Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Soupeři možná, ale paragrafům určitě neutečete

Soupeři možná, ale paragrafům určitě neutečete
foto: Martin Symon

behej.com | 15.05.2012 | přečteno: 2758×

Běžecká sezona je v plném proudu. Zážitek z těchto sportovních akcí však mohou zkazit nenadálé situace, jejichž důsledkem jsou právnické spory o náhradu škody. Kdo bude odpovědný například v případě, kdy se dítě z publika připlete mezi závodníky a některý z nich je srazí, nebo když se účastník závodu zraní bez cizího přičinění na trati? Jaké jsou předpoklady ke vzniku povinnosti k náhradě škody?

Při rozhodování o povinnosti k náhradě škody je nutné zvážit všechny okolnosti situace, v jejímž důsledku škoda vznikla. Takových vlivů je samozřejmě mnoho a není ambicí tohoto článku postihnout všechny možné případy, které by mohly nastat či poskytnout jakési vzorové řešení určitých situací.

Občanský zákoník uvádí, že každý odpovídá za škodu, kterou způsobil porušením právní povinnosti. Základním předpokladem vzniku odpovědnosti je tedy existence určité právní povinnosti a její porušení, přičemž tato povinnost nemusí být stanovena pouze zákonem, ale stačí i porušení povinnosti stanovené v pravidlech závodu. Občanský zákoník mimoto zakotvuje tzv. obecnou prevenční povinnost, tj. že každý je povinen počínat si tak, aby nedocházelo ke škodám na zdraví a na majetku, a její nerespektování rovněž zakládá povinnost k náhradě škody.

Dalším nezbytným předpokladem vzniku odpovědnostního vztahu je vznik škody, který musí být důsledkem porušení příslušné právní povinnosti, musí s ní být v tzv. příčinné souvislosti.

Prokáže-li poškozený všechny tyto předpoklady, tedy porušení určité povinnosti, vznik škody a příčinnou souvislost mezi nimi, zákon automaticky předpokládá zavinění té osoby, která škodu způsobila. Této odpovědnosti se může zprostit, prokáže-li, že za daných okolností mohla spolehlivě usuzovat, že škodě nebylo možné zabránit ani při vynaložení veškerého úsilí, které lze od ní objektivně požadovat.

V celé řadě případů však škoda není způsobena jen jednáním jednoho z účastníků. I na tyto situace občanský zákoník pamatuje. Dojde-li k ní také zaviněním poškozeného, nese tento škodu poměrně, v případě, že je výlučným viníkem, nese ji sám.

Při určování toho, komu připadne povinnost nahradit škodu, je důležité si uvědomit, kdo svým chováním porušil nějakou ze svých povinností. Dojde-li například ke střetu dvou běžců, v jehož důsledku jim vznikne škoda, bude nejspíše brána v potaz povinnost každého z nich chovat se ohleduplně a ukázněně, tedy tak, aby nedocházelo ke škodám na zdraví či na majetku. Bude-li prokázáno, že střet byl zapříčiněn nepozorností pouze jednoho z nich, bude tento povinen k náhradě vzniklé škody v plném rozsahu.

Podobně lze posoudit i situaci, kdy do trasy nečekaně vběhne dítě přihlížejícího diváka a dojde k jeho zranění v důsledku srážky se závodníkem. I zde bude nejspíše zvažováno, zda jeho rodič nezanedbal náležitou obezřetnost vzhledem k povaze takovéto sportovní akce a podle tohoto kritéria bude určen viník.

A co když se závodník zraní vlastním přičiněním na trati? Lze předpokládat, že organizátor závodu nese odpovědnost za bezpečnost závodníků na trati. Závodník je na druhou stranu povinen přizpůsobit své chování stavu trati a povětrnostním podmínkám, těžko by tedy byl úspěšný ve svém nároku na náhradu škody (ať už na zdraví či jen na oblečení), kdyby mu škoda vznikla uklouznutím na povrchu komunikace pouze v důsledku nepříznivých klimatických podmínek.

Pozn.red.: Autorkou textu je Mgr. Lenka Kernová, advokátní koncipientka

Anketa

Využili jste již někdy rady nebo pomoci právníků při či po závodech? Stalo se vám někdy, že byste byli poškození, nebo sami se do nějakého karambolu připletli?

Ano
 
2 hl.
Ne
 
55 hl.
Celkem hlasovalo 58 uživatelů.

Komentáře (Celkem 4)

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední

behej.com 16.05.2012 12:05:14

Běžecká sezona je v plném proudu. Zážitek z těchto sportovních akcí však mohou zkazit nenadálé situace, jejichž důsledkem jsou právnické spory o náhradu škody. Kdo bude odpovědný například v případě, kdy se dítě z publika připlete mezi závodníky a některý z nich je srazí, nebo když se účastník závodu zraní bez cizího přičinění na trati? Jaké jsou předpoklady ke vzniku povinnosti k náhradě škody?
Odkaz na článek

avatar

Celkem 6856 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:47:59 (2007)
půlmaraton: 1:46:39 (2010)
maraton: 3:53:44 (2012)

ipeterka muž 16.05.2012 13:01:36

Asi takhle – když jdu někam na závod, tak mám opravdu náladu přemýšlet nad „možnými právními důsledky svého jednání“. ;-) Prostě základem je chovat se jako myslící lidská bytost.

avatar

Sloviensko

rudo muž 16.05.2012 23:11:31

zostanme ludmi, ameriku si do nasich krajin nevpustime.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

maraton: 2:27:54

chuck muž 17.05.2012 12:33:31

Hezky odborně napsaný článek, já mám ale jedno malé upozornění, které mnohé organizátory možná trochu uklidní. Pokud běžecký závod pořádá organizece, která je členem stále ještě existujícího ČSTV, tak je pojištěna ze zodpovědnosti sdruženým pojištěním, za každého účastníka. U nás jsem to před několika léty použil a funguje to. Omlouvám se ale nepamatuji si, jak se to přesně jmenuje, ale v případě potřeby poradím. Také každý člen ČSTV je úrazově pojištěn. Toto pojištění se vztahuje i na trénink.

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 17.05.2012 14:54:36

>> rudo, 16. 05. 2012 23:11:31 Az do momentu, pokial Ti nejaky zlomyselnik na trati nebude chciet umyselne ublizit – ako sa mi uz dvakrat stalo. Raz v Rakusku, raz pri cezhranicnom behu Ostrihom Sturovo. Potom mas moznost bud okamzite jednat – dat mu do zubov (co neodporucam – sam som vykonal a mal som z toho opletacky, aj ked som bol v prave), alebo dotiahnut k nam „Ameriku“. Ono nezaskodi mat trosku pravneho povedomia. Ludia si myslia aki su zbehli v paragrafoch a pritom povacsinou ich pravne vedomosti nesiahaju ani k dedicskym pravam. Poznam to z praxe, mohol by som uviest stovky prikladov, akoze koumakov v oblasti prava.

Na druhu stranu, sudit sa za vlastnu nesikovnost – to je naozaj narodny sport Americanov.

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.