dostane sa z acidozy to moze byt aj preto ze sa nauci vrhnut do boja vsetky alkalizujuce minerali a toto sa v niektorych studiach uvadza ako dovod preco ludia co piju cely zivt mlieko maju prave ridke odvapnene kosti a v starobe sa oim lamu.
NS podla mna neznamena zit na mliecnakoch, ja osm skusal nejaku dobu zit na mliecnakoch ale aj tie najlese jogurty ma velmi zakyslovali a zacal som aj citit klby za palcom na chodidlach co je u mna prvy indikator.
teraz som sa mliecnakov vzdal komplet a snazim sa jest najme vlakninu jednak zo zeleniny takej co je nejmenej cukrova a najvaic vlakninova, rozne susene morske riasy a rozne huby a hriby a tiez si doplnam veci co su iba vlaknina typu RS teda nestrvaitelne v zaludku, 0 calorii ale stravitelne bakteriami
takzto baketrie v cerach vyrabaju z valkniny tie tuky pre telo a k otmu uz en nejaky ten ryzovy olej ked zeleninu smahnem najme cibulu v hrnci ako zaklad leca a nejake to maslo a najme kokosak.
orechy alebo slaninu len vynimocne a pomaly koncim aj s masom teda viacmenej som skoncil len obcas ked ho dostanem pod nos … kam cert nemoze posle zenu, to pozna kazdy chlap.
Eulenspiegel 28.02.2014 23:46:19
>> EdCable, 28. 02. 2014 20:12:37
Děkuju :)
davidof 02.03.2014 12:44:39
Chtěl bych se zeptat na trénink maratonu při NSS. Doporučená délka volných dlouhých běhů je do 30km, jak to chápu pro trénink tukového metabolismu a aby si tělo zvyklo šetřit glykogen. Neumožňuje NSS, když už toto tělo umí, místo těchto běhů zařadit víc spec. tempa a rychlosti, když se netvoří tolik laktátu a je tedy lepší regenerace? Ne že by se mi nechtělo běhat, ale abych využil naplno výhody NSS (ketózy) a šetřil klouby a vazy (a okostici) na závody.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.