PROTAHOVÁNÍ: jak být ohebný?
rudo 19.09.2012 21:32:30
robim pravidelne jogu, niekedy pred treninkom, viac sustredene pred zavodom a casto ako samostatny trenink.
pokial mam obdobie ze na to nejako „zabudnem“ tak to velmi jasne citim.
dolezity ucinok je napriklad v rychlosti regeneracie, uvolnenia svalov po treninku ci zavode a to kratko po behu potom neskor niekolko hodin, vecer pres spanim a najdolezitejsie je nalsedujuce rano po zavode, mam pocit ze bez toho zostavaju v niektorych castiach tela akoby uviaznute zhluky toxinov.
V podstate sa da na to pozerat aj ako na aktivaciu lymfatickeho systemu.
samoztna ohybnust, pruznost, flexibilita, dlzka sliach a svalov je velmi dolezita takmer kazdy bezec (a iny sportovec) ma niekde nejake svaly slachy skratene alebo znizeny klbovy rozsah a ma preto nespravnu techniku alebo velmi nespravnu techniku
okrem toho ze sa pozerame na nohy a oblast panvy, casto problem vznika uz v hornej casti tela pri skrateneych svaloch napriklad v oblasti hrudnika – hrbenie a gulatenie dopredu a neschopnost drzat vystretu chrbticu a plecia vzadu a siroky hrudnik na dychanie – jedal je zla technika behu a jednak neschopnost nadychnut cele pluca
aj v tom kontexte hrudnika aj v inych castaich tela sa nejedne len o vrchne svalstvo ale aj vnutorne svaly o ktorych casto ani nevieme napriklad medzirebrove svaly alebo rozne vnutorne svaly vnutri panvovej oblasti
Tábor
otilrak 20.09.2012 04:04:37
Osobně provádím strečink po každém běhu, odstup tak půl hodiny, a jsem spokojený. A myslím, že mi to maximálně stačí. Jóga mě láká, ale bohužel není teď čas a ani kam na ní chodit.
Dlaně na zemi nejsou nejmenší problém. Ovšem, lokty s propnutýma nohama asi nikdy na zemi nebudou…
ewerex 20.09.2012 10:48:29
Lehce se protahuju po každém výběhu a tak 2×, 3× do týdne dělám 1/2 až 3/4 hodinový strečink. Mám sníženou pohyblivost kotníku po zánětu šlach na jeho vnější straně. Takže abych mohl vůbec chodit, tak se to snažím napravit:).
Osobně jsem se nad výhodama strečinku moc nezamýšlel, prostě ho dělám, asi to urychluje regeneraci, zmenšuje problémy s disbalancema, zvětšuje rozsah pohyblivosti etc. V šermu, který jsem jeden čas dělal, je strečink nutností, protože když člověk není uvolněný, tak se ani do postoje nepostaví. Jinak více mouder http://www.beh.sportsite.cz/strecink :)
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.