Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Zdraví, nemoc, bolest » Otlaky, a praskání malíčku :)

Otlaky, a praskání malíčku :)

Nalezené položky: 18 První Předchozí | 1 | Další Poslední

bjerndi muž 01.04.2013 21:45:04

NEtrpí někdo na otlaky. Běhám spíš přes špičky a běhal jsem tak vždy od dětství, takže to není stylem běhu. Každopádně zejména z asfaltu mám často na vnější straně u chodidla otlaky a někdy trpí i malíček a ten spoj s nohou se zlomí. Teď v poslední době častěji. Že by dosloužily boty ? Má někdo nějaký tipy ? Fá se říct, že ani různý druhy fusek nepomohly

půlmaraton: 1:38:17 (2019)

ZR muž 03.04.2013 14:04:54

Měl jsem při delších bězích podobné problémy. Pomohlo :

• správná velikost bot (dostatečně velké)
  • pořádné běžecké ponožky, těsné přiléhavé, bez volných záhybů a švů
  • speciálně na ten malíček mi pomáhá jeho preventivní dvojité omotání klasickou béžovou náplastí (bez polštářku!!!), nepoužívat moderní „dýchající“ náplasti – většinou dlouho nedrží

bjerndi muž 04.04.2013 14:52:59

no vyzkouším případně i kineziotejp, ale super dík za tip. Vůbec jsem nekouknul na podrážku a kraj je v háji. Běh přes špičky se supinací asi dá dost zabrat :) Ponožkama to teda nebylo, vyzkoušel jsem všechny možný. Mně to nejvíc trápí, když běžím rychle, to mě pak začly ty vnější strany pálit celkem rychle…zkusím vybrat u babose nový boty, ale zas bych nerad šel cestou třeba deseti párů :)) Nejhorší je, že to je taková kravina, člověk je v pořádku, ale běhat s tím nejde

bjerndi muž 04.04.2013 15:10:39

i když stejně přemýšlím, jak zabrání náplast tomu, aby nepraskl ten spoj při ukončení malíčku, tam asi tu pásku nedostanu. Ale zas tohle se mi začalo dít spíš až v poslední době, tak snad to je jen už seběháním bot.

bjerndi muž 22.04.2013 11:53:38

mám pocit, že svůj důvod znám. Tenhle došlap moc ideální nebude ( číslo 216 ) http://iscarex59.rajce.idnes.cz/…tvi_CR_2013/#…

Brno

Celkem 19689 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:24 (2014)
půlmaraton: 1:17:52 (2016)

mulisak muž 25.04.2013 10:31:44

>> bjerndi, 22. 04. 2013 11:53:38

Taky tím trpím a je mi jasné, že je to výsledek dopadu na malíkovou hranu. Ale ten je sám o sobě docela normální, pozorně se podívej tady:

http://photos.oregonlive.com/…long_di.html

a hlavně tady:

http://media.oregonlive.com/…23-essay.jpg

Motto: KISS (Keep it simple, stupid) in both running and programming

bjerndi muž 28.04.2013 19:17:32

pěkný, takže mám stylovej nášlap, ale pořád to neřeší problém s otlakama a těma malíkama. Jak to řešíš ?

Desert muž 28.04.2013 21:07:43

otázka po jak dlouhém běhu začínáš mít problém, dnes jsem dal celkem asi 30km a předpokládám, že pokud budu mít zítra čas na běhání, tak budu malíky flastrovat pro jistotu ( ponožky normální, běh terén), dnes jsem to podcenil,

někde to tu někdo psal, že třeba dává dvoje, nebo vlněné, ale každému to sedí jinak, podstatné je mít nohu suchou, pak by se ti neměly otlaky dělat, také to může být vlhkou botou, tedy nestačí dýchat a ventilovat,

Desert muž 28.04.2013 22:51:41

ještě bych to i viděl na plicní ventilaci, kdy každá část plic sehrává svou úlohu pro parciální tlak přenosu kyslíku,

pokud má někdo zánět horních cest dýchacích nebo alergii, může zde sehrávat úlohu klavikulární oblast plic,

Brno

Celkem 19689 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:24 (2014)
půlmaraton: 1:17:52 (2016)

mulisak muž 29.04.2013 10:15:18

>> bjerndi, 28. 04. 2013 19:17:32

Mám vypozorováno, že puchýře pod malíkovými hranami se mi dělají při závodech na silnici v botách s tenkou podrážkou. Puchýře ucítím obyčejně už v polovině závodu, kdy mám ještě dost sil – spekuluji, že důvodem tedy není zhoršení stylu z únavy v posledních kilometrech, ale naopak první kilometry, protože jsou někdy rychlejší nebo je běžím silově. Specifické jsou prudké zatáčky, ze kterých mám puchýře navrchu na malíčku – stačí 1 – 2 levotočivé zatáčky na kilometr na okruhových závodech a mohu se spolehnout na puchýř na pravém malíčku. Ponožky na to nemají vliv – zkoušel jsem tenké, silnější i bez ponožky. Myslím, že by pomohla širší bota, ale všechny co jsem zatím měl, byly zbytečně úzké a také proto se mi v kombinaci s mým došlapem na přední vnější část chodidla každá bota dříve či později rozerve právě u malíkové hrany v místě styku podrážky a svršku.

Naděje ale neumírá, absolvoval jsem také pár kvalitních závodů po silnici zcela bez puchýřů, jejichž společným jmenovatelem bylo, že jsem na ně neodpočíval, byl trochu unavený a proto je rozbíhal opatrně. Ano, mohlo to jen způsobit, že jsem nepřepálil první kilometry nebo běžel celkově pomaleji, než kdybych byl odpočatý. Nakonec se uklidňuji tím, že ani špičkovým běžcům se puchýře nevyhýbají.

Motto: KISS (Keep it simple, stupid) in both running and programming

Desert muž 29.04.2013 16:25:58

ještě to má jednu možnost, na základě včerejšího tréninku, skoro bych mohl říci, že jsem zkoušel zrovna tuto zátěž, „kdy jsem si vysloužil černé ostruhy“, je problém jednoduchý,

pokud se potí noha a vlhkost se hromadí zrovna v záhybech, potom to zrovna odnese tato část chodidla,

tedy je dobré mít ponožky, co dobře sají, nebo počkat na léto ( zimu), kdy bude lymfatický systém pracovat trochu jinak,

bjerndi muž 01.05.2013 10:27:23

díky za nápady, asi se budu muset smířit se stavem který panuje. Trochu mě zaráží, že někdy mám klid relativně dlouho a pak stačí jeden běh a nazdar. Asi měním došlap, dřív jsem spíš měl otlak, teď utrhnu malíček dřív než bych měl otlak. Takže v létě očekávám návrat k otlakům :D

Barell muž 25.05.2013 11:14:56

Zdravím Vás pánové..

Řeším podobný problém. Otlaky na malíčku už zvládám, ale bohužel dost tím trpí i moje boty.

Aktuálně běhám v brooks adrenaline gts 12 s podorou pronace a širší platformou (wide 2E). Na odkazu níže je jak vypadá bota v malíčkové oblasti po uběhnutí 700 KM. Vložil jsem dovnitř zelenou fixku, aby bylo názornější co mě trápí.

http://grantum.cz/…IMG_4008.jpg

Co mi pomůže? Je 700 km na tento stav boty normální, nebo mám kupovat ještě širší boty?

Díky za rady a připomínky.

Lukáš

půlmaraton: 1:38:17 (2019)

ZR muž 26.05.2013 12:59:38

>> Barell, 25. 05. 2013 11:14:56

Lukáši, proč běháš v botách s pronanční podporou, když máš přesně opačný nášlap (na vnější hranu chodidla – klasická supinace)?

Praha

Celkem 53203 km
Minulý měsíc 100 km
10 km: 0:47:15 (2010)
půlmaraton: 1:46:26 (2010)
maraton: 3:46:35 (2012)

mapo žena 26.05.2013 14:34:58

>> Barell, 25. 05. 2013 11:14:56

Podle mého názoru je opotřebení bot v tomhle místě úplně normální. Když budeš mít moc široké boty, tak ti v nich bude noha zase lítat a otlaky apod. se ti udělají možná ještě horší. Já nevím – otlak je celkem „dětská“ nemoc, když je to jen zrohovatělá kůže, tak to asi chce pemzu, mazat atd. víc se starat o nohy. Když se pod zrohovatělou kůží udělá tekutina, je to trošku horší, ale buď se to vstřebá nebo stačí propíchnout vyvařenou jehlou, příp. nechat koukat nit jako drén. To druhé mne ale trápí od cca od 70 km výše, dost záleží jak moc je noha v suchu. Doporučuju namazat vazelínou a ponožky, co sedí (kopírují tvar nohy za všech okolností i když jsou mokré) nebo přilepit malíček k prsteníčku tejpovačkou (nemazat, protože by to nedrželo)…nebo zkus vyndat vložky z bot, tím se ti taky prostor trošku zvětší.

Motto: ------------------ vytrvale jako smrt

Barell muž 26.05.2013 20:25:11

>> ZR, 26. 05. 2013 12:59:38

Dobrý den,

Tento typ boty mi byl doporučen po studiu mého došlapu na běžícím pásu + testu profilu nohy na podložce.

Z čeho prosím vycházíte že mám nášlap na vnější stranu chodidla? Z toho, že reaguji v tomto vláknu?

Omlouvám se, jestli je můj příspěvek off topic, ale na malíčcích už mám z vnější strany vypracovaný lehký mozol, takže místo otoků mě trápí spíš výdrž bot o které se malíček tře.

Barell muž 26.05.2013 20:30:18

>> mapo, 26. 05. 2013 14:34:58

Ahoj Mapo, Díky za odpověď.

OK, akorát jsem si myslel že mi vydrží déle než 700 km =).. Myslíš že bych teda spíše měl zkusit užší typ bot, kde noha nebude mít tolik prostoru k pohybu a nebude se tolik o inkriminovanou část třít? Někde jsem stejně četl, že podrážka je u šířky D a 2E stejná, jen se to kompenzuje širším „vrškem“

Díky, Lukáš

Praha

Celkem 53203 km
Minulý měsíc 100 km
10 km: 0:47:15 (2010)
půlmaraton: 1:46:26 (2010)
maraton: 3:46:35 (2012)

mapo žena 26.05.2013 22:25:19

>> Barell, 26. 05. 2013 20:30:18

V tom ti neporadím, je to asi individuální, ale klidně ti ten otlak mohlo způsobit právě to, že noha má v botách větší prostor než má mít, zkusila bych přitáhnout tkaničky. To, že mají boty sem tam díry ve svršku, přece vůbec nevadí, hlavně že není díra v podrážce. A 700 km není moc. Boty neposuzuju podle kilometrů, ale podle ochozenosti podrážky… Když není vzorek, tak už jsou dobrý jen na silnici.

Motto: ------------------ vytrvale jako smrt
Nalezené položky: 18 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.