Co dělat, když se ozve běžecké koleno? [článek]
501 13.05.2013 09:12:54
Ať jste právě zdolali první nebo dalších ze svých maratonů, anebo se
jarní příroda postarala o prudké navýšení tréninkových dávek, řada
z vás může právě nyní prožívat evergreen mezi zdravotními
potížemi – běžecké koleno. Ať už má podobu bolesti chrupavky pod
čéškou, pocity zatuhlosti nebo vrzání v koleni. Zde je pár rad, jak jsme
je nasbírali od fyzioterapeutů.
Odkaz na článek
ghibulo 16.05.2013 14:01:51
Posilovat přední stehenní svaly… takže prokládat běh a kolo je zřejmě ideální kombinace.
Rosice, Brno
Tomino 19.05.2013 22:04:37
Před dvěma měsíci jsem dostal zánět do kolene – diagnóza čéška mimo drážku kvůli slabému kvadricepsu a jeho přetížení. Měsíc neběhání a 14 dní denodenní rehabilitace zatuhlých svalů kvadricepsu a zádových svalů. Od ortopeda sem pak dostal přesně to samé doporučení jaké je tu v článku. Jezdit na rotopedu nebo na kole, ovšem s vyvýšeným posezem, aby šla noha až do úplného propnutí a navíc s co nejmenší zátěží. Další možností je plavání, ovšem pouze kraulovým stylem. To sem na doporučení kamaráda změnil na plavání s destičkou, abych se mohl soustředit jen na práci nohou. Jako cvik na posílení samotného kvadricepsu mi bylo doporučeno zvedat 5 kilové závaží (doktor doslovně zmínil pytel cukru :D ) umístěné nad kolenem, aby nezatěžovalo čéšku. V leže na zádech se zvedá propnutá noha buď čéškou směrem vzhůru, nebo vytočenou ven. Oboje s nártem kolmo (nepropnutým). Aktuálně se postupně vracím k týdenním dávkám jako před zraněním a koleno je na tom čím dál líp. Už mu věřím i v sebězích ;) Snad tohle někomu pomůže předejít podobným problémům jaké sem měl já.
Radoslav G. alias
Vincent
25.05.2013 21:53:19
>> Ala78, 25. 05. 2013 18:02:28
trápny PR Ala78
Vaclav77 26.05.2013 05:41:11
>> Ala78, 25. 05. 2013 18:02:28 Pani Prodejkyne, nestydíte se?
Fil 26.05.2013 13:05:07
2Tomino – nemůžeš ty cviky trochu líp rozepsat, neumím si to moc představit a zrovna by mi to dost bodlo. Dík,Fil
Rosice, Brno
Tomino 31.05.2013 22:03:23
>> Fil, 26. 05. 2013 13:05:07 Doufal sem, že je to dostatečně dobře rozepsané, ale asi ne…
Takže leh na zádech s propnutýma nohama na zemi. Zátěž se umisťuje nad koleno, aby nezatěžovala čéšku. Já zvolil 2×2kg kotníkovou zátěž na jednu nohu, ale kdo má silnější nohy, ten si je asi jen tak neupne… Možná by se daly upnout dvě proti sobě. Pokud vyřešíš tento malý problém s upnutím zátěže, jde o jednoduchý cvik zvedání propnutých nohou kolmo nahoru. Buď v přirozené poloze špičkou vzhůru, nebo ve vytočené veriantě špičkou vytočenou ven. Nic složitého v tom nehledej. Jen je důležité aby byla noha stále propnutá a nepovolovala v koleni, tím by se čéška dostala ze své „nulové“ polohy a tlačila by na šlachy pod ní, což právě způsobuje onu bolest v koleni.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.