Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Běchovice přicházejí s reálnými časy a chtějí se lišit

Běchovice přicházejí s reálnými časy a chtějí se lišit
foto: Zdenek Krchák

Petr Kostovič | 27.08.2012 | přečteno: 5132×

Ředitel se jménem kouzelníka. Josef Šaman se podílí na organizaci závodu Běchovice – Praha již více než 30 let. Zažil Běchovice, které spalovaly horkem, nebo naopak skrápěly běžce prudkým lijákem. Letos bude „šéfovat“ již 116. ročníku nejstaršího běžeckého závodu na evropském kontinentu. Měsíc před startem jsme hovořili o jeho „souznění“ s Běchovicemi, novinkách pro letošní ročník a představách o budoucnosti závodu.

Třicet let je pěkná řádka pořadatelských účastí. Podařilo se ti někdy Běchovice běžet?

Jako běžec jsem na startu nikdy nestál, přestože naběháno na to, abych je zvládl, jsem kdysi měl. Především v dobách, kdy jsem trénoval triatlonisty z TRISKI Horní Počernice. Tehdy jsem běhal z domova v Praze Holešovicích Stromovkou do práce na PSK Olymp a zpět.

Utkvěl ti z těch více než třiceti let v paměti některý z účastníků?

Jaroslav Kočí je první jméno, které mě napadá. Běchovice běžel pětapadesátkrát v letech 1925–1994, dosud nejvíckrát ze všech. Poslední svá běchovická léta proslul tím, že běhal v bačkorách, protože mu to tak vyhovovalo, dokonce se tím chlubil. Při jedné z posledních účastí na pátém kilometru zakopl a upadl. Nic mu nebylo, ale než to stačil říct, přítomní záchranáři jej naložili do sanitky a odvezli ho do cíle. Až tam se dozvěděli, že přivezli sice staříka, ale zdravého. Zajímavé bylo i to, jak si organizoval měření časů svých běžeckých i chodeckých tréninků. V mládí bydlel v Praze na Letné a k výběhům startoval u tamního hodinářství a stejně tak je tam i uzavíral. Čas si měřil podle hodin vystavených ve výloze.

Na které ročníky nejvíce vzpomínáš?

Moje vzpomínky jsou čistě pořadatelské, takže vzpomínám na léta, která byla organizačně nejobtížnější, ročníky, při nichž nevyšlo počasí. Jako třeba před dvěma lety, kdy lilo jako z konve. Lehké to nebylo ani v roce 2002. Tehdy v srpnu republiku postihly povodně. Závod se sice konal až měsíc po nich a jeho trasa je navíc dosti vysoko nad Vltavou, ale zaplaveny byly prostory PSK Olymp, kde pracovala většina členů organizačního výboru, a tak jsme najednou nevěděli, co dříve. Jestli zachraňovat Olymp nebo organizovat Běchovice. Ani na okamžik jsem však neváhal, když jsem tehdy dostal otázku, zda to zvládneme.

V čem bude jiný letošní ročník?

Byli bychom rádi, kdyby pokračoval růst počtu účastníků. Loni jsme měli radost především z rekordního počtu žen, na startu jich bylo 278, nejvíce v historii závodu. Budeme rádi, když tradici nejstaršího běžeckého závodu v Evropě uctí startem co nejvíce pravidelně běhajících kondičních běžců. Po dohodě s časoměřiči uvedeme ve výsledkových listinách vedle oficiálních časů i časy reálné. Víme, že hobíky zajímají na prvním místě. Účastnická trička zůstávají bavlněná, ale navrhli jsme originální potisk s běžícím patníkem na přední straně a na zadní straně nápisem vyjadřujícím, že srdce účastníků tluče pro Běchovice. Ještě však tento návrh podléhá schválení. Mění se i pořadí startů věkových kategorií. Veteráni od 40 let výše startují na rozdíl od minulých ročníků jako první. Mistři republiky vzejdou z poslední startující skupiny a budou tak mít při finiši volnou cestu. Přehlednější bude jejich doběh i pro novináře a televizní kamery.

Počítáte se startem elitních zahraničních běžců?

Závod je silničním mistrovstvím České republiky. Máme zájem o to, aby startovalo co nejvíce běžců české vytrvalecké špičky. Zvát elitní běžce ze zahraničí a platit jim startovné nechceme. V účasti jim však nebráníme, mohou si finanční odměny vybojovat na trati.

Mezi běžci se vytvořily dva tábory, které se přou o ideální budoucí podobu Běchovic. Ke které z nich se osobně přikláníš?

Vím, jedni by chtěli, aby závod byl organizován stejně jako většina velkých městských běhů. S kapelami, bubeníky a roztleskávačkami na trati. Nemyslím si, že by Běchovice měly zapadnout do jejich řady. Ideální budoucí podobu závodu hledáme. Uvědomujeme si, že trasa není atraktivní. Závod by měl být výjimečný, po výjimečnosti jeho tradice volá. Jsou v ní ukryty příběhy běžeckých rodin, vítězství i sportovní zklamání jednotlivců. Chceme více pracovat s lidskými příběhy, které přinesla historie 115 dosud konaných ročníků. A dále zdokonalovat servis pro běžce. Udělat pro ně závod co nejpřitažlivějším. Rádi bychom jich v neděli 30. září přivítali co nejvíce. Máme pro ně letos připraveno 1 800 startovních čísel a zvládneme je všechny odbavit v den před startem.

Josef Šaman skromně odmítl, abychom u článku uvedli jeho podobiznu. Přesto jsme jej na jedné redakční fotografii objevili. Je to muž v černém na titulní fotografii vpravo, sledující doběh závodníka s číslem 183.

WEB ZÁVODU

REGISTRACE K ZÁVODU

Anketa

Poběžíte letošní Běchovice?

ano
 
87 hl.
 
17 hl.
ne
 
14 hl.
Celkem hlasovalo 118 uživatelů.

Komentáře (Celkem 4)

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední

PetrK muž 29.08.2012 07:41:29

Ředitel se jménem kouzelníka. Josef Šaman se podílí na organizaci závodu Běchovice – Praha již více než 30 let. Zažil Běchovice, které spalovaly horkem nebo naopak skrápěly běžce prudkým lijákem. Letos bude „šéfovat“ již 116. ročníku nejstaršího běžeckého závodu na evropském kontinentu. Měsíc před startem jsme hovořili o jeho „souznění“ s Běchovicemi, novinkách pro letošní ročník a představách o budoucnosti závodu.
Odkaz na článek

avatar

Mariánské Lázně

Celkem 9874 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:36:34 (2015)
půlmaraton: 1:17:55 (2014)
maraton: 2:58:26 (2014)

Preiby muž 29.08.2012 08:04:20

Zajímalo by mě, do kdy je nutné či doporučené se přihlásit. Přes prázdniny jsem měl tréninkové manko z důvodů zranění a teprve teď se dostávám zpět, i když to není ještě zcela v pořádku. Běchovice chci běžet, jenom pokud budu vědět, že mám výkonnost zaběhnout tak, abych byl spokojen. Když se budu hlásit týden předem, bude to stačit?

Motto: Když vás začne porážet mladší sestra, je na čase dopít pivo, zvednout se z gauče a začít se sebou něco dělat
avatar

Ústí nad Labem

Celkem 4679,82 km
Minulý měsíc 38,2 km
10 km: 0:45:53 (2008)
půlmaraton: 1:42:24 (2008)
maraton: 3:54:51 (2004)

PetrK muž 29.08.2012 08:46:57

>> Preiby, 29. 08. 2012 08:04:20

Pořadatelé na svých stránkách uvádějí, že přihlášku je třeba odeslat a startovné zaplatit (odeslat na účet) do 21.9. Tehdy bys už měl vědět, jestli na to máš :). Registrovat se je možné za zvýšené startovné i na místě, ale platí jako u všech závodů: „Čím později to udělám, tím menší šanci na start mám, zato větší naději na zklamání z toho, že to nevyjde.“

avatar

Hořovice

Celkem 2611 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:38 (2013)
půlmaraton: 1:27:15 (2011)
maraton: 3:30:59 (2011)

pítros muž 12.09.2012 21:52:07

Ok ruším názor Foreste, reagoval jsem na cenu startovného. Nevadí proběhnu se raději pro dobrou věc v Babicích v neděli :)

Motto: běhám prostě rád.. http://endorfinzavislak.blog.cz/
avatar

Brno/Havířov

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:27 (2010)
půlmaraton: 1:26:57 (2010)
maraton: 3:14:26 (2007)

forest muž 12.09.2012 22:00:55

>> pítros, 12. 09. 2012 21:52:07

Účast není povinná. Pokud se nabídka nelíbí, tak ji přece nemusím akceptovat.

Motto: Vítěz by se v cíli neměl tak radovat, protože vlastně zvítězil nad slabšími.
Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.