Je možné, že se běháním zvětší noha?
lodovi 04.12.2012 14:53:30
Už několik let mám jedny boty co nosím na těžší práci, nedávno jsem začal běhat a najednou mě tyhle staré boty začaly tlačit na palci. Je možné že se mi prodloužila nebo případně nějak rozšířila noha? Stalo se to někomu? Nevím jak to změřit objektivně, nevím přesně „bývalou“ délku. a to tlačení do palce se děje po dlouhém odpočinku a v zimě, takže oteklé nohy nepřipadají v úvahu.
Brno
mulisak 04.12.2012 15:17:01
Samozřejmě, nejenom běháním, ale pouhým druhem boty, kterou nosíš. Nohy většiny z nás jsou vytvarovány úzkými botami:
http://freegrowthblog.com/…oed-feet.jpg
Ti, kdo chodí naboso nebo v dostatečně širokých botách vypadají takhle:
http://barefootrunningshoes.org/…mal-foot.jpg
Běžecké boty jsou obyčejně měkčí a pohodlnější než lakýrky, tak proč ne. Běháním také prý dochází k určitému zploštění nohy (mírnému propadení klenby) a tím pádem prodloužení nohy.
Postrizin
SlavoK 04.12.2012 15:22:49
nejspis ti klesla klenba. Pozitivni to muze byt jestli jsi mel slachy a svaly na spodni strane nohy zkracene nepouzivanim a pri behu jsi je zacal pouzivat a tak se prirozene natahli do svoji efektivnejsi delky.
muze to byt i negatvini. Pretizil sis slachy na spodni strane nohy a ony ted nezvladaji drzet prirozenu klenbu – takze mas momentalne plochou nohu z pretizeni.
Mas nejake bolesti?
Takove voditko: Udelej si nejaky test na plochou nohu – napr. stoupnout si mokrou nohou na papir a porovnej s internetovymi obrazkami vysoke/normalni/ploche klenby nohy.
rudo 04.12.2012 20:18:01
len najelitnejsi bezci zacnu behanim zarabat tak aby sa im zmenil zivot na zivot na velkej nohe
mne sa uz v pomerne vysokom veku zvecsila noha o niekolko cisiel, pricom nemam pocit ze by nejak splostela.
Imael 04.12.2012 20:36:56
Keď sa nad tým teraz zamyslím, tak sa aj mne za rok, čo behám zväčšila noha asi o 1/2 – 1 číslo :) A ja, že sú na všetkých iné číslovania
lodovi 05.12.2012 08:27:14
>> SlavoK, 04. 12. 2012 15:22:49
Díky všem za postřehy. Mokrý test jsem si udělal http://lutrnka.blogspot.cz/ a vypadá to že se naštěstí zatím žádný drastický propad klenby nekoná. Navíc tedy, díky vám všem, vyrozumívám, že se to běžně děje, tak jsem celkem klidný – ty pracáky jsem si stejně už chtěl koupit nové, maj prasklou podrážku tak už budu kupovat o číslo větší
Lenda 06.12.2012 13:30:21
Před běháním jsem se pohodlně vešla do velikosti 38,teď mi vyhovuje 40. Plochou nohu mám od dětství a nějak drasticky se to za poslední dobu nezhoršilo.
lodovi 12.12.2012 21:14:00
Teď mám takovou dvojtou zkušenost. V silničkách vel. 9 v nichž běhám jsem před měsícem šel pochod 50 km – pouze chůze – a vše bylo v naprostém pořádku, nikde ani puchýřek. Nyní jsem v kroskách též vel. 9 (a stejná firma, a pravděpodobně stejné kopyto) absolvoval běh 45 km (sice po pevných cestách ale zasněžených) a mám dost odrovnané oba „ukazováčky“ na nohách (možná slezou nehty …). Evidentně je bota krapítek kratší než by měla. Přičítám to těm „zvětšeným nohám“. Nebo je to při tak dlouhém běhu běžné a boty v tom nemusí nést hlavní vinu?
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.