Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Birell GP rozzářila město úžasnými výkony, Keňan Kitiyo získal zlato

Birell GP rozzářila město úžasnými výkony, Keňan Kitiyo získal zlato
foto: RunCzech

RunCzech   | 08.09.2024 | přečteno: 303×

Horké počasí a napínavá atmosféra byly hlavní charakteristikou závodu Birell Grand Prix Praha. Nabitá sestava Birell Běhu na 10 km slibovala rychlý závod, a to se také splnilo. První místo obsadil Keňan Dennis Kibet Kitiyo s časem 27:17, českým vítězem se stal Jan Friš v čase 30:12. Diana Chepkorir potvrdila roli favoritky a v úžasném čase 30:12 si mezi ženami doběhla pro vítězství, mezi Češkami kralovala Tereza Hrochová.

I když byl start závodu v 19:30, teplota byla stále poměrně vysoká. Mužské elitní pole slibovalo čas pod 27 minut a muži také začali závod velmi rychle v tempu odpovídajícímu výsledku pod 26:50 min. Do pátého kilometru byla vedoucí skupina rychlá, držela pohromadě, spolupracovala a byla připravena doběhnout do cíle v tomto čase. Ke změně došlo na sedmém kilometru, kdy se pole trochu roztrhalo a na čelní pozici zůstali Kitiyo a Worku. Od osmého kilometru běžel Kitiyo sám a snažil se stlačit svůj čas pod 27 minut až do cílové rovinky. Druhé místo obsadil Vincent Kibet Langat s časem 27:25 a třetí byl loňský vítěz Etiopan Tadese Worku v čase 27:32. Favorizovaný Rodrigue Kwizera doběhl čtvrtý s časem 27:39.

„Jsem velmi šťastný, byl jsem nejrychlejší i v těžké konkurenci, byli tu lepší kluci než já. Snažil jsem se běžet rychleji a rychleji, ale bylo velké horko,“ uvedl po doběhu Kitiyo.

Z vítězství se radovala i jednička v ženském poli Diana Chepkorir: „Jsem velmi unavená, ale velmi šťastná,“ řekla usměvavá, ale viditelně vyčerpaná Keňanka. Chepkorir se trhla ženskému poli hned na prvním kilometru, nechala za sebou nejen všechny ženy, ale také svého vodiče a těsně následovala mužskou skupinu. V polovině závodu trochu zpomalila, ale i tak se snažila doběhnout pod 30 minut, což jí o pár vteřin uniklo. Druhé místo obsadila Miriam Chebet se ztrátou více než jedné minuty na Chepkorir v čase 31:28. Etiopanka Lemlem Nibret Alemu skončila třetí s časem 32:20.

Český favorit Martin Zajíc (30:16), několikanásobný mistr republiky na desetikilometrové trati, skončil druhý za překvapivě vítězným Janem Frišem v čase 30:12, který poslední část závodu běžel s ženskou vítězkou. Třetí místo obsadil Patrik Vebr. Nejlepší Češkou byla Tereza Hrochová, česká olympionička, která si vytvořila nový osobní rekord 33:17, z čehož měla velkou radost.

Celý program na náměstí Republiky odstartoval v 18 hodin adidas Během pro ženy na 5 km. Byl vyprodaný a užilo si jej 2200 běžkyň. Vítězkou se stala Radka Hanzlová v čase 18:08.

Oba závody mají také své charitativní partnery. Birell Běh na 10 km je dlouhodobě spjat s organizací Cesta za snem. Partnerem adidas běhu je nadace Krása pomoci. V jejích barvách se běhu zúčastnila také běžkyně a trenérka Marcela Joglová. „Závody RunCzech jsou vždycky nabité energií, chci stále podporovat běh a sport jako takový a jestliže je možnost i přispět na dobrou věc, tak jdu do toho. Hodlám samozřejmě i fandit mnohým svěřencům a elitnímu poli,“ uvedla před závodem. „Bylo to krásné, ještě bych si zaběhla i víc,“ usmívala se v cíli se svými parťačkami z nadace.

Na start 10km závodu se postavilo celkem 5500 běžců z celého světa, celkem 88 národností. Během závodu si běžci mohli užít světelnou instalaci na Dvořákově nábřeží nebo zajímavou podívanou na Vltavě, flyboard show, kterou bylo možné pozorovat ze Štefánikova mostu. Birell Grand Prix Praha patří mezi celosvětově známé a oblíbené běhy, láká atlety i hobby běžce svou rychlou tratí a také krásou samotné Prahy.

TOP20 muži: https://runczech.acemlnb.com/lt.php?…

TOP20 ženy:

Celkové výsledky Birell Běh na 10 km: https://www.runczech.com/…sEventDetail?…

Celkové výsledky adidas Běh pro ženy 5 km: https://www.runczech.com/…sEventDetail?…

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

runczech.com muž Včera 10:15:01

Horké počasí a napínavá atmosféra byly hlavní charakteristikou závodu Birell Běh na 10 km Praha. Nabitá sestava slibovala rychlý závod, a to se také splnilo. První místo obsadil Keňan Dennis Kibet Kitiyo s časem 27:17, následovaný krajanem Vincentem Kibetem Langatem v čase 27:25. Diana Chepkorir potvrdila roli favoritky a v úžasném čase 30:12 si mezi ženami doběhla pro vítězství, následovaná další Keňankou Miriam Chebet 31:28.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.